Η πρώτη μέρα της Συνόδου G7 στη Βαυαρία: Οι συζητήσεις και τα αποτελέσματα

Μήνυμα ενότητας από τους επτά - Καθορίστηκαν οι προτεραιότητες - Στο τραπέζι νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Οι ηγέτες της G7 δεν είχαν τον χρόνο να απολαύσουν το ειδυλλιακό τοπίο που είναι το φόντο της συνόδου κορυφής στην Βαυαρία, αλλά κατάφεραν να εκφράσουν αποφασιστικά την υποστήριξή τους προς την Ουκρανία απέναντι στην Ρωσία, η οποία είναι στόχος νέων κυρώσεων.

Μία οικογενειακή φωτογραφία με φόντο τις βουνοκορφές να υψώνονται σε έναν λαμπρό ουρανό, λίγα βήματα δίπλα στα κρυστάλλινα νερά ενός ποταμού: η συνάντηση των ηγετών του κλαμπ των ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών, της Ομάδας των 7 (Γερμανία, ΗΠΑ, Γαλλία, Καναδάς, Ιταλία, Ιαπωνία, Ηνωμένο Βασίλειο) πρόσφερε αρκετές βουκολικές εικόνες.

Αλλά οι επτά ηγέτες προσηλώθηκαν χωρίς καθυστερήσεις στις προτεραιότητες αυτής της συνόδου κορυφής, οι εργασίες της οποίας θα διαρκέσουν μέχρι την Τρίτη, σε μία συγκυρία πολλαπλών κρίσεων: ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι απειλές κατά της επισιτιστικής και της ενεργειακής ασφάλειας, ο επείγων χαρακτήρας της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Θέλοντας να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα υποστήριξης προς την Ουκρανία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσαν εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού χρυσού πριν ακόμη η απόφαση επικυρωθεί από το σύνολο της G7.

Η απαγόρευση αυτή αφορά τον χρυσό που έχει εξορυχθεί πρόσφατα στην Ρωσία και όχι τον χρυσό που έχει ήδη πωληθεί. «Θα πλήξει απευθείας τους ρώσους ολιγάρχες και την καρδιά της πολεμικής μηχανής του Πούτιν», διαβεβαίωσε ο Μπόρις Τζόνσον.

Κίνδυνος κούρασης του δυτικού στρατοπέδου

Οι Δυτικοί έχουν επιβάλει ήδη πολλές δέσμες κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Αλλά η κυβέρνηση της Ουκρανίας ζητεί περισσότερες, έπειτα από τα ρωσικά πυραυλικά πλήγματα κατά του Κιέβου σήμερα το πρωί, μία πράξη βαρβαρότητας, όπως κατήγγειλε ο Τζο Μπάιντεν.

Απέναντι στον κίνδυνο «κούρασης» του δυτικού στρατοπέδου, στον οποίο αναφέρθηκε ο Μπόρις Τζόνσον, ο αμερικανός πρόεδρος απηύθυνε νέα έκκληση για ενότητα στην G7 και στο ΝΑΤΟ απέναντι στην Μόσχα.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ήλπιζε ότι «με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, το ΝΑΤΟ και η G7 θα διαιρεθούν. Αλλά αυτό δεν έγινε και δεν θα γίνει», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Οικοδεσπότης της συνόδου κορυφής, ο καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς επαίνεσε την ενότητα των συμμάχων, την οποία «δεν περίμενε ο Πούτιν». Οι κάμερες συνέλαβαν τους ηγέτες της G7 να λοιδορούν κατά την διάρκεια άτυπης συνομιλίας τον πρόεδρο της Ρωσίας και την γνωστή πόζα του με γυμνό τον κορμό σε φωτογραφία του 2009.

Την ώρα που οι ρωσικές δυνάμεις προωθούνται στο Ντονμπάς, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα παρέμβει αύριο στις εργασίες της συνόδου μέσω τηλεδιάσκεψης.

Είναι μία κρίσιμη στιγμή για την εξέλιξη του πολέμου, τόνισαν ο Μπόρις Τζόνσον και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με εκπρόσωπο της βρετανικής κυβέρνησης.

Θεωρούν ότι «η ανατροπή της πορείας της σύρραξης είναι δυνατή», σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ.

Οχι λύση μέσω διαπραγματεύσεων «τώρα»

Ο βρετανός πρωθυπουργός προειδοποίησε τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν να μην επιχειρηθεί η εξεύρεση λύσης μέσω διαπραγματεύσεων «τώρα» στην Ουκρανία, η οποία θα ενέχει τον κίνδυνο παράτασης της «παγκόσμιας αστάθειας», ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Κατά την διάρκεια συνάντησής τους στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G7 στο Σλος Ελμάου της Βαυαρίας, οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν ότι η στιγμή είναι κρίσιμη για την εξέλιξη του πολέμου και ότι υπάρχει η δυνατότητα ανατροπή της πορείας της σύρραξης», δήλωσε εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης διευκρινίζοντας ότι συμφώνησαν να ενισχύσουν την στρατιωτική τους βοήθεια προς το Κίεβο.

«Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οποιαδήποτε απόπειρα διευθέτησης της σύρραξης τώρα δεν θα είχε άλλο αποτέλεσμα από την πρόκληση μόνιμης αστάθειας, ενώ θα έδινε στον Πούτιν το δικαίωμα να χειραγωγεί κυρίαρχα κράτη και τις διεθνείς αγορές στο διηνεκές», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι συνέπειές του θα απασχολήσουν μεγάλο μέρος των συνομιλιών της συνόδου κορυφής, με τις πρώτες συναντήσεις να είναι αφιερωμένες στις παγκόσμιες οικονομικές αναταράξεις.

Ο Τζο Μπάιντεν θέλει να δείξει στους συμμάχους της Ουάσινγκτον ότι η αντίσταση στην Ρωσία και η αντιμετώπιση της Κίνας είναι δύο παραπληρωματικοί, και όχι αντίθετοι, στόχοι.

Η G7 επιδιώκει να εναντιωθεί στην Κίνα και στους «Νέους Δρόμους του Μεταξιού» επενδύοντας στις υποδομές των αναπτυσσόμενων χωρών της Αφρικής , της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής.

Με πρωτοβουλία της Ουάσινγκτον, οι ηγέτες της G7 ανακοίνωσαν ότι θέλουν να ενεργοποιήσουν το ποσόν των 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το 2027 στο πλαίσιο του προγράμματος της Σύμπραξης για τις Παγκόσμιες Υποδομές για να απαντήσουν στα προγράμματα έργων που χρηματοδοτεί το Πεκίνο.

Οι ηγέτες της Ινδονησίας, την Ινδίας, της Νότιας Αφρικής και της Αργεντινής έχουν προσκληθεί στην ετήσια σύνοδο κορυφής στο πλαίσιο της προσπάθειας των Δυτικών να διευρύνουν το μέτωπο των ενωμένων δημοκρατιών απέναντι στην απειλή ενός μπλοκ που θα συγκροτούν η Ρωσία και η Κίνα.

Οι αναδυόμενες οικονομίες είναι επίσης ιδιαίτερα εκτεθειμένες στον κίνδυνο έλλειψης ειδών διατροφής, στην εκτόξευση του κόστους της ενέργειας που επιδεινώνεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία και στην κλιματική κρίση.

Οι παράγοντες της εκστρατείας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής περιμένουν από την πλευρά τους από την G7 συγκεκριμένα βήματα, ανάμεσά τους τον σχεδιασμό της πλήρους κατάργησης των ορυκτών καυσίμων.

Διμερείς συνομιλίες στο περιθώριο

Με μία δυνατή χειραψία και μερικά θερμά λόγια, ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Μπόρις Τζόνσον εξέφρασαν την βούλησή τους για αναθέρμανση της ατμόσφαιρας, αφήνοντας πίσω πολλούς μήνες μεταξύ τους έντασης ανάμεσα στις κρίσεις των αυστραλιανών υποβρυχίων και των επακόλουθων του Brexit.

Οι δύο ηγέτες βρίσκονται αντιμέτωποι με περιπεπλεγμένες πολιτικές καταστάσεις στις χώρες τους, με τον πρόεδρο της Γαλλίας να έχει χάσει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση και τον Μπόρις Τζόνσον να είναι αποδυναμωμένος από σειρά σκανδάλων.

Ο γερμανός καγκελάριος από την πλευρά του ποντάρει στην G7 για να αποκαταστήσει την δημοτικότητά του που έχει πληγεί από την επαμφοτερίζουσα στάση του απέναντι στο Κίεβο.

Πηγή: skai.gr
TAGS: G7 Ρωσία