Φιλιππίνες: Τουλ. 2 νεκροί και 37 τραυματίες από έκρηξη σε τοπική γιορτή

Τουλάχιστον 2 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, ανάμεσα τους ένα παιδί, και 37 τραυματίστηκαν σε έκρηξη βόμβας, κατά τη διάρκεια τοπικής γιορτής στις Φιλιππίνες.

Η έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού τον οποίο είχαν κρύψει άγνωστοι πίσω από μια μοτοσικλέτα έγινε μπροστά σε έναν πάγκο με ρούχα κατά μήκος δρόμου στην Ισούλαν, στην επαρχία Σουλτάν Κουντάρατ, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη μια τοπική γιορτή.

Διενεργείται έρευνα για την υπόθεση, ενώ δεν έχει υπάρξει ανάληψη της ευθύνης για τη βομβιστική επίθεση, σύμφωνα με την αστυνομία.

Η επαρχία αυτή βρίσκεται στο δεύτερο μεγαλύτερο νησί των Φιλιππίνων, το Μιντανάο. Στο νησί αυτό δρουν επί δεκαετίες μαοϊστές αντάρτες, αυτονομιστές αντάρτες, αλλά και οργανώσεις που ορκίζονται πίστη στην τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Ένας αξιωματικός του στρατού δήλωσε ότι οι υποψίες στρέφονται στην οργάνωση Ισλαμιστές Μαχητές της Ελευθερίας Μπανγκσαμόρο (Bangsamoro Islamic Freedom Fighters, BIFF), τα μέλη της οποίας έχουν ορκιστεί πίστη στο ΙΚ.

Στο Μιντανάο εξακολουθεί να ισχύει στρατιωτικός νόμος ως το τέλος του χρόνου, μετά την πεντάμηνη κατοχή της πόλης Μαράουι από μια συμμαχία ανταρτών πιστών στο ΙΚ, την οποία τερμάτισε ο στρατός έπειτα από μια πολύμηνη επιχείρηση με τουλάχιστον χίλιους νεκρούς.

Η επίθεση καταγράφηκε έναν μήνα έπειτα από την έκρηξη αυτοκινήτου-βόμβας σε σημείο ελέγχου στο νησί Μπασίλαν, η οποία είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 11 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 4 αμάχων.
Πηγή: skai.gr