Επιχείρηση «Κίτρινο Σφυρί»: Το Λονδίνο ετοιμάζεται για «σκληρό» Brexit

Για το χειρότερο σενάριο ετοιμάζονται πλέον στην Βρετανία, καθώς βλέπουν το ενδεχόμενο αποχώρησης από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία να πλησιάζει. Η επιτροπή «Cobra» είναι πλέον αρμόδια για όλα τα σχέδια πολιτικής προστασίας, που έχουν την κωδική ονομασία «επιχείρηση Κίτρινο Σφυρί». 

Το «Κίτρινο Σφυρί» του Λονδίνου αναμένεται να ενεργοποιηθεί από την ερχόμενη Δευτέρα 25 Μαρτίου. Περιλαμβάνει 3.500 στρατιώτες που βρίσκονται επί ποδός προκειμένου να επέμβουν εφόσον παραστεί ανάγκη. Οι στρατιώτες παραμένουν στις βάσεις τους και θα αναπτυχθούν ανάλογα με τις ανάγκες. Επιπλέον προσωπικό υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν τα βρετανικά λιμάνια και οι συνοριακοί σταθμοί, ενώ έχει προβλεφθεί και ενίσχυση της αστυνομίας στην περίπτωση που υπάρξουν κοινωνικές ταραχές από έλλειψη φαγητού ή άλλα προβλήματα των πολιτών.

Επίσης προγραμματίζονται δρομολόγια πλοίων για την μεταφορά φαρμάκων για τα νοσοκομεία της Βρετανίας. Το υπουργείο Υγείας της Βρετανίας φέρεται να έχει επικοινωνήσει με όλες τις φαρμακευτικές εταιρείες και να έχει ζητήσει να χρησιμοποιούν τα ειδικά δρομολόγια πλοίων που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση. Σχέδια υπάρχουν και για το μποτιλιάρισμα, κυρίως φορτηγών, στο Ντόβερ.
 
Στον σχεδιασμό, σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ, συμμετέχει και ένα ειδικό κέντρο συντονισμού στο υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας. Οι ομάδες του υπουργείου θα συντονίσουν τις ενέργειες τους σε περίπτωση που Βρετανοί πολίτες αποκλειστούν στην Ευρώπη και θέλουν να επιστρέψουν. 
 
Τα σχέδια, που υπολογίζονται σε 320, για το χειρότερο σενάριο στο Brexit προετοιμάζονται εδώ και μήνες και περιλαμβάνουν ακόμη και δημόσια εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών για το πώς να φροντίσουν τις οικογένειες τους. Η επιχείρηση, που πήρε την ονομασία της από ένα πουλί της Βρετανίας (ονομάζεται κίτρινο σφυρί) έχει στόχο να διασφαλίσει ότι η χώρα θα αντέξει το σοκ μίας άτακτης εξόδου.  

«Οι δομές διοίκησης και ελέγχου της ‘’Επιχείρησης Κίτρινο Σφυρί’’ θα τεθούν σε πλήρη εφαρμογή την 25η Μαρτίου εκτός εάν έχει συμφωνηθεί μία νέα ημερομηνία εξόδου μεταξύ της Βρετανίας και της Ε.Ε», φέρεται να έγραψε σε επιστολή προς τους υπουργούς της κυβέρνησης ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit, Στέφεν Μπάρκλεϊ. 

Τι είναι η επιτροπή «Cobra»

Η επιτροπή «Cobra» είναι η έκτακτη συνεδρίαση στην βρετανική πρωθυπουργική οικία στην Ντάουνινγκ Στριτ. Συνεδριάζει συνήθως ως τμήμα της πολιτικής προστασίας, η οποία σχεδιάζει την κυβερνητική απάντηση σε έκτακτες περιπτώσεις, όπως σε ένα τρομοκρατικό χτύπημα.

Πηγή: skai.gr