Εντόπισαν καιΙπάλι τη χαμένη Ατλαντίδα

Η χαμένη Ατλαντίδα, ο μύθος της οποίας έχει γοητεύσει και απασχολήσει πάρα πολλούς ανθρώπους χιλιάδες χρόνια τώρα, ήταν στην πραγματικότητα η Ιρλανδία, σύμφωνα με νέα θεωρία σουηδού επιστήμονα.
Οι διαστάσεις, η γεωγραφία και το τοπίο της Ατλαντίδας, όπως περιγράφεται από τον Πλάτωνα, ταιριάζει σχεδόν απόλυτα με την Ιρλανδία, υποστηρίζει ο γεωγράφος Ούλφ Έρλινγκσον στο βιβλίο του Atlantis from a Geographer`s Perspective: Mapping the Fairy Land (Η Ατλαντίδα από την Οπτική Γωνία ενός Γεωγράφου: Χαρτογραφώντας τη Μυθική Γη) που θα κυκλοφορήσει τον ερχόμενο μήνα και στο οποίο εξηγεί τη θεωρία του περί ταύτισης της χαμένης Ατλαντίδας με την Ιρλανδία.
«Εκπλήσσομαι που κανένας δεν το σκέφτηκε μέχρι σήμερα, είναι απίστευτο», δήλωσε στο Ρόιτερ.
«Όπως η Ατλαντίδα, η Ιρλανδία έχει μήκος 300 μίλια, πλάτος 200 μίλια και είναι επίπεδη στo κέντρο. Και οι δύο έχουν μία κεντρική κοιλάδα που περιβάλλεται από βουνά. Εξέτασα τα γεωγραφικά στοιχεία από τον υπόλοιπο κόσμο, και από τα 50 μεγαλύτερα νησιά μόνο η Ιρλανδία έχει κοιλάδα στη μέση», πρόσθεσε.
Ο Έρλινγκσον πιστεύει ότι η ιδέα για τον καταποντισμό της Ατλαντίδας προέκυψε από την τύχη της Ντόγκερ Μπανκ, μιας απομονωμένης νησίδας στη Βόρεια Θάλασσα, περίπου 60 μίλια ανοιχτά της βορειοανατολικής ακτής της Αγγλίας, η οποία βυθίστηκε από τεράστιο παλιρροϊκό κύμα γύρω στο 6.100 π.Χ..
«Υποπτεύομαι ότι αυτός ο μύθος ήρθε από την Ιρλανδία και ότι προέρχεται από την Ντόγκερ Μπανκ. Πιστεύω ότι η μνήμη της Ντόγκερ Μπανκ διατηρήθηκε στην Ιρλανδία για περίπου 3.000 χρόνια και μπερδεύτηκε με την ιστορία της Ατλαντίδας», διευκρίνισε ο σουηδός γεωγράφος, ο οποίος υπολογίζει σε 99,98% τις πιθανότητες ο Πλάτωνας να είχε πρόσβαση σε γεωγραφικά στοιχεία για την Ιρλανδία.
Ο Έρλινγσκον συνδέει επίσης τα όρια της αυτοκρατορίας της Ατλαντίδας, όπως περιγράφονται από τον Πλάτωνα, με τη γεωγραφική διανομή μεγαλιθικών μνημείων στην Ευρώπη και τη βόρεια Αφρική, ταιριάζοντας τους ναούς της Ατλαντίδας με πολύ γνωστά νεκροταφεία στο Νιουγκρέιντζ και στο Νόουθ, βόρεια του Δουβλίνου, τα οποία χρονολογούνται πριν από τις πυραμίδες.
Προηγούμενες θεωρίες για την Ατλαντίδα υποστηρίζουν ότι μπορεί να βρισκόταν στις Αζόρες, δυτικά της πορτογαλικής ακτής ή στο Αιγαίο, ή ακόμη και μόνον στο μυαλό του Πλάτωνα.
Πηγή: skai.gr