Εντείνεται η κρίση στο Τσαντ

Εντείνεται, με απρόβλεπτες επιπτώσεις, η κρίση στο Τσαντ, καθώς οι αντάρτες απειλούν ότι θα επιτεθούν στο διεθνές αεροδρόμιο της χώρας στο οποίο έχει συρρεύσει μεγάλος αριθμός ξένων υπηκόων που προσπαθούν να διαφύγουν από την αφρικανική χώρα.

Με τελεσίγραφο τους, οι αντάρτες του Τσαντ κατηγόρησαν το Σάββατο το Παρίσι ότι "κωλυσιεργεί" για να επιτρέψει στον πρόεδρο της χώρας, Ιντρίς Ντεμπί να αναδιοργανωθεί και απείλησαν ότι θα επιτεθούν στο διεθνές αεροδρόμιο της Ντζαμένα.

"Η απόφαση έχει ήδη ληφθεί, θα καταλάβουμε το αεροδρόμιο μέσα σε 24 ώρες", δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινήματος UFDD (Ένωση Δυνάμεων για τη Δημοκρατία και την Ανάπτυξη), υποστηρίζοντας ότι μιλά εξ ονόματος των ανταρτών.

"Η Γαλλία βοηθάει τον Ντεμπί, αφήνει τα ελικόπτερα του στρατού του Τσαντ να απογειωθούν από το αεροδρόμιο για να πλήξουν τον πληθυσμό. Η Γαλλία απομακρύνει τους υπηκόους της και εξοπλίζει ένα δικτάτορα για να σκοτώσει τους πολίτες του Τσαντ, αυτό είναι απαράδεκτο", πρόσθεσε ο Μαχάτμα Ασίλεκ.

Την Κυριακή γαλλικά αεροσκάφη τύπου "Μιράζ F1" πέταξαν πάνω από την Ντζαμένα και κατόπιν έφυγαν προς γειτονικές χώρες, όπως ανέφεραν στρατιωτικές πηγές. Τα μαχητικά αεροσκάφη στάθμευαν στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας, κοντά στο υπόστεγο των ελικοπτέρων του στρατού του Τσαντ.

Στρατιωτικές δυνάμεις που παραμένουν πιστές στον πρόεδρο του Τσαντ, αντεπιτίθενται στους αντάρτες που πολιορκούν από το Σάββατο το προεδρικό μέγαρο της Ντζαμένα.

Σημειώνεται ότι η Η ΕΕ συνεδρίασε το Σάββατο με αντικείμενο την κατάσταση στο Τσαντ, όμως δεν έλαβε καμία απόφαση.
Πηγή: skai.gr