Κλείσιμο

ΕΕ: Διευκρινίσεις από το ΥΠΕΞ της Πολωνίας για τις βίζες επί πληρωμή σε μετανάστες

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας και τα πολωνικά προξενεία έχουν κατηγορηθεί για συμμετοχή σε ένα εκτεταμένο παράνομο δίκτυο μέσω του οποίου χορηγούνταν πολωνικές βίζες σε μετανάστες έναντι πληρωμής

Διευκρινίσεις ζητάει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την Πολωνία  εν μέσω αναφορών ότι Πολωνοί αξιωματούχοι έχουν εμπλακεί σε σκάνδαλο με μετρητά έναντι παροχής βίζας, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας και τα πολωνικά προξενεία έχουν κατηγορηθεί για συμμετοχή σε ένα εκτεταμένο παράνομο δίκτυο μέσω του οποίου χορηγούνταν πολωνικές βίζες σε μετανάστες από την Αφρική και την Ασία με αντάλλαγμα μεγάλα χρηματικά ποσά.

Καθώς η Πολωνία είναι μέλος του χώρου Σένγκεν χωρίς διαβατήρια, οι βίζες που εκδίδονται από τη χώρα παρέχουν στους κατόχους δωρεάν πρόσβαση στα 27 κράτη μέλη του χώρου Σένγκεν, τα οποία περιλαμβάνουν 23 κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και την Ελβετία, την Ισλανδία, τη Νορβηγία και το Λιχτενστάιν και επιτρέπει επίσης την είσοδο σε ορισμένες χώρες εκτός Σένγκεν.

Οι ισχυρισμοί θα μπορούσαν να εντείνουν περισσότερο την αντιπαράθεση  στην Ευρώπη σχετικά με τις προμήθειες σιτηρών, η οποία οδήγησε στην αναστολή της αποστολής όπλων στην Ουκρανία από την Πολωνία και το και στις αγωγές από το Κίεβο κατά τριών κρατών μελών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας.

Οι Βρυξέλλες «παρακολουθούν πολύ στενά τα πρόσφατα μέσα ενημέρωσης σχετικά με αυτές τις φερόμενες περιπτώσεις απάτης και διαφθοράς», σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Anitta Hipper.

«Αυτοί οι ισχυρισμοί είναι πολύ ανησυχητικοί και εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τη συμμόρφωση με το δίκαιο της ΕΕ», δήλωσε η Hipper σε δήλωσή της την Τετάρτη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Επίτροπος (Ylva) Johansson απέστειλε επιστολή στις πολωνικές αρχές για να ζητήσει διευκρινίσεις».


 

Πηγή: skai.gr