BBC: Αντιδρούν οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στα όπλα διασποράς στην Ουκρανία

Το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς, η Νέα Ζηλανδία και η Ισπανία δήλωσαν αντίθετες στη χρήση των συγκεκριμένων όπλων

Αρκετοί σύμμαχοι των ΗΠΑ έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους για την απόφαση της Ουάσιγκτον να προμηθεύσει την Ουκρανία με βόμβες διασποράς.

Την Παρασκευή, οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν την αποστολή των αμφιλεγόμενων όπλων στην Ουκρανία, με τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να κάνει λόγο για μία «πολύ δύσκολη απόφαση».

Σε απάντηση, το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς, η Νέα Ζηλανδία και η Ισπανία δήλωσαν αντίθετες στη χρήση των συγκεκριμένων όπλων.

Οι βόμβες διασποράς έχουν απαγορευτεί από περισσότερες από 100 χώρες λόγω του κινδύνου που αποτελούν για τους αμάχους.

Συνήθως απελευθερώνουν πολλές μικρότερες βόμβες που μπορούν να σκοτώσουν αδιακρίτως σε μια μεγάλη περιοχή.

Τα πυρομαχικά έχουν επίσης προκαλέσει διαφωνίες σχετικά με την αστοχία τους. Οι βόμβες που δεν έχουν εκραγεί μπορεί να μείνουν στο έδαφος για χρόνια και στη συνέχεια να εκραγούν.

Ο Μπάιντεν είπε στο CNN σε συνέντευξή του την Παρασκευή ότι μίλησε με συμμάχους για την απόφαση, η οποία ήταν μέρος ενός πακέτου στρατιωτικής βοήθειας αξίας 800 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι του πήρε «αρκετή ώρα για να πειστεί να το κάνει», αλλά πήρε την απόφαση διότι «οι Ουκρανοί ξεμένουν από πυρομαχικά».

Η απόφαση επικρίθηκε από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με τη Διεθνή Αμνηστία να λέει ότι τα πυρομαχικά διασποράς αποτελούν «σοβαρή απειλή για τις ζωές των αμάχων, ακόμη και πολύ καιρό μετά το τέλος της σύγκρουσης».

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν είπε στους δημοσιογράφους ότι οι αμερικανικές βόμβες διασποράς που αποστέλλονται στην Ουκρανία έχουν μικρότερο ποσοστό αποτυχίας από αυτές που ήδη χρησιμοποιεί η Ρωσία στον πόλεμο.

Ωστόσο, ορισμένοι δυτικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ δεν εγκρίνουν τη συγκεκριμένη απόφαση του προέδρου Μπάιντεν.

Όταν ρωτήθηκε για τη θέση του σχετικά με την απόφαση των ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ τόνισε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μία από τις 123 χώρες που είχαν υπογράψει τη Σύμβαση για τα Πυρομαχικά Διασποράς, η οποία απαγορεύει την παραγωγή ή τη χρήση των όπλων και αποθαρρύνει τη χρήση τους.

«Ζημιά σε αθώους ανθρώπους»

Ο πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας -μία από τις χώρες που πίεσαν για τη δημιουργία της Συνέλευσης- προχώρησε περισσότερο από τον κ. Σουνάκ, σύμφωνα με σχόλια που δημοσιεύθηκαν από τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Κρις Χίπκινς είπε ότι τα όπλα "σκοτώνουν αδιακρίτως, προκαλούν τεράστια ζημιά σε αθώους ανθρώπους, ενδεχομένως, και μπορούν επίσης να έχουν μακροχρόνιες συνέπειες". Ο Λευκός Οίκος είχε ενημερωθεί για την αντίθεση της Νέας Ζηλανδίας στη χρήση βομβών διασποράς στην Ουκρανία, είπε.

Η υπουργός Άμυνας της Ισπανίας, Μαργαρίτα Ρόμπλες, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η χώρα της επιμένει στη «σταθερή δέσμευση» ότι ορισμένα όπλα και βόμβες δεν μπορούν να σταλούν στην Ουκρανία.

«Όχι στις βόμβες διασποράς και ναι στη νόμιμη άμυνα της Ουκρανίας, η οποία καταλαβαίνουμε ότι δεν πρέπει να επιχειρείται με βόμβες διασποράς», είπε.

Η καναδική κυβέρνηση δήλωσε ότι ανησυχεί ιδιαίτερα για τις πιθανές επιπτώσεις των βομβών στα παιδιά, οι οποίες μερικές φορές ενδέχεται να πυροδοτηθούν πολλά χρόνια αργότερα, στα παιδιά. Ο Καναδάς δήλωσε επίσης ότι είναι ενάντια στη χρήση των βομβών διασποράς και παραμένει πλήρως συμμορφωμένος με τη Σύμβαση για τα πυρομαχικά διασποράς. «Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη την υποχρέωσή μας βάσει της σύμβασης να ενθαρρύνουμε την καθολική υιοθέτησή της», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση.

Οι ΗΠΑ, η Ουκρανία και η Ρωσία δεν έχουν υπογράψει στη σύμβαση, ενώ τόσο η Μόσχα όσο και το Κίεβο έχουν χρησιμοποιήσει βόμβες διασποράς κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Εν τω μεταξύ, η Γερμανία, που έχει υπογράψει τη συνθήκη, είπε ότι ενώ δεν θα παρείχε τέτοια όπλα στην Ουκρανία, κατανοούσε την αμερικανική θέση.

«Είμαστε βέβαιοι ότι οι φίλοι μας από τις ΗΠΑ δεν πήραν την απόφαση για την προμήθεια τέτοιων πυρομαχικών ελαφριά» είπε σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Steffen Hebestreit.

Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας έδωσε διαβεβαιώσεις ότι οι βόμβες διασποράς θα χρησιμοποιηθούν μόνο για να διαρρήξουν τις αμυντικές γραμμές του εχθρού και όχι σε αστικές περιοχές.
 

Πηγή: skai.gr