Άτεγκτοι οι Ισραηλινοί

Το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να συνεχίσει τις ανασκαφές έξω από τον πλέον σημαντικό ιερό χώρο της Ιερουσαλήμ.

"Η κυβέρνηση ενέκρινε τη συνέχιση της κατασκευής κοντά στη Πύλη Μουγράμπι μέσα στο πλαίσιο που έχει προταθεί, και με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα", δήλωσε ο αξιωματούχος, αναφερόμενος στις ανασκαφές πριν από την προγραμματισμένη κατασκευή μιας γέφυρας για πεζούς προς το κτιριακό συγκρότημα που είναι γνωστό στους μουσουλμάνους ως αλ Χάραμ αλ Σάριφ και στους Εβραίους ως Ορος του Ναού.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Όλμερτ απαίτησε σήμερα από τους Παλαιστινίους να εφαρμόσουν "πλήρως" τους όρους που έχει θέσει το Κουαρτέτο, μετά τη συμφωνία ανάμεσα στη Χαμάς και τη Φάταχ για μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, μετέδωσε ο ραδιοσταθμός του στρατού.

Ο Όλμερτ, στη διάρκεια της συνόδου του υπουργικού συμβουλίου, δήλωσε πως το Ισραήλ "δεν απορρίπτει, αλλά ούτε και αποδέχεται αυτή τη συμφωνία. Απαιτούμε την πλήρη εφαρμογή των όρων που έχουν τεθεί απο το Κουαρτέτο", τόνισε σύμφωνα με το ραδιοσταθμό. Πρόκειται για τα πρώτα δημόσια σχόλια του Όλμερτ μετά τη συμφωνία που συνήφθη την Πέμπτη στη Μέκκα ανάμεσα στις δύο παλαιστινιακές παρατάξεις.

Το Κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή (ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία και ΟΗΕ) απαιτεί από την παλαιστινιακή κυβέρνηση να αναγνωρίσει το Ισραήλ και τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί στο παρελθόν ανάμεσα στο εβραϊκό κράτος και την ΟΑΠ, και να αποκηρύξει παράλληλα τη βία, ως προϋπόθεση για την άρση του μποϊκοτάζ της κυβέρνησης των ισλαμιστών της Χαμάς.

Στη συμφωνία για την κυβέρνηση εθνικής ενότητας που επιτεύχθηκε στη Μέκκα δεν αναφέρεται ρητά το Ισραήλ, αναφέρεται όμως ο σεβασμός των προηγουμένων συμφωνιών που έχουν συναφθεί μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, κάτι που θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως έμμεση αναγνώριση του Ισραήλ.

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς εκτίμησε σήμερα ότι η τριμερής σύνοδος κορυφής που προβλέπεται με την αμερικανίδα ΥΠΕΞ Κοντολίζα Ράις και τον ισραηλινό πρωθυπουργό Εχουντ Ολμερτ θα ανοίξει το δρόμο για μια οριστική λύση στη Μέση Ανατολή.

"Η τριμερής σύνοδος με την κα. Ράις και τον κ. Ολμερτ στις 19 Φεβρουαρίου θα ανοίξει το δρόμο για την τελική ειρηνευτική διαδικασία", δήλωσε ο Αμπάς από το Κάιρο μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ.

"Έχουμε συμφωνήσει με την κα. Ράις για το γεγονός ότι πρέπει να πλησιάσουμε σε μια τελική λύση και να κάνουμε διαπραγματεύσεις για το ζήτημα των συνόρων, των οικισμών, των προσφύγων και του κράτους", δήλωσε στους δημοσιογράφους.

"θα καθορίσουμε ένα χρονοδιάγραμμα εφαρμογής στην αρχή των διαπραγματεύσεων", συνέχισε.

Σύμφωνα με τον κ. Αμπάς, η αρχηγός της αμερικανικής διπλωματίας θα συναντηθεί επίσης στις 21 Φεβρουαρίου με τους εκπροσώπους του "αραβικού Κουαρτέτου" (Αίγυπτος, Σαουδική Αραβία, Ιορδανία, και ΗΑΕ) που παίζουν "κρίσιμο ρόλο" στην ειρηνευτική διαδικασία.


Οι ειδήσεις του BBC World μεταδίδονται στα ελληνικά από την Τηλεόραση του ΣΚΑΪ από Κυριακή έως Παρασκευή στις 18.35 και στις 21.35.
Πηγή: skai.gr