Κομισιόν: Αντισυνταγματικό και παράνομο το δημοψήφισμα στην Καταλονία

Μετά από πολυήμερη αφωνία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πήρε τελικά σαφή θέση κατά του δημοψηφίσματος της Καταλονίας, διαμηνύοντας ότι το δημοψήφισμα που διεξήχθη ήταν παράνομο, δεδομένου ότι είναι αντισυνταγματικό. Η Κομισιόν ξεκαθαρίζει μάλιστα, ότι και σε ενδεχόμενο που το δημοψήφισμα ήταν νόμιμο, η επαρχία θα βρισκόταν εκτός Ένωσης. 

Πάντως, παρά τη πολιτική στήριξη που προσφέρουν οι Βρυξέλλες στη Μαδρίτη, φαίνεται ότι αφήνουν αιχμές και για την πολιτική της βάναυσης καταστολής που ακολούθησε.

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, υπογράμμισε ότι «σύμφωνα με το ισπανικό Σύνταγμα το χθεσινό (Κυριακή) δημοψήφισμα στην Καταλονία δεν ήταν νόμιμο».

«Για την Επιτροπή και για τον πρόεδρο Γιούνκερ όπως έχει ειπωθεί επανειλημμένως πρόκειται για εσωτερικό ζήτημα της Ισπανίας και πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο της συνταγματικής τάξης στην Ισπανία» είπε, και πρόσθεσε: «Επαναλαμβάνουμε ότι νομικά η θέση αυτής της Επιτροπής αλλά και των προκατόχων της είναι ότι εάν ένα δημοψήφισμα που έχει οργανωθεί σύμφωνα με το ισπανικό Σύνταγμα κατέληγε σε κάποια εδαφική αποχώρηση, τα εδάφη αυτά θα βρίσκονταν εκτός ΕΕ».

Συνεχίζοντας, ο Μαργαρίτης Σχοινάς σημείωσε ότι πέρα από τα νομικά ζητήματα η Επιτροπή πιστεύει ότι «είναι καιροί για ενότητα και σταθερότητα, όχι για διαιρέσεις και κατακερματισμούς». Ο ίδιος κάλεσε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές «να περάσουν γρήγορα από την αντιπαράθεση στο διάλογο». «Η βία δεν μπορεί να είναι ένα εργαλείο στην πολιτική» ανέφερε, ωστόσο υπογράμμισε ότι η Επιτροπή έχει «εμπιστοσύνη στην ηγεσία του Μαριάνο Ραχόι να διαχειριστεί αυτή τη δύσκολη διαδικασία με πλήρη σεβασμό στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και στο ισπανικό Σύνταγμα».

Ο κοινοτικός αξιωματούχος ανέφερε ότι το γραφείο του προέδρου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του πρωθυπουργού της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι βρίσκονταν σε επαφή καθ'όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, ενώ έχει προγραμματιστεί για σήμερα τηλεφωνική συνομιλία των δύο ανδρών.

Nωρίτερα, η ισπανική κυβέρνηση, δια στόματος του υπουργού Δικαιοσύνης Ραφαέλ Καταλά, δεν απέκλεισε την εφαρμογή στην Καταλωνία του αμφιλεγόμενου άρθρου 155 του Συντάγματος, για την αναστολή των εξουσιών των τοπικών κυβερνήσεων σε περίπτωση που πλήττεται η εθνική κυριαρχία.

Η καταλανική κυβέρνηση ανακοίνωσε τα ξημερώματα της Δευτέρας ότι το 90% όσων συμμετέσχαν στο χθεσινό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιφέρειας, τάχθηκε υπέρ του «ναι», με τον πρόεδρο της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν να υποστηρίζει ότι επαρχία η κέρδισε το δικαίωμα της ανεξαρτησίας. Σημειώνεται ότι η καταλανική κυβέρνηση προσέβλεπε στην πολιτική στήριξη της Κομισιόν για τα επόμενα βήματα της ανεξαρτησίας της επαρχίας. 

Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr