Το Παρίσι εγείρει θέμα παρουσίας του Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ στην Ελλάδα

Θέμα για το ότι ο ισλαμιστής αρχιτρομοκράτης Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ είχε περάσει από την Ελλάδα έθεσε με δηλώσεις του ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ αναφέροντας ότι το θέμα θα τεθεί από το Παρίσι στο έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών, στις Βρυξέλλες την Παρασκευή.

Το Συμβούλιο θα εξετάσει μέτρα για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της τρομοκρατικής απειλής.

«Δεν ήταν παρά μόνο στις 16 Νοεμβρίου, μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, όταν μια υπηρεσία πληροφοριών εκτός Ευρώπης, μας ειδοποίησε ότι είχε γνώση για παρουσία του (Αμπαούντ) στην Ελλάδα. Η συνεργασία στον αντιτρομοκρατικό αγώνα είναι ζωτικής σημασίας... Γι’ αυτό το λόγο ζήτησα την έκτακτη σύγκληση του ευρωπαϊκού συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, αύριο στις Βρυξέλλες, ώστε όλα τα θέματα να θιγούν σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Καζνέβ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι γαλλικές αρχές υπέβαλαν έναν κατάλογο αιτημάτων στην προεδρία του Λουξεμβούργου, ενόψει του αυριανού Συμβουλίου, ο οποίος μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την εφαρμογή άμεσων μέτρων, που ήδη προβλέπονται από τη Συνθήκη Σένγκεν, όπως είναι ο συστηματικότερος έλεγχος των ταξιδιωτικών εγγράφων των Ευρωπαίων πολιτών κατά την είσοδό τους στην ΕΕ.

Ο Αμπαούντ, όχι μόνο διαδραμάτισε «κεντρικό ρόλο» στις επιθέσεις στο Παρίσι, αλλά και είχε αναμειχθεί και στο σχεδιασμό άλλων επιθέσεων σε γαλλικό έδαφος, ανακοίνωσε νωρίτερα ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών.

Σημειώνεται ότι σε έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας, που συνέγραψαν στελέχη του FBI και του Εθνικού Κέντρου Αντιτρομοκρατίας και είδε την Τετάρτη το φως της δημοσιότητας υποστηρίζεται, ότι ο Αμπαούντ διέμενε στο παρελθόν στην Ελλάδα, απ’ όπου και κατεύθυνε τις επιχειρήσεις των τρομοκρατών.

Σύμφωνα με την επίμαχη έκθεση, την οποία αποκάλυψαν τα αμερικανικά δίκτυα CNN και Fox News ο Αμπααούντ καθοδηγούσε επιχειρήσεις από ένα σπίτι ασφαλείας στην Ελλάδα, χρησιμοποιώντας ένα κινητό τηλέφωνο, ενώ άλλα μέλη των ομάδων λειτουργούσαν και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
Πηγή: skai.gr