Κλείσιμο

NATO: Ρωσική «επιδρομή» στην ανατολική Ουκρανία – Διαψεύδει η Μόσχα

Μετρημένες διαστάσεις δίνει το NATO στη φερόμενη είσοδο δεκάδων ρωσικών αρμάτων μεταφοράς προσωπικού στο έδαφος της Ουκρανίας το βράδυ της Πέμπτης, με τη Μόσχα ωστόσο να διαψεύδει τις καταγγελίες.

Ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Άντερς Φο Ράσμουσεν, έκανε λόγο για «ρωσική επιδρομή» (incursion) στα εδάφη της Ουκρανίας, αποφεύγοντας όμως να χρησιμοποιήσει τον όρο «εισβολή» (invasion).

Το περιστατικό «απλώς επιβεβαιώνει το γεγονός πως βλέπουμε συνεχή ροή όπλων και μαχητών από τη Ρωσία στην ανατολική Ουκρανία και πρόκειται για μία ξεκάθαρη επίδειξη της συνεχιζόμενης ρωσικής ανάμιξης στην αποσταθεροποίηση της ανατολικής Ουκρανίας», συμπλήρωσε ο κ. Ράσμουσεν, μετά από συνάντηση που είχε με τον δανό υπουργό Άμυνας στην Κοπενχάγη.

Η φερόμενη είσοδος των ρωσικών αρμάτων αναφέρθηκε για πρώτη φορά από τις βρετανικές εφημερίδες Guardian και Daily Telegraph. Την ίδια πληροφορία μετέδωσε αργότερα και το CNN. Τα άρματα ακολουθούν τη ρωσική αυτοκινητοπομπή που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στην ανατολική Ουκρανία.

Σε κατηγορηματική διάψευση προέβη η Μόσχα, αντιτείνοντας πως στην πραγματικότητα επρόκειτο για ομάδα συνοριοφυλάκων που δημιουργήθηκε για να «αποτρέψει την εισχώρηση ενόπλων στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας», όπως ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφάλειας FSB.

Την έντονη ανησυχία του Λονδίνου για το συμβάν υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ.

Νωρίτερα την παρασκευή, ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας δήλωσε ότι διαθέτει πληροφορίες ότι 70 κομμάτια ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού πέρασαν τα σύνορα με την Ουκρανία κατά διάρκεια της νύχτας.

«Ανησυχούμε πάρα πολύ για την κατάσταση όπως εξελίσσεται (στην Ουκρανία) καθώς, από τη μία, συζητάμε πάρα πολύ για την επονομαζόμενη ανθρωπιστική εφοδιοπομπή αλλά την ίδια στιγμή βλέπουμε την κλιμάκωση να συνεχίζεται και διαθέτουμε πληροφορίες ότι κατά τη διάρκεια της νύκτας 70 κομμάτια στρατιωτικού εξοπλισμού πέρασαν εκ νέου τα σύνορα» δήλωσε ο Λίνας Λινκέβιτσους σε δημοσιογράφους κατά την άφιξή του σε μια έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την ίδια στιγμή, στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα παραμένει ακινητοποιημένο το ρωσικό κομβόι με ανθρωπιστική βοήθεια για την ανατολική Ουκρανία, έως ότου ελεγχθεί από ουκρανούς συνοριοφύλακες

Προγενέστερες πληροφορίες ήθελαν οι έλεγχοι να έχουν αρχίσει από αργά το πρωί, όμως, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ο έλεγχος των φορτίων δεν έχει ακόμα αρχίσει καθώς κανένα όχημα δεν έχει ακόμα φτάσει στο συνοριακό φυλάκιο του Ντόνετσκ.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ