Κλείσιμο

Συριακή αντιπολίτευση: Αποτυχία Ομπάμα η απόφαση για το Κογκρέσο

Την έντονη δυσαρέσκεια της συριακής αντιπολίτευσης έχει προκαλέσει η απόφαση του αμερικανού προέδρου να παραπέμψει σε ψηφοφορία στο Κογκρέσο την απόφαση για την επέμβαση στη Συρία, με τις αρνητικές αντιδράσεις να συνεχίζονται.

«Η απόφαση αποτελεί μια αποτυχία της ηγεσίας των Ηνωμένων Πολιτειών» δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συνασπισμού της Συριακής αντιπολίτευσης Λουάι Σαφί, μη διστάζοντας να βάλλει κατά του Ομπάμα.

«Η απόφαση του Μπαράκ Ομπάμα να καθυστερήσει την στρατιωτική δράση στη Συρία και να την παραπέμψει στο Κογκρέσο, μπορεί να ενθαρρύνει τον Άσαντ» προσθέτει ο Σαφί.

«Αισθανθήκαμε μία απογοήτευση. Όμως μετά την ψηφοφορία στο βρετανικό Κοινοβούλιο, ο Ομπάμα θέλησε να ενισχύσει τη θέση του και να περιβληθεί από μία κάλυψη σε πολιτικό επίπεδο» τόνισε από την πλευρά του ο Σαμίρ Νάσαρ, μέλος της διοίκησης του συριακού Εθνικού Συνασπισμού.

Σε τηλεφωνική του συνδιάλεξη από τη Βηρυττό δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «αναμέναμε μία άμεση και επικείμενη επίθεση, όμως πιστεύουμε πως το Κογκρέσο θα εγκρίνει τελικά τα στρατιωτικά πλήγματα».

Eξέφρασε πάντως την ευαρέσκειά του που ο «Ομπάμα εκφράσθηκε υπέρ μίας προσφυγής σε στρατιωτικές επιδρομές, αλλά τις καθυστέρησε για εννέα ημέρες».

«Η έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών περιέχει αδιάσειστες αποδείξεις για την ευθύνη της κυβέρνησης στην επίθεση αυτή με χημικά όπλα. Τα μέλη του Κογκρέσου πρόκειται να κατανοήσουν πως οι συνθήκες είναι διαφορετικές από εκείνες του Ιράκ», επισήμανε.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος, που συνεδριάζει σήμερα Κυριακή, «πρόκειται να προσφέρει μία σθεναρή στήριξη σε ένα αεροπορικό πλήγμα», υποστήριξε ο Νάσαρ. Επίσης κι η «θέση της Τουρκίας είναι πολύ σημαντική. Η Ουάσιγκτον έχει ανάγκη από μία τέτοια υποστήριξη», πρόσθεσε.

«Ο Συνασπισμός θα πραγματοποιήσει επαφές με τις αραβικές χώρες και την Τουρκία ώστε αυτές να συντονίσουν κατά τον μέγιστο βαθμό τη στάση τους με αυτή των ΗΠΑ. Θα προσπαθήσουμε να σπρώξουμε αυτές τις χώρες να συμμετάσχουν σε μία στρατιωτική επιχείρηση που θα ανακουφίσει αφάνταστα τα δεινά του συριακού λαού», κατέληξε.

"Iστορική υποχώρηση Ομπάμα"


Στον αντίποδα, τα συριακά καθεστωτικά ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι η απόφαση του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για το Κογκρέσο συνιστά την αρχή μιας "υποχώρησης" των ΗΠΑ.

"Ο Ομπάμα ανακοίνωσε χθες άμεσα ή έμμεσα την αρχή της ιστορικής αμερικανικής υποχώρησης", τονίζει σε πρωτοσέλιδο άρθρο της η επίσημη συριακή εφημερίδα Αλ-Θάουρα.

"Αναμένουμε το Κογκρέσο"

Aπό την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς δήλωσε την Κυριακή πως η Γαλλία δεν προτίθεται να αναλάβει δράση μονομερώς στη Συρία, αλλά θα αναμένει την απόφαση του αμερικανικού Κογκρέσου για το εάν θα εξαπολυθούν κτυπήματα εναντίον των δυνάμεων του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Η Γαλλία δεν θα βαδίσει μόνη της. Χρειαζόμαστε μία συμμαχία», τόνισε ο Βαλς, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί τη Δευτέρα με τους επικεφαλής των δύο Σωμάτων του Κοινοβουλίου και την αντιπολίτευση, προκειμένου να εξετάσουν την κατάσταση στη Συρία, πριν τη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου την Τετάρτη για το θέμα.

"Καταλαβαίνω την απόφαση Ομπάμα"


Την υποστήριξή του στη στάση του Μπαράκ Ομπάμα όσον αφορά τη Συρία εξέφρασε το Σάββατο ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον.  «Καταλαβαίνω και υποστηρίζω την απόφαση του Μπαράκ Ομπάμα για τη Συρία», έγραψε στο Twitter.

Ανησυχία στις ΗΠΑ και σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, προκαλεί η απόφαση του Εργατικού Κόμματος -της βρετανικής αντιπολίτευσης- να καταψηφίσει την πρόταση της κυβέρνησης, η οποία θα άνοιγε το δρόμο για στρατιωτική επέμβαση στη Συρία υποστήριξε πάντως ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ.

Η Δύση δεν έχει συνολική στρατηγική για τη Συρία, υποστηρίζει στο μεταξύ στη Deutsche Welle ο γερμανός στρατηγός ε.α. Έγκον Ραμς. Μόνο με στρατιωτικό πλήγμα χωρίς σχέδιο για το "μετά" θα οδηγούσε σε συνθήκες Λιβύης, προειδοποιεί.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, ΑMΠΕ