Παρακολουθήσεις NSA: Μετά την Κομισιόν και το Βερολίνο ζητεί εξηγήσεις και η Γαλλία

Σοβαρές διπλωματικές διαστάσεις προσλαμβάνουν οι αποκαλύψεις του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel ότι η αμερικανική NSA (κρατική ασφάλεια ΗΠΑ) παρακολουθεί ευρωπαϊκούς θεσμούς, όπως η αντιπροσωπεία της ΕΕ στον ΟΗΕ.

Έτσι, μετά τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, και το Παρίσι ζήτησε επιμόνως "εξηγήσεις", από την Ουάσινγκτον, αναφορικά με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού, όπως βεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς.

"Από τις αμερικανικές
αρχές, αναμένουμε το συντομότατο δυνατό να άρουν τις νόμιμες ανησυχίες που έχουμε μετά από τις αποκαλύψεις που έγιναν δια του Τύπου (...) το περιοδικό Der Spiegel, έγραψε ότι η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία (Κρατικής) Ασφάλειας NSA κατασκοπεύει θεσμούς της ΕΕ, συμβάν που, εφόσον τεκμηριωθεί, είναι παντελώς απαράδεκτο", υπογράμμισε ο γάλλος αξιωματούχος.

Από το Κε ντ Ορσέ, το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας, παρασχέθηκε στο μεταξύ η διευκρίνιση ότι αυτό το γαλλικό επίσημο αίτημα-διάβημα "κοινοποιείται άμεσα" στον Λευκό Οίκο όσο και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το περιοδικό Der Spiegel έγραψε επίσης ότι, η NSA έχει διενεργήσει κατασκοπεία σε βάρος της αντιπροσωπείας της ΕΕ στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με το επίμαχο δημοσίευμα οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν επίσης τουλάχιστον 500 εκατομμύρια τηλεφωνικές συνδέσεις, ηλεκτρονικά μηνύματα και γραπτά μηνύματα κινητής τηλεφωνίας στη Γερμανία.

Το ζήτημα απασχολεί και την ομοσπονδιακή εισαγγελία στην Καρλσρούη η οποία αξιολογεί όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες για τα προγράμματα παρακολούθησης, προκειμένου να αποφασιστεί εάν και πότε θα ξεκινήσει επίσημα έρευνες. Αυτό τουλάχιστον είπε προς το Spiegel εκπρόσωπος των εισαγγελικών αρχών, θεωρώντας σχεδόν βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν μηνύσεις.
Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι ήρθε σε επαφή με τις αμερικανικές αρχές και έλαβε τη διαβεβαίωση ότι θα επαληθεύσουν την ακρίβεια των πληροφοριών.

Για σκάνδαλο είχε κάνει λόγο νωρίτερα ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Εξηγήσεις για το θέμα αυτό ζήτησε από πλευράς Βερολίνου η Γερμανίδα υπουργός Δικαιοσύνης Σαμπίνε Λοϊτχόισερ-Σνάρενμπεργκερ.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, ΑΜΠΕ