Κλείσιμο

Προειδοποιήσεις μεταξύ πλοίων Κίνας και Ιαπωνίας στα διαφιλονικούμενα νησιά Σενσάκου

Συνεχίζεται η διπλωματική κρίση με αφορμή την κυριότητα του νησιωτικού συμπλέγματος Σενσάκου/Ντιαόου στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας, καθώς ιαπωνικά και κινεζικά σκάφη αντάλλαξαν προειδοποιήσεις στα ανοιχτά των διαφιλονικούμενων νησιών το πρωί της Παρασκευής, 14 Σεπτεμβρίου.

Η ένταση στις σχέσεις μεταξύ των δύο γιγάντων της ανατολικής Ασίας έχει κλιμακωθεί κατά τις τελευταίες ημέρες, έπειτα από την απόφαση του Τόκιο να προχωρήσει στην αγορά τριών εκ των πέντε νησιών του συμπλέγματος από τους ιδιώτες ιδιοκτήτες τους, την οικογένεια Κουριχάρα.

Απαντώντας στην ιαπωνική κίνηση, το Πεκίνο απέστειλε έξι παρατηρητικά πλοία στην περιοχή, όπου ήδη έπλεαν σκάφη της ιαπωνικής ακτοφυλακής. Το Τόκιο ισχυρίζεται πως τα νερά γύρω από το σύμπλεγμα αποτελούν μέρος των εθνικών ιαπωνικών υδάτων, ωστόσο η Κίνα δεν αναγνωρίζει το ιδιοκτησιακό καθεστώς των νησιών υπό τους Κουριχάρα και επιμένει πως οι ιαπωνικές ενέργειες συνιστούν «παραβάσεις της κινεζικής [εθνικής] κυριαρχίας», όπως σχολίασε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείο Εξωτερικών, Χονγκ Λέι.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της ιαπωνικής ακτοφυλακής, έπειτα από την ανταλλαγή προειδοποιήσεων, τα κινεζικά σκάφη αποχώρησαν από την περιοχή λόγω ενός επερχόμενου τυφώνα.

Υπενθυμίζεται πως πριν από λίγες ημέρες ο κινέζος πρωθυπουργός, Γουεν Τζιαμπάο, υπογράμμισε πως «τα νησιά Ντιαόου αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του κινεζικού εδάφους, και η κινεζική κυβέρνηση και ο λαός της δεν θα κάνουν κανέναν απολύτως συμβιβασμό σε θέματα που άπτονται της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας».

Σημειώνεται πως τα νησιά Σενσάκου/Ντιαόου αποτελούν σημείο έντονης και χρόνιας αντιπαράθεσης μεταξύ της Ιαπωνίας και της Κίνας, συνιστώντας μέρος του σύνθετου γεωπολιτικού παζλ στη ανατολική Ασία που έχει φέρει το Πεκίνο αντιμέτωπο με το Βιετνάμ και τις Φιλιππίνες στη Νότια Κινεζική Θάλασσα και με την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα στην Ανατολική.

Οι τριβές, που εντείνονται υπό το δέλεαρ του τεράστιου υποθαλάσσιου πλούτου (μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου και αλιεία) στην περιοχή, έχουν εμπλέξει και τις Ηνωμένες Πολιτείες στο ζήτημα, αποτελώντας κίνητρο για τη «Στροφή προς την Ασία», τη μεγάλη πρωτοβουλία εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης Ομπάμα.

Στο πλαίσιο αυτό, έχουν επέλθει εξελίξεις και στο στρατιωτικό δόγμα των ΗΠΑ, με το Πεντάγωνο να ανακοινώνει πρόσφατα τη διαμόρφωση της Μάχης Αέρος-Θαλάσσης (Air-Sea Battle), ενός νέου δόγματος συνεργασίας και βαθμιαίας ενοποίησης Ναυτικού και Αεροπορίας για βελτιωμένο αεροναυτικό και ψηφιακό πόλεμο.

Η κρίση για τα Σενσάκου/Ντιαόου αναζωπυρώθηκε το 2010, όταν ένα κινεζικό αλιευτικό πλοίο εμβόλισε σκάφη της ιαπωνικής ακτοφυλακής στα ανοιχτά των νησιών, και επανήλθε στο προσκήνιο τον Απρίλιο, όταν ο εθνικιστής κυβερνήτης της πρωτεύουσας Τόκιο πρότεινε την αγορά των νησιών από την κυβέρνηση της πόλης, προκειμένου να αποφευχθεί η αγορά τους από τρίτους. Επιπλέον, στα μέσα Αυγούστου, ιάπωνες ακτιβιστές, συνοδευόμενοι από βουλευτές, αποβιβάστηκαν στα νησιά και ύψωσαν την ιαπωνική σημαία.
Πηγή: Επιμέλεια: Αλέξανδρος Μαράκης