Κλείσιμο

Αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης του Ιράκ

Επί συνόλου 37 υπουργών της ιρακινής κυβέρνησης, οι έξι ανήκουν στην ομάδα του Αλ Σαντρ, οι 15 σε άλλα σιιτικά κόμματα, οι οκτώ είναι σουνίτες Άραβες, επτά είναι Κούρδοι και μόνον ένας Χριστιανός. Ο Αλ Σαντρ αποφάσισε την αποχώρηση των υπουργών της επιρροής του. 

Οι αριθμοί δεν αποκαλύπτουν όλη την αλήθεια. Η ομάδα του κληρικού Αλ Σαντρ θεωρείται πολύ σημαντική στην κοινοβουλευτική βάση ισχύος του πρωθυπουργού Αλ Μαλίκι. Οι Αμερικανοί τον χαρακτηρίζουν τη μεγαλύτερη απειλή για τη σταθερότητα του Ιράκ. 

Ο  ριζοσπάστης σιίτης κληρικός Μοκτάντα Αλ Σαντρ αυξάνει τις πολιτικές πιέσεις, διατάζοντας τους υπουργούς του να αποχωρήσουν. Εκδηλώνει έτσι την οργή του, γιατί η ιρακινή κυβέρνηση δεν επιδιώκει πιο πιεστικά την κατάρτιση χρονοδιαγράμματος για την απόσυρση των αμερικανικών και βρετανικών δυνάμεων από το Ιράκ.

Μόλις πριν από μια εβδομάδα, κάλεσε ένα εκατομμύριο οπαδούς του να διαδηλώσουν στους δρόμους της Νατζάφ του νοτίου Ιράκ, με αίτημα την άμεση αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων. Ο σιίτης κληρικός απολαμβάνει της τεράστιας υποστήριξης των φτωχών σιιτών.

Παρότι δεν έχει εμφανισθεί δημοσίως από την έναρξη της εφαρμογής του νέου αμερικανικού σχεδίου ασφαλείας στη Βαγδάτη, (πριν από δύο μήνες), παραμένει ισχυρή προσωπικότητα στο Ιράκ.

Πιστεύει ότι η κυβέρνηση αγνόησε το ηχηρό μήνυμα αυτής της διαδήλωσης. Γι' αυτό, τώρα, το κόμμα του προχώρησε ένα βήμα περισσότερο.

Ετοιμάζουμε νομοσχέδιο τώρα για την κατάρτιση χρονοδιαγράμματος με στόχο την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ, οι οποίες πρέπει να φύγουν σύντομα. Όταν ψηφισθεί αυτό το νομοσχέδιο και τεθεί σε ισχύ, ο πρωθυπουργός θα το καταθέσει στα Ηνωμένα Έθνη, προκειμένου οι αμερικανικές δυνάμεις να ενημερωθούν για το χρονοδιάγραμμα δηλώνει ιρακινός βουλευτής.

Βομβιστική επίθεση στη Βασώρα
Στη Βασόρα, ένα από τα προπύργια του Μοκτάντα Αλ Σαντρ, ένα βρετανικό τεθωρακισμένο δέχθηκε επίθεση πριν από έντεκα ημέρες, ενώ 4 Βρετανοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους από έκρηξη βόμβας στην άκρη του δρόμου.

Εικάζεται ότι αυτή η βομβιστική επίθεση πραγματοποιήθηκε από το Στρατό του Μαχντί, παραστρατιωτική οργάνωση πιστή στον Μοκτάντα Αλ Σαντρ.

Πριν από λίγες ημέρες, οι βρετανικές δυνάμεις εντόπισαν κάλυκες αρμάτων μάχης και πυροβολικού, καθώς και πυραύλους, ενώ εικάζεται ότι μέλη του Στρατού του Μαχντί έχουν τοποθετήσει περισσότερες νάρκες στη Βασόρα, καθώς ετοιμάζονται για ακόμη μια επίθεση κατά των Βρετανών. Οκτώ ένοπλοι σκοτώθηκαν.

Ο Στρατός του Μαχντί είναι μια από πολλές αντίπαλες φατρίες, οι οποίες ερίζουν για την εξουσία στη Βασόρα, ενώ ελπίζουν να αποκτήσουν τον έλεγχο της πόλης μετά την αποχώρηση των Βρετανών.

Η πλέον πρόσφατη πολιτική αναταραχή γίνεται εν τω μέσω νέου κύματος βομβιστικών επιθέσεων στη Βαγδάτη από σουνίτες αντάρτες.

Στόχος τους είναι να προκαλέσουν τους σιίτες να προβούν σε αντίποινα. Το πρόβλημα είναι ότι καθώς η ομάδα του Αλ Σαντρ δεν ανήκει πλέον στην κυβέρνηση, οι πολιτοφύλακές του ενδέχεται να εκδικηθούν.


Οι ειδήσεις του BBC World μεταδίδονται στα ελληνικά από την Τηλεόραση του ΣΚΑΪ από Κυριακή έως Παρασκευή στις 06.30, 07.30, 08.30, 18.35 και στις 21.35.
Πηγή: Πηγή: ΒΒC