Απέλαση Ρώσων διπλωματών από την Ολλανδία – Κατηγορούνται για κατασκοπεία

Η Ολλανδία έδωσε σήμερα την εντολή για την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών οι οποίοι κατηγορούνται ότι διενεργούσαν κατασκοπεία, μετέδωσε το ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων ANP.

Η ολλανδική υπηρεσία πληροφοριών AIVD ανακοίνωσε ότι οι δύο Ρώσοι διπλωμάτες που εργάζονταν στην ρωσική πρεσβεία στην Χάγη διενεργούσαν κατασκοπεία, συλλέγοντας πληροφορίες που σχετίζονται με τομείς υψηλής τεχνολογίας.

Η ολλανδική υπηρεσία πληροφοριών αναφέρει ότι στην πραγματικότητα οι εν λόγω διπλωμάτες εργάζονταν για λογαριασμό της Υπηρεσίας Εξωτερικής κατασκοπείας (SVR) της Ρωσίας και συνέλεγαν διάφορες πληροφορίες που σχετίζονται με τον τομέα υψηλής τεχνολογίας, ιδιαίτερα με τους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης, των ημιαγωγών και της νανοτεχνολογίας.

Στην ανακοίνωση της, η AIVD αναφέρει ότι η ρωσική υπηρεσία πληροφοριών είχε αναπτύξει επαφές με άτομα που είχαν πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες στον τομέα υψηλής τεχνολογίας, επισημαίνοντας ότι πολλές από τις τεχνολογίες αυτές έχουν διττή εφαρμογή στον πολιτικό και στρατιωτικό τομέα.

To 2018, η Ολλανδία είχε αποτρέψει μια απόπειρα πρακτόρων των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών να παραβιάσουν τα συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) που έχει την έδρα του στην Χάγη.

Ο Ρώσος πρέσβης στην Ολλανδία Αλεξάντρ Σουλίγκιν κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών της Ολλανδίας σε σχέση με την κατασκοπευτική δραστηριότητα των δύο Ρώσων διπλωμάτων, ανακοίνωσε σήμερα η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών και αρμόδια επίσης για υποθέσεις του βασιλείου Κάισα Όλλονγκρέν με επιστολή της στο κοινοβούλιο της χώρας.

«Σε σχέση με την αποκάλυψη της κατασκοπευτικής δραστηριότητας ο Ρώσος πρέσβης κλήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου στο υπουργείο Εξωτερικών της Ολλανδίας», ανέφερε η ίδια. Κατά την διάρκεια της συνάντησης στον Ρώσο πρέσβη κοινοποιήθηκε ότι οι δύο συνεργάτες της Υπηρεσίας Εξωτερικής κατασκοπείας της Ρωσίας που εργάζονται στην πρεσβεία είναι πρόσωπα ανεπιθύμητα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ