Πολυτέλεια και ταχύτητα

Λίγες αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν κατασκευάσει οχήματα που να συνδυάζουν τόσο αρμονικά την πολυτέλεια, την ταχύτητα και τον exclusive χαρακτήρα όσο η Maserati.

H Maserati κοιτάζει στο μέλλον προσφέροντας ακόμα κάτι πιο ακριβό στα πολυτελή οικογενειακά μοντέλα. Αποτελεί την πρόταση της εταιρείας για μια κατηγορία που η ίδια δημιούργησε το 1963, παρουσιάζοντας τότε το πρώτο αυτοκίνητο με τα διακριτικά Quattroporte.

Έργο του γνωστού σχεδιαστικού οίκου Pininfarina, το πολυτελές οικογενειακό μοντέλο διαθέτει, σύμφωνα με τον κατασκευαστή του, εντυπωσιακά ευρύχωρο θάλαμο επιβατών.

Το μήκος του αμαξώματος αγγίζει τα 5,052 μέτρα, το πλάτος τα 1,895 και το ύψος τα 1,438 μέτρα, διαστάσεις εφάμιλλες ενός Audi A8 ή μιας Mercedes-Benz S-Class. Η Quattroporte και μεταξόνιο που υπερβαίνει τα 3 μέτρα.

Καρδιά της Quattroporte αποτελεί ο οκτακύλινδρος κινητήρας των 4,3 λίτρων που αποδίδει 400 ίππους στις 7.000 σ.αλ., ενώ η μέγιστη ροπή ανέρχεται στα 47 kgm στις 4.250 rpm. Μάλιστα το 75% της μέγιστης ροπής είναι διαθέσιμο από τις 2.500 σ.α.λ.

To μεγάλο βάρος που προσεγγίζει σχεδόν τους 2 τόνους κόβει λίγο από τις επιδόσεις της Maserati αλλά σε καμία περίπτωση δεν προβληματίζει: Με τελική ταχύτητα υψηλότερα των 270χλμ και 0-100 σε περίπου 5,5 δευτερόλεπτα το όχημα διαθέτει επιδόσεις που πλησιάζουν εκείνες ενός supercar.

Άλλωστε ο χαρακτήρας της συγκεκριμένης Maserati δεν είναι αυτός μιας εκρηκτικής Lamborghini ή μιας Porsche Turbo που σε παρακινούν να αλλάξεις τους νόμους της φυσικής αλλά μιας ιταλικής λιμουζίνας "υπερυψηλών" επιδόσεων.

Tα θηριώδη φρένα με τους δίσκους των 360mm εμπρός και 330mm πίσω, συνοδεύονται από 6πίστονες και 4πίστονες δαγκάνες αντίστοιχα και ακινητοποιούν το όχημα σε λιγότερο από 38 μέτρα, σύμφωνα με την ιταλική φίρμα.

Για την σωστή κατανομή του βάρους η μηχανή του οχήματος είναι τοποθετημένη πίσω από τον μπροστινό άξονα.

Το εσωτερικό της Quattroporte είναι αντάξιο της ιστορίας και του χαρακτήρα της ιταλικής φίρμας: “Exclusive” ευρύχωρο και πολυτελές.
Πηγή: Nίκος Σάλτας