«Τραγωδία» στο τέλος για Παναθηναϊκό

Οι «πράσινοι» ήταν ανώτεροι για 40 λεπτά, αιφνιδίασαν τους Ιταλούς με εκπληκτικά ποσοστά ευστοχίας από την περιφέρεια και... έναν Γιάκα Λάκοβιτς βγαλμένο από άλλο πλανήτη.
Ομως, ο κορυφαίος της Μπενετόν, Μόρις Εβανς, ήταν αυτός που γέλασε τελευταίος αλλά και αυτός που έδωσε το δικαίωμα στην ομάδα του να απολαμβάνει μόνη πρώτη την κορυφή του ΣΤ` ομίλου μετά το πέρας της 4ης αγωνιστικής της φάσης των «16».
Ενας εκπληκτικός Παναθηναϊκός σε όλους τους τομείς αιφνιδίασε τη γηπεδούχο Μπενετόν αμέσως μετά το τζάμπολ. Ο Δημήτρης Παπανικολάου ήταν ο παίκτης κλειδί του πρώτου πεντάλεπτου της πρώτης περιόδου σημειώνοντας γρήγορα 6 πόντους και παράλληλα αναχαιτίζοντας τον Μόρις Εβανς με έξυπνη άμυνα. Από το 2-0 των Ιταλών, οι «πράσινοι» δεν έχασαν έκτοτε ποτέ το προβάδισμα -σε ολόκληρο το πρώτο μέρος- παρά τις επιθετικές πρωτοβουλίες του Γκαρμπαχόσα και την άμυνα ζώνης που υιοθέτησε ο Ετορε Μεσίνα για να σταματήσει τον απογειωμένο -χωρίς υπερβολή- Παναθηναϊκό.
Η είσοδος του Αλβέρτη στη θέση του Παπανικολάου, ο επιθετικός οίστρος του Λάκοβιτς και η εξαιρετική εμφάνιση του Κώστα Τσαρτσαρή στην άμυνα ήταν τα στοιχεία που έδωσαν διαφορά με +8, 27-19 στον Παναθηναϊκό και 27-23 στο 10`. Αλβέρτης και Λάκοβιτς επιδόθηκαν σε συναγωνισμό στο σκοράρισμα στο δεύτερο δεκάλεπτο με τον Σλοβένο πλέι μέικερ να σημειώνει 17π. στο πρώτο εικοσάλεπτο. Οι πρωταθλητές Ελλάδας «πολέμησαν» την αντίπαλό τους με σουτ τριών πόντων (6/9 στο α` μέρος) και δυσαρέστησαν τους Ιταλούς φιλάθλους, όταν ξέφυγαν ακόμη και με 13 πόντους, 45-32 στο 17ο λεπτό.
Ο Μόρις Εβανς, όμως λες και θυμήθηκε τα κάποτε (πέρυσι συγκεκριμένα) «ερυθρόλευκα» αισθήματά του αποφάσισε να μειώσει μόνος την ψαλίδα της διαφοράς. Με επιμέρους σκορ, 11-3, και 8 διαδοχικούς πόντους από τον Αμερικανό πρώην παίκτη του Ολυμπιακού, η Μπενετόν μείωσε σε 43-48 και 43-50 με το τέλος της δεύτερης περιόδου την ώρα που η είσοδος του Μάικ Μπατίστ όχι μόνο δεν βοήθησε τον ελληνικό σύλλογο αλλά τον αποδιοργάνωσε.
Οι επτά πόντοι διαφοράς υπέρ του συνόλου του Ζέλικο Ομπράντοβιτς εξανεμίστηκαν στα πρώτα λεπτά της τρίτης περιόδου, όταν ο Μπουλέρι (με τρία φάουλ από το πρώτο μέρος) έγραψε το 50-52. Με σοβαρότητα μεγάλης ομάδας -όπως είναι ο Παναθηναϊκός- οι παίκτες του «Ζοτς» αντέδρασαν άμεσα. Ο Αριελ ΜακΝτόναλντ ανταποκρίθηκε στο ρόλο που του ανέθεσε ο προπονητής του (έως τότε δεν είχε χρησιμοποιηθεί) και βομβάρδισε το «Παλαβέρντε» από τα 6.25. Αμέσως μετά το παράδειγμά του ακολούθησε ο κορυφαίος παίκτης των «πρασίνων» απόψε, Γιάκα Λάκοβιτς για να ξεφύγει την πλέον κρίσιμη στιγμή με 60-54.
Οσο ο Μεσίνα επέμενε στην άμυνα ζώνης, ο Παναθηναϊκός απαντούσε με θράσσος έξω από τη γραμμή των 6.25 και όταν ο Καλαϊτζής έγραψε με τρίποντο το 73-62, ο Παναθηναϊκός μετρούσε ήδη 9/12 σουτ τριών πόντων. Ο,τι κι αν επιχειρούσαν οι παίκτες του Ομπράντοβιτς στεφόταν από επιτυχία... ακόμη και ο Μουγεζίνοβιτς -αν και κρύος από τον πάγκο-κατάφερε να βρει το δρόμο προς το καλάθι με τη λήξη της τρίτης περιόδου και οι «πράσινοι» ξεκίνησαν με προβάδισμα δέκα πόντων, 75-65, την τέταρτη κρίσιμη περίοδο.
Δραματικό εξελίχτηκε το τέταρτο δεκάλεπτο. Ο Παναθηναϊκός για πρώτη φορά έδειξε να βραχυκυκλώνει με την άμυνα ζώνης της Μπενετόν και είδε τους Ιταλούς να πραγματοποιούν επιμέρους σκορ, 15-5 και με εύστοχο τρίποντο του Νίκολα να ισοφαρίζουν σε 80-80. Ο Νικολά αμέσως μετά κάθισε στον πάγκο με 5 φάουλ, αλλά από τέσσερα μετρούσαν και οι Τσαρτσαρής, Μίντλετον, Παπανικολάου, Μουγεζίνοβιτς. Το θρίλερ συνεχίστηκε μέχρι και το τελευταίο λεπτό, οι καρδιές έσπασαν και ο Παναθηναϊκός από δικά του λάθη επέτρεψε στον αντίπαλο να στείλει το παιχνίδι στην παράταση.
Οι «πράσινοι» κατάφεραν να ξεφύγουν με 87-81 με τρίποντο του Τσαρτσαρή, ο Εβανς με έναν παρατεταμένο... μονόλογο μείωσε και πάλι σε 87-88, ο ΜακΝτόναλντ με έμμεσο τρίποντο έδωσε αέρα τριών πόντων, 90-87 στην ομάδα του, αλλά ο δεύτερος σε απόδοση -μετά τον Εβανς- Γκαρμπαχόσα- πάγωσε το αίμα των παικτών του Παναθηναϊκού γράφοντας το 90-90 5`` πριν τη λήξη. Ο Καλαϊτζής ήταν άστοχος στο σουτ της απελπισίας και οι δύο ομάδες πήραν ανάσες για το έξτρα πεντάλεπτο.
Επειδή και η μπάλα του μπάσκετ τιμωρεί, στην παράταση η Μπενετόν ανέκτησε το πάνω χέρι και με τον Εβανς να φτάνει τους 31 πόντους έγραψε το 99-93 από τα 6.25. Οι παίκτες του Ομπράντοβιτς -όσο κι αν προσπαθούσαν- έχαναν το ένα αμυντικό ριμπάουντ μετά το άλλο και όταν ο Μαρκονάτο έγραψε το 101-95, φάνηκε πως δύσκολα θα ανέκαμπτε ο Παναθηναϊκός. Ομως, οι «πράσινοι» ήταν σε πολύ καλή ημέρα. Λες και έπαιζαν σε τελικό της «Ευρωλίγκα» βρήκαν τα ψυχικά αποθέματα να απειλήσουν και πάλι τους γηπεδούχους και μείωσαν σε 103-101 με δύο στις δύο ελεύθερες βολές του Λάκοβιτς. Το 5ο φάουλ του Τσαρτσαρή στον Ιταλό διεθνή σέντερ, Ντένις Μαρκονάτο, έδωσε δικαίωμα στην Μπένετον να κάνει το 105-101. Ο Μουγεζίνοβιτς πάτησε γραμμή στην επόμενη φάση και ο Εντνι με λέι απ έδωσε τη χαριστική βολή, 107-101, στον Παναθηναϊκό που απόψε άξιζε τη νίκη, αλλά την απώλεσε από δικά του λάθη.
Τα δεκάλεπτα: 23-27, 43-50, 65-75, 90-90 (κ.α.), 111-101 (παρ.)
Οι συνθέσεις:
ΜΠΕΝΕΤΟΝ: Μπουλέρι 6, Τζιοβανόνι 4, Εβανς 33 (4), Σλόκαρ, Γκαρμπαχόσα 19 (1), Μαρκονάτο 20, Εντνι 18, Νικολά 10 (2), Πίτις 1
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: ΜακΝτόναλντ 11 (1), Λάκοβιτς 36 (4), Χατζηβρέττας 7 (1), Μίντλετον 14, Τσαρτσαρής 14 (2), Παπανικολάου 6, Καλαϊτζής 3 (1), Μπατίστ, Μασλαρινός, Αλβέρτης 7 (1), Μουγεζίνοβιτς 3
Πηγή: skai.gr