Νομοθετικό «μπαράζ» με 15 + 4 + 2 νομοσχέδια  

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Σε νομοθετικό «πυρετό» με «μπαράζ» νομοσχεδίων μπαίνει η Βουλή, αρχής γενομένης από αυτή την εβδομάδα μέχρι και την επόμενη Παρασκευή 24 Ιανουαρίου, όπου αναμένεται να ψηφιστούν 6 νομοσχέδια. Στην «ουρά» βρίσκονται άλλα 9 που αφορούν κυρώσεις διακρατικών συμφωνιών, αμέσως μετά αναμένεται η κατάθεση επιπλέον 4, ενώ ενδιάμεσα πρόκειται να μεταφερθεί στο Κοινοβούλιο η σύγκρουση κυβέρνησης - αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις καταγγελίες περί αστυνομικής βίας και την αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενο της Ώρας Πρωθυπουργού μετά την επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα εργασιακά.

Το πρόγραμμα όπως αποφασίστηκε στη Διάσκεψη των Προέδρων και ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο της Βουλής αναμένεται εξαντλητικό και εξαιρετικά ενδιαφέρον.

15 νομοσχέδια στη Βουλή - Ποια είναι τα 6  που ψηφίζονται έως την άλλη Παρασκευή 24/1

Συγκεκριμένα, πρωτόκολλο έχουν ήδη λάβει συνολικά 15 νομοσχέδια. Τα 6 εξ αυτών, με το κρισιμότερο  εκείνο για τον εκλογικό νόμο, πρόκειται να ψηφιστούν μέχρι την επόμενη Παρασκευή 21 Ιανουαρίου.

1.Υπουργείου Εξωτερικών:

Brexit - ψήφιση από Ολομέλεια Παρασκευή 17/1

2-4.Υπουργείου Μεταφορών:

κυρώσεις διεθνών συμβάσεων - ψήφιση από Ολομέλεια Τρίτη 21/1

5.Υπουργείου Εσωτερικών:

Εκλογή βουλευτών - Ολομέλεια Τετάρτη 22/1 – ψήφιση την ίδια ημέρα ή Πέμπτη 23/1

(εισάγεται στην Επιτροπή αύριο Πέμπτη 15/1)

6.Υπουργείου Παιδείας:

Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης - ψήφιση από Ολομέλεια Πέμπτη 23/1 ή Παρασκευή 24/1

Στο επίκεντρο οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο

Οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο είναι το νομοσχέδιο που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, παρότι η κυβέρνηση δεν προσδοκά με τα υφιστάμενα δεδομένα να στηριχθεί από ευρεία πλειοψηφία, αφού πλην της Ελληνικής Λύσης που έχει απαντήσει «ίσως» όλα τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν πει ήδη «όχι» στο κλιμακωτό μπόνους 20 έως 50 έδρες που προτείνει το Υπουργείο Εσωτερικών για ποσοστό του πρώτου κόμματος 25% και άνω.

Στο «δρόμο» προς τη Βουλή άλλα 4 νομοσχέδια

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, στο «δρόμο» προς τη Βουλή βρίσκονται ήδη άλλα 4 νομοσχέδια και συγκεκριμένα:  του Υπουργείου Εργασίας για το επίδομα γέννησης, του Υπουργείου Μεταφορών για τα υδατοδρόμια, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς και του Προστασίας του Πολίτη για την αναδιάρθρωση της Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος.

Προ των πυλών άλλα 2 νομοσχέδια «φωτιά»

Το νομοθετικό «σπριντ» αυτού του 15ημέρου, αναμένεται να ακολουθήσει η κατάθεση δύο ακόμα μεγάλων νομοσχεδίων, τα οποία εκτιμάται ότι θα ανάψουν νέες «φωτιές» στο πολιτικό σκηνικό, καθώς πρόκειται για το νέο ασφαλιστικό και το πολυσυζητημένο νέο πλαίσιο για τις πορείες και τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Από την Τρίτη 21/1 η «μάχη» για την αμυντική συνεργασία με τις ΗΠΑ

Εν μέσω του νομοθετικού «πυρετού», στη Βουλή αναμένεται να μεταφερθεί και η σύγκρουση κυβέρνησης - αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφορικά με την αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας της χώρας μας με τις ΗΠΑ που αναζωπυρώθηκε τις τελευταίες ημέρες.

Το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, είχε ζητήσει να «παγώσει» μέχρι την έμπρακτη στήριξη του Αμερικανού Προέδρου Τραμπ στα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας έναντι της κλιμάκωσης της προκλητικότητας της Τουρκίας, πρόκειται να εισαχθεί προς συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής την επόμενη Τρίτη 21 Ιανουαρίου και είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει έντονες αντιπαραθέσεις με φόντο και την πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον.

Μπρα ντε φερ για τις καταγγελίες περί αστυνομικής βίας

Νέα σφοδρή αντιπαράθεση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται και το απόγευμα της προσεχούς Δευτέρας 20 Ιανουαρίου, με αντικείμενο τις καταγγελίες περί αστυνομικής βίας, καθώς τότε  προγραμματίστηκε η συζήτηση της σχετικής επίκαιρης  επερώτησης που κατέθεσαν 68 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το μπρα ντε φερ θα είναι ανάμεσα στους ίδιους και τον αρμόδιο Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στον απόηχο αυτή τη φορά και των νέων αστυνομικών επεμβάσεων στις καταλήψεις Ματρόζου και Παναιτωλίου.

Μονομαχία (;) Τσίπρα - Μητσοτάκη για τα εργασιακά

Η, δε, απάντηση του Προέδρου της Βουλής - «προς ώρας δεν έχει προγραμματιστεί» - αναφορικά με το ενδεχόμενο «Ώρας Πρωθυπουργού» την προσεχή Παρασκευή  17 Ιανουαρίου, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο και για μία «μονομαχία» του Πρωθυπουργού με τον Αλέξη Τσίπρα και αντικείμενο τα εργασιακά για τα οποία ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε σήμερα επίκαιρη ερώτηση. Στην περίπτωση συζήτησής της η σύγκρουση θεωρείται βέβαιο ότι θα είναι εφ' όλης της ύλης.