Βαρουφάκης: Ένοχη για όσα δεν έκανε στο ΕΣΥ η κυβέρνηση

Το ΜέΡΑ25 δεν είναι αντίθετο με τις στις επενδύσεις, λέει «όχι» όμως στις αποεπενδύσεις σαν αυτή της Eldorado Gold στις Σκουριές της Χαλκιδικής, ανέφερε ο γραμματέας του κόμματος Γιάνης Βαρουφάκης, σε παρέμβασή του στην ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για την κύρωση της συμφωνίας του Δημοσίου με την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός.

Η κυβέρνηση, ανέφερε ο κ. Γ. Βαρουφάκης, παρουσιάζει «τις θέσεις εργασίας ως ιερές», όμως «άλλες θέσεις όπως της ΛΑΡΚΟ τις θεωρεί μάλλον του 'πεταματού' με τον τρόπο που συμπεριφέρεται».

Αναφερόμενος στη σύμβαση με την Ελληνικός Χρυσός, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 είπε ότι «μόνο σε μπανανίες και αποικίες υπογράφονται τέτοιες συμβάσεις» και πρόσθεσε πως «τα κόστη της Eldorado Gold θα τα πληρώσει ο ελληνικός λαός». Κατηγόρησε την Ελληνικός Χρυσός πως «λαδώνει τις τοπικές κοινωνίες» ενώ παράλληλα «αφήνει τεράστια κόστη, τα οποία δεν θα πληρώσει η ίδια ποτέ». Τα δε, όποια πρόσκαιρα «οφέλη» που διατυμπανίζει η κυβέρνηση για την τοπική κοινωνία, αυτά δεν είναι αρκετά για να ξεπεράσουν τα μακροπρόθεσμα κόστη που αφήνει.

Ο Γ. Βαρουφάκης καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι είναι συνεπής στα όσα κάνει με την πολιτική της, δηλαδή «να δίνει ασυλία στα αρπακτικά και αυτοαξιολόγηση στους ιδιώτες, τη στιγμή που βαφτίζει την ασυδοσία μεταρρύθμιση και την εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας που διαπράττει, κοινή λογική». Στη Γερμανία, υποστήριξε, «ποτέ δεν θα υπέγραφαν μια τέτοια σύμβαση». Τόνισε πως «η Eldorado Gold δεν είναι τίποτα παραπάνω από μία χειρότερη Fraport που δηλητηριάζει και το χώμα, ενώ παράλληλα διώχνει τους τουρίστες». Η κυβέρνηση ανέφερε πως θα έπρεπε «να ντρέπεται που ουσιαστικά καταργεί το Ελληνικό Κράτος, με μια εταιρεία που συμπεριφέρεται σαν 'κλασική' εταιρεία αποικιοκρατικού χαρακτήρα».

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, παράλληλα άσκησε κριτική και στον ΣΥΡΙΖΑ για την ύπαρξη αυτής της συμφωνίας, λέγοντας πως και «οι 'σύντροφοι' έχουν ευθύνες, καθώς φτιάξανε αυτό το πλαίσιο το οποίο τώρα συνεχίζει σήμερα η ΝΔ και ο κ. Κ. Μητσοτάκης».

Ο Γ. Βαρουφάκης προειδοποίησε πως η Ελλάδα «δεν θα πρέπει να χάσει και το τρένο της 4ης Βιομηχανικής Πράσινης Επανάστασης» εάν και δυστυχώς, «η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ δένουν τη χώρα σε εξορύξεις, αγωγούς και λοιπές πρακτικές ενός παρελθόντος χρόνου». Μίλησε για «Μητσοτάκειο» καθεστώς, όπου αφήνει να χάνονται «ευκαιρίες», περιμένοντας διαρκώς τις εντολές από τις Βρυξέλλες.

Σχολιάζοντας την διαχείριση της πανδημίας, ο κ. Βαρουφάκης είπε πως «η κυβέρνηση είναι ένοχη για όλα όσα δεν έκανε για το Εθνικό Σύστημα Υγείας και για αυτούς που πεθαίνουν σήμερα». Ζήτησε να στηθεί ένα δημόσιο δίκτυο μαζικών τεστ και εμβολιασμού, το οποίο μετά να μπορεί να μείνει και στην πρωτοβάθμια περίθαλψη. «Η κυβερνητική ολιγωρία» είπε, «κοστίζει ζωές. Οι πολίτες δεν αντέχουν άλλο τα πειθήνια όργανα μιας κυβέρνησης-καφενείο, εντός μιας ΕΕ-παιδικής χαράς. Εδώ φτάνουμε στο σημείο να μας βγάλει η κυβέρνηση από την καραντίνα με περισσότερους διασωληνωμένους απ' όσους μπήκαμε! Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες δεν έχουν την κυβέρνηση που τους αξίζει».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ