Τσοχατζόπουλος: Δεν φυγομαχώ, δεν απολογούμαι

Ως ενέργεια πολιτικά, ηθικά και νομικά απαράδεκτη χαρακτήρισε από τη Βουλή ο Άκης Τσοχαταζοπουλος την πρόταση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ για σύσταση προανακριτικής που θα διερευνήσει τυχόν δικές του ευθύνες στην πολύκροτη υπόθεση των υποβρύχιων.

Σκοπός είναι, είπε, να στήσουν ένα Κολοσσαίο προκείμενου με την εξόντωση κάποιων και τη διάσωση άλλων να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη. «Ωστόσο, όπως δεν κρύφτηκα εγώ κανείς δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από εμένα» ανέφερε.

«Δεν φυγομαχώ, δεν απολογούμαι, είμαι ως μαρτυράς εδώ για να δώσω τη δική μου αλήθεια» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσοχατζόπουλος υποστήριξε ότι η πρόταση για προανακριτική μοιάζει ως αστήριχτο κατηγορητήριο, καθώς δεν έχει ούτε ένα πραγματικό στοιχείο παρά μόνο αόριστες αναφορές και αυθαίρετα συμπεράσματα.

Χαρακτήρισε δε τις κατηγόριες ως μεθόδευση επιλεκτικής στοχοποιήσης, με συκοφαντικά και τερατώδη ψευδή, τονίζοντας «χτυπήσατε λάθος πόρτα ψάξτε αλλού για μίζες, όλα αυτά δεν με αγγίζουν».

Κατά τον κ. Τσοχατζόπουλο τα εξοπλιστικά προγράμματα αποφασίζονται από τα προβλεπόμενα πολυμελή όργανα των ένοπλων δυνάμεων και της κυβέρνησης και δεν αποτελούν επιλογή του εκάστοτε υπουργού Άμυνας.

«Με βάση τις προβλεπόμενες διαδικασίες εξελίχθηκε και το συγκεκριμένο πρόγραμμα των υποβρύχιων» ανέφερε.

Παράλληλα αρνήθηκε τον μύθο, όπως είπε, ότι ανέθεσε απευθείας στην εταιρία και υπερασπίσθηκε την επιλογή του συγκεκριμένου τύπου υποβρύχιων ως μοναδικού στον κόσμο, με αποτέλεσμα να τα εντάσσουν στις ένοπλες δυνάμεις τους πολλές χώρες

Σε ένα σημείο της ομιλία τους πάντως διερωτήθηκε ρητορικά αν όλα έγιναν «ωραία και καλά» και απάντησε «όχι». Εξάλλου, όπως είπε, γι’ αυτό η ελληνική δικαιοσύνη σε συνεργασία με τη γερμανική ερευνά το θέμα. Αυτό, όμως, όπως είπε, δεν αγγίζει τον ίδιο.

«Μία εντολή είχαμε: Να προωθήσουμε το δημόσια συμφέρον, να δώσουμε δουλειά στους Έλληνες» ανέφερε, ενώ ανακοίνωσε ότι την προσεχή εβδομάδα θα καταθέσει και δεύτερη αγωγή κατά του γερμανικού περιοδικού Spiegel που τον εμπλέκει στην υπόθεση.

Δεν θα συμμετάσχει το ΛΑΟΣ στην εξέταση της υπόθεσης
Αποχωρεί το ΛΑΟΣ από οποιαδήποτε διαδικασία σχετικά με την υπόθεση των υποβρύχιων, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα στη Βουλή ο Γιώργος Καρατζαφέρης.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ "δεν θα συμμετάσχουμε σε αυτή την ιστορία, σας αφήνουμε μόνους με τη ΝΔ, κάντε τα πλακάκια".

Υπέρ της σύστασης προανακριτικής επιτροπής τάσσονται πάντως όλα τα άλλα κόμματα.

Ωστόσο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης αλλά και διερεύνηση των ευθυνών των υπουργών Εθνικής Άμυνας που είχαν υπογράψει τις επίμαχες συμβάσεις.

Παράλληλα με την προανακριτική επιτροπή θα λειτουργεί και η ειδική επιτροπή εξοπλισμών που θα εξετάζει την υπόθεση των υποβρυχίων από το 2000 μέχρι και σήμερα. Θα λειτουργεί και με καθήκοντα εξεταστικής.
Πηγή: skai.gr