Τριμερής- Σίσι: Πολιτική βούληση για ανάπτυξη σχέσεων Κύπρου-Αιγύπτου-Ελλάδας

Την πολιτική βούληση για ανάπτυξη των σχέσεων Κύπρου - Αιγύπτου επεσήμαναν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, κατά τη διάρκεια διμερούς κατ΄ιδίαν συνάντησης που είχαν σήμερα το πρωί, στο πλαίσιο της 8ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής ανάμεσα σε Κύπρο, Ελλάδα και Αίγυπτο, που πραγματοποιείται στη Λευκωσία.

Καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο Σίσι, ο κ. Αναστασιάδης είπε: «Θέλω πραγματικά με ιδιαίτερη χαρά να σας καλωσορίσω στην Κύπρο με την ευκαιρία της 8ης Τριμερούς Συνόδου, αλλά και θεωρώντας τη Σύνοδο σε μια περίοδο αρκετά κρίσιμη για τη γειτονιά μας και άκρως απαραίτητη ενδεχόμενα για την ανασκόπηση πολιτικών που μπορεί να εδραιώσουν την ειρήνη ακόμη και για όσους επιδιώκουν να διαταράξουν είτε τις σχέσεις μας είτε να προκαλέσουν στην περιοχή περαιτέρω πρόβλημα. Η Σύνοδος είναι και σημαδιακή αφού συμπίπτει με τα 60 χρόνια από την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και τα 60 χρόνια διπλωματικών άριστων σχέσεων μεταξύ των χωρών μας, γι' αυτό και θέλω να σας διαβεβαιώσω πως στόχος και σκοπός μας είναι να συνεχίσουμε και ακόμα περισσότερο να εμβαθύνουμε τις μεταξύ μας σχέσεις».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Σίσι, μιλώντας μέσω διερμηνέα, σημείωσε: « Εξοχότατε κ. Πρόεδρε επιτρέψτε μου να εκφράσω την μεγάλη χαρά μου που σας συναντώ ξανά και θέλω να τονίσω την διάθεση και την πρόθεσή μας για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεών μας, είτε σε διμερές, είτε σε τριμερές επίπεδο και βέβαια η σύγκληση της όγδοης σημερινής τριμερούς διάσκεψης κορυφής αντανακλά αυτήν την επιθυμία των δύο πλευρών. Οι σημερινές σχέσεις στην πραγματικότητα είναι μία προέκταση των διαχρονικών ιστορικών σχέσεων μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας και συμφωνώ μαζί σας εξοχότατε ότι η μεταξύ μας συνεργασία πρέπει να έχει μία παραπάνω ωθητική δύναμη για την ανάπτυξη των σχέσεων στους διάφορους τομείς. Εξοχότατε συμφωνώ μαζί σας ότι η μερική οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών είναι στην πραγματικότητα μία αντανάκλαση της αμοιβαίας κατανόησης, επίσης αντανακλά τον σεβασμό προς τις διατάξεις και τα θέσμια του διεθνούς δικαίου, πράγμα το οποίο είναι προς όφελος όλων των πλευρών. Η κύρωση της συγκεκριμένης συμφωνίας από τα κοινοβούλια στην πραγματικότητα αντανακλά την επιτυχία της ίδιας της συμφωνίας αλλά και τις αναμενόμενες προσδοκίες από την συγκεκριμένη συμφωνία. Εμείς ευελπιστούμε όλα τα θέματα να αντιμετωπίζονται στα πλαίσια του Διεθνούς Δικαίου και των θεσμίων του Διεθνούς Δικαίου. Εδώ τονίζεται η σημασία της συνεργασίας που προσβλέπει στη σταθερότητα, την ανάπτυξη και την πρόοδο. Πάντα η Αίγυπτος, η Κύπρος και η Ελλάδα διακατέχονταν από πνεύμα συνεργασίας, για αυτό πάντα λέμε ότι οι σχέσεις μεταξύ μας είναι ιστορικές, διαχρονικές. Τώρα όμως προσβλέπουμε σε παραπάνω, περαιτέρω ανάπτυξη αυτών των σχέσεων. Και πάντα μαζί. Ευχαριστώ.».

Πηγή: skai.gr