Κλείσιμο

Τουρκία: Βουλευτής έφτιαξε σε κόλλα Α4 το σχέδιο ανοικοδόμησης σεισμόπληκτης περιοχής

Ο βουλευτής του AKP φαίνεται σε βίντεο να ετοιμάζει το σχέδιο ανοικοδόμησης σε ένα πρόχειρο χαρτί, γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Τουρκία, όπως μετέδωσε από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης.

Bουλευτής του κόμματος του Ερντογάν που εκλέγεται στην πόλη Μάρας έφτιαξε το νέο σχέδιο της ισοπεδωμένης από τον σεισμό περιοχής του σε μια... κόλλα Α4 και μάλιστα το παρουσίασε στους πληγέντες κατοίκους.

Ο βουλευτής του AKP φαίνεται σε βίντεο να ετοιμάζει το σχέδιο ανοικοδόμησης σε ένα πρόχειρο χαρτί, γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Τουρκία, όπως μετέδωσε από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης.

Ο βουλευτής Αχμέτ Οζντεμίρ ακούγεται να λέει: «Την πρώτη γειτονιά θα την κατασκευάσουμε εδώ. Κοιτάζουμε να είναι σε περιοχές που δεν περνάει το ρήγμα. Την άλλη γειτονιά θα την έχουμε εδώ κάτω στην περιοχή Κιλιλι. Την άλλη εδώ αριστερά στην περιοχή Ορχάν Γκαζί. Την άλλη θα την έχουμε στην περιοχή κοντά στο πανεπιστήμιο. Δηλαδή σε αυτό το σημείο, εδώ, εκεί, εδώ κι εκεί».

Επίθεση Milliyet σε Μπλίνκεν - Μητσοτάκη

Επίθεση στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, και τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, εξαπολύει αρθρογράφος της Millyet, κατηγορώντας τον μεν Μπλίνκεν ότι οι ΗΠΑ δεν επιστρέφουν στην Τουρκία τα χρήματα από τα F-35, τον δε Μητσοτάκη ότι «τώρα γίνεται αντιληπτή η εχθρότητά του.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει ο Μανώλης Κωστίδης, λέει για τον πρωθυπουργό ότι «στρατιωτικοποίησε τα νησιά και τώρα μας θυμίζει το 'ξαφνικά μια νύχτα'».

Ο αρθρογράφος Χακί Οτζάλ έγραψε στην εφημερίδα Milliyet: «Στους πρόσφατους σεισμούς και τα επακόλουθά τους, γινόμαστε μάρτυρες ότι η ΕΕ, οι ΗΠΑ και, παρεμπιπτόντως, η Ελλάδα, σε αντάλλαγμα αυτής της βοήθειας, έχουν αποκτήσει την άδεια να λένε ό,τι θέλουν. Έρχεται ο Αμερικανός ΥΠΕΞ και λέει ωραία πράγματα, αλλά κάνει πως ξεχνάει ότι αγνοούν από το 2007 τις πληρωμές του «εταιρικού μεριδίου» της Τουρκίας για το πρόγραμμα F-35.

Η ελληνική ομάδα διάσωσης έφτασε την πρώτη μέρα. Δεν σκέφτονται, όμως, ότι  τον Έλληνα πρωθυπουργό Μητσοτάκη, ο οποίος έχει στρατιωτικοποιήσει τα νησιά του Αιγαίου, έχει δώσει βάσεις εκεί στις ΗΠΑ και έχει κάνει κοινές, αλλά μη ΝΑΤΟϊκές, ασκήσεις με τη Γαλλία, που ούτε φιλικές ούτε καλής γειτονίας μπορούν να χαρακτηριστούν, δε σκέφτονται ότι η εχθρότητα του γίνεται.αντιληπτή όταν μεταφράζει την προειδοποίηση «ξαφνικά μια νύχτα...» σε αναφορά για σεισμό που χτυπάει μέσα στη νύχτα;».

Τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρονται στο θέμα των F-35 λέγοντας πως η Ελλάδα ετοιμάζεται για την παραλαβή τους, ενώ γίνονται αναφορές και στις δηλώσεις του Νίκου Παναγιωτόπουλου.

Οι Τούρκοι αρθρογράφοι ζητούν να επιστραφούν στην Τουρκία τα χρήματα της Τουρκίας από το πρόγραμμα για τα F-35, όπως είχε ζητήσει και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά την συνάντησή του με τον Άντονι Μπλίνκεν.

Τούρκοι αναλυτές: «Κατά 99% οι εκλογές στην Τουρκία θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου»

Τα στελέχη του δεν κατάφεραν να αλλάξουν την άποψη του Ερντογάν - Ήδη ετοιμάζουν προεκλογικά συνθήματα.

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Show TV αναφέρθηκε ότι «ο πρόεδρος Ερντογάν αμέσως μετά την επιστροφή του από τις σεισμόπληκτες περιοχές συσκέφθηκε με τους αξιωματούχους του κόμματος του. Εξέτασαν την κατάσταση, στην ατζέντα τους ήταν και οι προετοιμασίες για τις εκλογές. Το θέμα είναι πότε θα γίνουν οι εκλογές ή αν θα αναβληθούν. Ο πρόεδρος είχε συναντηθεί και με τον ηγέτη του ΜHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί και είχαν συμφωνήσει για τις 14 Μαΐου.

Τα στελέχη του AKP επέμεναν για τις 18 Ιουνίου, αλλά δεν κατάφεραν να αλλάξουν την άποψη του Ερντογάν. Διαμορφώνεται και η προεκλογική εκστρατεία που θα τονιστεί πως θα επουλωθούν άμεσα οι πληγές του σεισμού. Θα χρησιμοποιηθούν συνθήματα όπως «Χατάι αμέσως τώρα, Μάρας αμέσως τώρα, Τουρκία αμέσως τώρα».

Πηγή: skai.gr