Την Κυριακή οι εκλογές στην ΠΓΔΜ

Αδιαφορία επέδειξαν, όχι μόνο η πλειοψηφία των ψηφοφόρων της χώρας, αλλά και τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, για τις εκλογές στη ΠΓΔΜ.

Η προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων της ΠΓΔΜ, ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, με τα ΜΜΕ της χώρας, με ορισμένες μόνο εξαιρέσεις, να μην ασχολούνται τόσο όσο με ανάλογες εκλογές στο παρελθόν.

Συνολικά, στις εκλογές της Κυριακής συμμετέχουν 19 κόμματα, συνασπισμοί κομμάτων και ανεξάρτητοι υποψήφιοι.

Το εκλογικό σώμα ανέρχεται σε 1.780.000 ψηφοφόρους, οι οποίοι σε διάστημα λιγότερο των δύο χρόνων καλούνται εκ νέου να ψηφίσουν για την ανάδειξη κυβέρνησης στη χώρα.

Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7:00 τοπική ώρα (8:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 19:00 τοπική ώρα (20:00 ώρα Ελλάδας).

Η Βουλή της ΠΓΔΜ αριθμεί 120 έδρες. Η χώρα είναι διαιρεμένη σε έξι εκλογικές περιφέρειες και σε καθεμία από αυτές εκλέγονται 20 βουλευτές.

Το κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι, VMRO-DPMNE, το οποίο ηγείται ευρύτερου συνασπισμού συνολικά 20 κομμάτων, αναμένεται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, να είναι ο νικητής των πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Δεύτερος αναμένεται να έρθει ο συνασπισμός της σλαβομακεδονικής αντιπολίτευσης "Ήλιος-Συνασπισμός για την Ευρώπη", του οποίου ηγείται το κόμμα "Σοσιαλδημοκρατική Ένωση Mακεδονίας" (SDSM) της Ράντμιλα Σεκερίνσκα.

Μεταξύ των αλβανικών κομμάτων στην ΠΓΔΜ, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις και εκτιμήσεις αναλυτών, αναμένεται να επικρατήσει η "Ένωση για τη Δημοκρατική Ένταξη" ( DUI) του Αλί Αχμέτι, η οποία βρίσκεται στην αντιπολίτευση.

Δεύτερο, αναμένεται να έρθει το "Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών" (DPA) του Μέντουχ Θάτσι, το οποίο συμμετέχει στον απερχόμενο κυβερνητικό συνασπισμό του Νίκολα Γκρούεφσκι.

Τις εκλογές της Κυριακής θα παρακολουθήσουν 270 παρατηρητές του ΟΑΣΕ και περίπου 3.500 τοπικοί παρατηρητές.

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, απηύθυνε την Παρασκευή, δύο ημέρες πριν από τις εκλογές της 1ης Ιουνίου, έκκληση για διεξαγωγή δίκαιων, ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών, εκτιμώντας πως αυτό αποτελεί προϋπόθεση για την ενσωμάτωση της ΠΓΔΜ στις ευρωατλαντικές δομές, καθώς και μια ευκαιρία για να αλλάξει η προεκλογική εικόνα της χώρας.
Πηγή: skai.gr