Την κατάθεση της επιστολής παραίτησης Κοτζιά στη Βουλή ζητά η ΝΔ

Την κατάθεση της επιστολής παραίτησης του Νίκου Κοτζιά στη Βουλή, ζητούν από τον πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών, 14 βουλευτές της ΝΔ με πρώτο υπογράφοντα τον αρμόδιο τομεάρχη, Γιώργο Κουμουτσάκο, μετά και την ανατροπή από τον Αλέξη Τσίπρα των αποφάσεων του τέως υπουργού για περιορισμένη επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης και τα όσα έχει υπαινιχθεί ο κ. Κοτζιάς ως αίτια της αποχώρησής του.

«Οι παλινωδίες της κυβέρνησης επιβεβαιώνουν την προχειρότητα και τον ασυγχώρητο ερασιτεχνισμό της και σε μείζονα ζητήματα εξωτερικής μας πολιτικής, σε βάρος των εθνικών συμφερόντων», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Κουμουτσάκος, συνδέοντας τα «αδιανόητα» που συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα με την απομάκρυνση του κ. Κοτζιά.

Για τον λόγο αυτό, η ΝΔ, ζητά μέσω της αίτησης κατάθεσης εγγράφων, να δοθεί στη Βουλή και κατ’ επέκταση στη δημοσιότητα η επιστολή παραίτησης του τέως Υπουργού Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας ότι ο ίδιος ο συντάκτης της έχει ζητήσει τη δημοσιοποίηση της, συνεπώς δεν υπάρχει κανένα απολύτως ζήτημα εμπιστευτικότητας ή χαρακτηρισμού της ως προσωπικής.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης και ΑΚΕ:

ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
Προς: Τον Υπουργό Εξωτερικών, κ. Αλέξη Τσίπρα


Θέμα: Αίτηση Κατάθεσης της Επιστολής Παραίτησης του τ. Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Κοτζιά.


Η πρόσφατη παραίτηση του κ. Νίκου Κοτζιά από τη θέση του Υπουργού των Εξωτερικών συνδέεται άμεσα με τη διαχείριση από την κυβέρνηση κρίσιμων ζητημάτων που αφορούν στην εξωτερική πολιτική της χώρας, όπως:

• η πορεία του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ και της Συμφωνίας των Πρεσπών,
• οι αναφορές του Υπουργού της Εθνικής Άμυνας σχετικά με την παραχώρηση βάσεων στο πλαίσιο της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας - Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής,
• η δημόσια κατάθεση, από τον ίδιο, εναλλακτικών σχεδίων για την Βαλκανική πολιτική της χώρας, καθώς και με
• τη διοίκηση και τη διαχείριση θεμάτων του Υπουργείου των Εξωτερικών.

Δεδομένης της ιδιαίτερης σοβαρότητας των θεμάτων αυτών, αιτούμεθα την άμεση κατάθεση την επιστολής παραίτησης του τέως Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Κοτζιά, όχι μόνο γιατί έχει δημόσιο χαρακτήρα, αλλά επιπλέον γιατί ο συντάκτης της με δήλωση του ζήτησε τη δημοσιοποίηση της και συνεπώς δεν υπάρχει κανένα απολύτως ζήτημα εμπιστευτικότητας ή χαρακτηρισμού της ως προσωπικής.

Οι αιτούντες Βουλευτές

1. Γεώργιος Κουμουτσάκος
2. Σάββας Αναστασιάδης
3. Σπυρίδων – Άδωνις Γεωργιάδης
4. Στέργιος Γιαννάκης
5. Αθανάσιος Δαβάκης
6. Αναστάσιος (Τάσος) Δημοσχάκης
7. Αθανάσιος Καββαδάς
8. Σταύρος Καλαφάτης
9. Συμεών (Σίμος) Κεδίκογλου
10. Ιωάννης Κεφαλογιάννης
11. Βασίλειος Κικίλιας
12. Ευάγγελος – Βασίλειος Μεϊμαράκης
13. Κωνσταντίνος Τασούλας
14. Κωνσταντίνος Τσιάρας

Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά