Τι αποφάσισε ο ΣΥΡΙΖΑ για Πρόεδρο της Δημοκρατίας - Σχέσεις με Εκκλησία

Να επιτυχεί διακομματική συναίνεση στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας αποβλέπει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στην πρότασή της, με την εκλογή του να αποσυνδέεται από τις εκλογές, ενώ αν αποτύχουν οι ψηφοφορίες στη Βουλή για Πρόεδρο θα αποφασίζει ο λαός. Σημειώνεται ότι το 2014 η κυβέρνηση Σαμαρά ανετράπη και κηρύχθηκαν πρόωρες εκλογές λόγω έλλειψης συναίνεσης για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. 

Από την πεντάωρη συνεδρίαση της ΚΟ εντύπωση προκάλεσε η απουσία του Νίκου Κοτζιά.

Εντός των επόμενων ημερών η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει την πρότασή της στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, ο οποίος θα συγκροτήσει επιτροπή και θα ορίσει τη διάρκεια του έργου της ώστε να συζητηθούν οι προτάσεις.

Ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης επέμεινε στην κατάργηση του άρθρου 3, ζητώντας πλήρη διαχωρισμό Εκκλησίας - Κράτους και να μην υπάρχει στο προοίμιο η αναφορά στην Αγία Τριάδα, ωστόσο δεν σήκωσε τους τόνους. (άρθρο 3: "Το κείμενο της Αγίας Γραφής τηρείται αναλλοίωτο. Η επίσημη μετάφρασή του σε άλλο γλωσσικό τύπο απαγορεύεται χωρίς την έγκριση της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ελλάδας και της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας στην Κωνσταντινούπολη").

Ακόμα, ο νόμος περί ευθύνης υπουργών τροποποιείται όπως είπε ο πρωθυπουργός στην εισήγησή του, δηλαδή η διάταξη που αφορά μειωμένη παραγραφή γίνεται παραγραφή όπως ισχύει για όλους.

Σημειώνεται ότι μετά την πολύωρη συνεδρίαση για την Συνταγματική Αναθεώρηση ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Φίλης βγήκαν μαζί από την αίθουσα. Όταν τους είδαν οι δημοσιογράφοι απευθύνθηκαν στον κ. Φίλη λέγοντάς του: «Πού εξαφανίστηκες; Πού είσαι;» Το λόγο πήρε τότε ο Αλέξης Τσίπρας και αφού αγκάλιασε το Νίκο Φίλη είπε χαμογελαστός στους δημοσιογράφους: «Σας έχει απογοητεύσει τώρα τελευταία… Η αφωνία. Νομίζω πρέπει να το επισημάνετε».

Η πρόταση για εκλογή ΠτΔ έχει η εξής:

- Αφού εξαντληθεί προβλεπόμενη διαδικασία πηγαίνουμε σε έξι διαδοχικές ψηφοφορίες, μία ανά μήνα, που στοχεύουν στην εξεύρεση 180 ψήφων. Συνολικά έξι ψηφοφορίες μέσα στο εξάμηνο, κάτι που δημιουργεί πιέσεις στις ΚΟ κομμάτων για συναινέσεις, ενώ οι υποψήφιοι μπορούν να αλλάζουν. 
- Αυτούς τους έξι μήνες παρατείνεται θητεία του Προέδρου της Δημοκρατίας.
- Αν δεν βρεθεί λύση και εξαντληθεί το εξάμηνο - δηλαδή έξι ψηφοφορίες τότε μόνο γίνεται απευθείας εκλογή από λαό (μεταξύ των δύο προσώπων για αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας).

Η πρόταση για σχέσεις Εκκλησίας- κράτους


- Το άρθρο 3 του Συντάγματος, δεν απαλείφεται αλλαά αναδιαμορφώνεται και γίνεται πιο λιτό. Παράλληλα, προστίθεται ρητή κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του ελληνικού κράτους.

- Θα υπάρχει ερμηνευτική δήλωση: Η αναγνώριση επικρατούσας θρησκεία δεν επιφέρει δυσμενείς συνέπειες έναντι άλλων θρησκειών

- Υποχρεωτικός πολιτικά όρκος για όλους αιρετούς και δημόσιους υπαλλήλους.

Επίσης, στις τρεις θητείες διαμορφώνεται το όριο βουλευτικής θητείας. Εξαιρούνται αρχηγοί κομμάτων και οι πρώην πρωθυπουργοί.
Πηγή: skai.gr