Οι στόχοι του Μητσοτάκη στη συνάντηση με τον Ερντογάν και το μήνυμα προς τον Τούρκο πρόεδρο

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επιδιώξει έναν «οδικό χάρτη» για τη βελτίωση των σχέσεων με τη γειτονική χώρα - «Μπορούμε να οικοδομήσουμε πάνω σε αυτό το θετικό κλίμα», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Η χάραξη ενός οδικού χάρτη, προκειμένου να επιλυθεί η μία και μοναδική διαφορά ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, είναι ο βασικός στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη στην αυριανή συνάντηση που θα έχει με τον Τούρκο πρόεδρο, στο περθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

«Έχουμε προφανώς σημαντικές διαφορές. Μπορούμε όμως να συμφωνήσουμε ότι με γνώμονα τις σχέσεις καλής γειτονίας, αλλά και το σεβασμό μας στο Διεθνές Δίκαιο, θα χαράξουμε έναν οδικό χάρτη ώστε να μπορέσουμε να επιλύσουμε τη σημαντικό γεωπολιτική μας διαφορά, που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, δηλαδή, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδος στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θέλει να αξιοποιήσει το θετικό μομέντουμ με τη γειτονική χώρα, αλλά και τη θετική διάθεση, τη «στροφή» κατά πολλούς, στην τακτική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δείχνει να επιστρέφει στη δυτική προοπτική της Τουρκίας, δίνοντας το «πράσινο φως» για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και επανεκκινώντας τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Αθήνα, περιλαμβάνει στον «οδικό χάρτη» τη βελτίωση των σχέσεων σε μία σειρά θεμάτων, που μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για μία πιθανή συμφωνία στο θέμα της υφαλοκρηπίδας. Ως εκ τούτου: 

-Πρώτη επιδίωξη είναι η τόνωση της συνεργασίας σε οικονομικό και εμπορικό επίπεδο
-Δεύτερη επιδίωξη είναι οι επανέναρξη τωβ διερευνητικών επαφών
-Τρίτη επιδίωξη είναι τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης

«Πιστεύω ότι και οι δύο με μία ισχυρή λαϊκή εντολή μπορούμε να κάνουμε ένα πρώτο βήμα επανεκκίνησης των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας. Όπως έχω πει πολλές φορές δεν είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε με την Τουρκία σε ένα διαρκές κλίμα έντασης… Και προσβλέπω ότι μπορούμε να οικοδομήσουμε πάνω σε αυτό το θετικό κλίμα, για να κάνουμε κάποια σημαντικά βήματα προόδου», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Πριν το ραντεβού των δύο ηγετών, συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του θα έχει στο Βίλνιους και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, με κύριο αντικείμενο την επανεκκίνηση της συζήτησης για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Ο κ. Δένδιας είχε σήμερα και σύντομο τετ α τετ με τον Πρόεδρο της Τουρκίας.

Συνάντηση Ερντογάν με Μπάιντεν

Νωρίτερα την Τρίτη, ο Τούρκος πρόεδρος είχε συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, αποδεικνύοντας και εκεί τη «στροφή προς τη Δύση». Μετά τη συνάντηση, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι η Τουρκία «ξεκινά μια νέα προσέγγιση» με τις ΗΠΑ και πρόσθεσε ότι οι προηγούμενες συναντήσεις με τον Μπάιντεν ήταν «προθέρμανση. Τώρα ξεκινάμε μια νέα διαδικασία», όπως μετέδωσε το Anadolou.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι πιστεύει ότι είναι ώρα για διαβουλεύσεις σε επίπεδο αρχηγών κρατών με τις ΗΠΑ ως μέρος του στρατηγικού μηχανισμού. «Θεωρώ αυτή τη συνάντηση ως το πρώτο βήμα προς αυτό», πρόσθεσε.

Ο Μπάιντεν ευχαρίστησε τον Ερντογάν για την ηγεσία του και τη διπλωματία στη διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι ανυπομονεί να συναντήσει ξανά τον Τούρκο πρόεδρο.

Πηγή: skai.gr