Σύγκρουση με τα κακώς κείμενα και αποφασιστικότητα για μεταρρυθμίσεις τα μηνύματα Μητσοτάκη από το βήμα της ΔΕΘ

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε αρκετές φορές το πρώτο πρόσωπο στέλνοντας σαφές μήνυμα αποφασιστικότητας, ότι δεν τον ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος και είναι αποφασισμένος να έρθει σε ρήξη με όλα τα κακώς κείμενα του παρελθόντος

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Η 87η ΔΕΘ και η ομιλία του πρωθυπουργού στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο δεν θύμιζε τίποτε από την αίγλη και το πανηγυρικό κλίμα παρελθόντων ετών, πλην ίσως της περιόδου του κορωνοϊού. Μετά την αναβολή της πρωθυπουργικής παρουσίας στη ΔΕΘ το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, λόγω της καταστροφικής κακοκαιρίας  Daniel  στην κεντρική Ελλάδα, το πρόγραμμα και το κλίμα στη Θεσσαλονίκη ανατράπηκαν. Περιορισμένο ακροατήριο, απουσία του πανηγυρικού κλίματος, που χαρακτήριζε πάντα την καθιερωμένη πρωθυπουργική ομιλία και μία σκιά, από τις καταστροφές στη Θεσσαλία,  να πλανάται εμφανώς τόσο στο περιβάλλον όσο και στο ύφος και το περιεχόμενο των εξαγγελιών του Κυριάκου Μητσοτάκη, οι οποίες ωστόσο δεν περιορίστηκαν στα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πρόσφατης θεομηνίας και την πρόληψη πιθανών νέων. Μία ομιλία στο πλαίσιο της ΔΕΘ, που όπως ο ίδιος είπε σχεδόν συνθηματικά ήταν εκτός των συνιθησμένων και για έναν επιπλέον λόγο: "Θα είναι, μία ασυνήθιστη ΔΕΘ με αρκετά «δεν»" είπε, στέλνοντας παράλληλα πολλά μηνύματα με αποδέκτες όχι μόνο την κοινωνία αλλά και την ίδια την κυβέρνηση, για επιτάχυνση, "συγκρούσεις" και αποφασιστικότητα για μία αποφασιστική επανεκκίνηση με αδιαπραγμάτευτες – όπως άφησε να διαφανεί- μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα για να προχωρήσει μπροστά.

Από τα πρώτα λεπτά της ομιλίας του ο πρωθυπουργός έδειξε πως ήταν αποφασισμένος να μην αφήσει τίποτα αναπάντητο, τόσο για όσα δημοσίως του καταλογίζονται από την αντιπολίτευση με την κριτική που άσκησε και ασκεί για την κυβερνητική διαχείριση των καταστροφών στη Θεσσαλία, αλλά και σε όσα παρασκηνιακά "ψιθυρίζονται" για την αποτελεσματικότητα κυβερνητικών στελεχών. "Και σε όσους καλόπιστα σχολιάζουν ότι τάχα «δεν ξεκινήσαμε καλά», τους απαντώ πάντα «σας ακούω». Υπόσχομαι, ωστόσο, ότι όσο και αν χάνουμε κάποιες μάχες, στο τέλος θα κερδίσουμε τον πόλεμο" τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε αρκετές φορές το πρώτο πρόσωπο στέλνοντας σαφές μήνυμα αποφασιστικότητας, ότι δεν τον ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος και είναι αποφασισμένος να έρθει σε ρήξη με όλα τα κακώς κείμενα του παρελθόντος και τις παθογένειες που ταλανίζουν δεκαετίες τη χώρα."Ποτέ δεν κρύφτηκα, ποτέ δεν διεκδίκησα το αλάθητο και ποτέ δεν υποχώρησα στα εμπόδια όσο ανυπέρβλητα και αν φαίνονταν" είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκαλώντας το δυνατό χειροκρότημα του ακροατηρίου του. Δήλωσε μάλιστα αποφασισμένος να προχωρήσει σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις και μιλώντας εκ νέου σε προσωπικούς τόνους αναφέρθηκε σε αλλαγές "που σίγουρα θα «ξεβολέψουν» μερικούς, όμως θα ευνοήσουν τους πολλούς. Δεν αναμετριέμαι μόνο με τις προσδοκίες των πολιτών, αναμετριέμαι με την ίδια τη συνείδησή μου. Έχω εντολή μεγάλων μεταρρυθμίσεων και αυτές κάνω" διεμήνυσε.

Ενδεικτικές των προθέσεων του πρωθυπουργού ήταν οι αναφορές σε φαινόμενα που πλήττουν την καθημερινότητα του πολίτη, από την πάταξη της φοροδιαφυγής, μέχρι την κατάσταση στο ΕΣΥ και την ενίσχυσή του με προσλήψεις και υλικοτεχνικές υποδομές, την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης, την εμπέδωση της ασφάλειας στους πολίτες, ξεκινώντας από τον ίδιο προσωπικά με τη μείωση της ασφάλειας του όπως και των Υπουργών, των βουλευτών και των αξιωματούχων, τα μέτρα για την οικογένεια και τη στέγη των νέων, αλλά και όλα τα οικονομικά μέτρα που θα ελαφρύνουν εργαζομένους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, συνταξιούχους και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Μέτρα που εντάσσονται στο διακηρυγμένο πολυδύναμο εκσυγχρονισμό του κράτους θέτοντας ως αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα την καθημερινότητα του πολίτη σε όλες της τις εκφάνσεις.

Από την αρχή της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός εστίασε στους πληγέντες της Θεσσαλίας αλλά και του Έβρου από τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές τονίζοντας ότι επισκεπτόμενος τις περιοχές αυτές είδε από κοντά την απόγνωση των ανθρώπων που βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις φυσικές καταστροφές και δεσμεύτηκε πως "ότι χάσαμε, θα το ξαναχτίσουμε μαζί".

Μίλησε για μια πρωτοφανή δοκιμασία, καθώς μέσα σε δύο εβδομάδες η χώρα γνώρισε τη μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά και αμέσως μετά τη μεγαλύτερη πλημμύρα της ιστορίας της και υπογράμμισε ότι η πολιτεία θα είναι δίπλα στους πολίτες και πως θα κάνει τα πάντα, ώστε "η άνιση μάχη με την κλιματική κρίση να μην γίνει μια μάχη χαμένη". Δεσμεύτηκε επίσης, πως ο,τι χάσαμε πολιτεία και πολίτες θα το ξαναχτίσουμε μαζί, καλύτερα και χωρίς τα λάθη του παρελθόντος, με ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι και στη Θεσσαλία και στον Έβρο άκουσε την οργή των πολιτών και διαπίστωσε πόσο δύσκολα εξηγείται σε κάποιον που έχασε το σπίτι του ότι έπεσαν 8 δισ. τόνοι νερού. "Είδα ξανά και τις δύο όψεις του κράτους μας. Τη σύγχυση αρμοδιοτήτων και τη συχνή μετάθεση ευθυνών. Ειδα συντονισμό και ηρωισμό στο πεδίο που έσωσε χιλιάδες ανθρώπους", σημείωσε, ευχαριστώντας όλα τα στελέχη του κρατικού μηχανισμού, όσους πάλεψαν μέσα στις λάσπες και ειδικά τους εθελοντές. 'Απέδειξαν ότι ο καθρέφτης της σημερινής Ελλάδος δεν είναι η άθλια δολοφονία του Αντώνη στον Πειραιά", υπογράμμισε. Σε αυτό το κλίμα εξήγγειλε δε, σειρά μέτρων ανακούφισης των πληγέντων από τις καταστροφές που υπέστησαν αλλά και έργα υποδομών που θα δώσουν λύσεις στα προβλήματα των επίμαχων περιοχών και θεσμικές παρεμβάσεις σε αυτή την κατεύθυνση.

​Κοινή παραδοχή, πάντως, όσων παρακολούθησαν δια ζώσης αλλά και εξ αποστάσεως την ομιλία του πρωθυπουργού, καθώς ήταν λίγα τα κυβερνητικά στελέχη που παραβρέθηκαν στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρά τη δύσκολη συγκυρία και το βαρύ κλίμα λειτούργησε "εμψυχωτικά", περνώντας το σαφές μήνυμα ότι με σχέδιο, σκληρή δουλειά και αποφασιστικότητα τα εμπόδια μπορούν να ξεπεραστούν και να γίνει ένα καθολικό restart.

Πηγή: skai.gr