Προθέρμανση αντιπαράθεσης με σκανδαλολογία πριν το προεκλογικό σπριντ

Το προεκλογικό κλίμα των τελευταίων ημερών, διανθισμένο με σκανδαλολογία αλλά και την πλούσια σε αποκαλύψεις επικαιρότητα, θα εκτινάξει την πολιτική αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών στα ύψη, κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού στη Βουλή, το Σάββατο.

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Διανύοντας το τελευταίο δεκαπενθήμερο πριν το εκλογικό έτος 2023, εντός του οποίου -αργά ή γρήγορα- θα στηθούν οι κάλπες, τα κόμματα έχουν ήδη πάρει θέση μάχης και η προθέρμανση για το προεκλογικό σπριντ έχει ξεκινήσει. Μία πρόγευση για το τι θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες δόθηκε πολύ αποκαλυπτικά από τις Βρυξέλλες, όπου βρέθηκαν ως “δύο ξένοι στην ίδια πόλη” Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας, και αντιπαρατέθηκαν εξ αποστάσεως.

“Μήλον της έριδος”, δύο γυναίκες της Ευρωβουλής που βρίσκονται στο προσκήνιο της επικαιρότητας, Εύα Καϊλή και Μαρία Σπυράκη, για διαφορετικούς λόγους η καθεμιά, αλλά “χρήσιμες” στα κομματικά επιτελεία που αναζητούν αιτίες και αφορμές για πολιτική αντιπαράθεση.


Η ερευνώμενη εμπλοκή της Εύας Καϊλή στο QatarGate, και η προσπάθεια του Νίκου Ανδρουλάκη να παρουσιάσει την ευρωβουλευτή του κόμματός του ως Δούρειο ίππο της ΝΔ, αλλά και τα ανάλογα καρφιά από τον Αλέξη Τσίπρα από τις Βρυξέλλες ότι η Εύα Καϊλή ήταν “διαπρύσιος υποστηρικτής της κυβέρνησης Μητσοτάκη” , επιβεβαίωσαν σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές την εκτίμηση της ΝΔ ότι υπάρχει “σύμπλευση” απόψεων μεταξύ Χαριλάου Τρικούπη και Κουμουνδούρου.

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης άλλωστε μιλώντας σε κομματικό ακροατήριο στη Βελγική πρωτεύουσα και με αφορμή τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα περί εξαγωγής διαφθοράς από την Ελλάδα, αφενός έβαλε κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας ότι “ένας τέως πρωθυπουργός δεν προσφέρει υπηρεσίες στη χώρα του όταν τη δυσφημεί εκτός Ελλάδος” και αφετέρου κατά του Νίκου Ανδρουλάκη χαρακτηρίζοντάς τον “παρακολούθημα του κ. Τσίπρα”.

“Προφανής η ταύτιση” σχολίασε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας ότι “τα ιλαροτραγικά επιχειρήματα Ανδρουλάκη και Τσίπρα ταυτίζονται πλήρως”.

Την ταύτιση απόψεων Ανδρουλάκη - Τσίπρα στο επίμαχο θέμα και το ρόλο της Εύας Καϊλή, διαβάζουν και με άλλο τρόπο στην Πειραιώς, βλέποντας μετεκλογικά, ένα ενδεχόμενο “φλέρτ” μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ που μπορεί να φτάσει μέχρι τη συγκυβέρνηση.

Ενδεχόμενο που η Χαριλάου Τρικούπη εξακολουθεί να “ξορκίζει” αφορίζοντας οποιαδήποτε σχέση με το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα. “Οι Έλληνες πολίτες αξίζουν να μην ξαναζήσουν τον εφιάλτη της κυβέρνησης των κ.κ. Τσίπρα – Καμμένου και δικαιούνται ένα καλύτερο μέλλον από την ανέλεγκτη εξουσία του κ. Μητσοτάκη” ανέφερε ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ.


Σαν εύφλεκτο υλικό στην πύρινη πολιτική αντιπαράθεση λειτούργησε αυτόματα και η είδηση για την ευρωβουλευτή της ΝΔ Μαρία Σπυράκη, για την οποία ο Ευρωπαίος γενικός εισαγγελέας ζήτησε την άρση της ασυλίας της λόγω “υποψίας απάτης επιζήμιας για τον προϋπολογισμό της ΕΕ”, σε σχέση με τις βουλευτικές αποζημιώσεις και τις αμοιβές των βοηθών.


“Υποθέτουμε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θα κάνει πως δεν γνωρίζει και την κα Σπυράκη, όπως την κα Καϊλή, και θα την αποπέμψει από τη ΝΔ” σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του, εξαίροντας τις έρευνες των βελγικών αρχών “σε αντίθεση με το αίσθημα αδικίας και τη  διαρκή συγκάλυψη στην Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη” όπως ανέφερε και κατέληξε “Οι άνθρωποι αποδεικνύονται συνεπείς μόνο στη διαφθορά και το διασυρμό της χώρας εντός και εκτός συνόρων”.

Μια ανακοίνωση που προκάλεσε την απάντηση της ΝΔ κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επιχειρεί να εμπλέξει ανόμοια πράγματα για να δημιουργήσει εντυπώσεις. “Η υπόθεση της κυρίας Σπυράκη δεν έχει καμία σχέση με το Qatargate. Η ίδια η κυρία Σπυράκη έχει δηλώσει ότι αποδέχεται το αίτημα άρσης της ασυλίας της, προκειμένου να διαφανεί ότι πρόκειται για διοικητική διαφορά σχετικά με επίδομα πρώην συνεργάτη της και ότι η ίδια δεν έχει οικονομική διαφορά με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο” ανέφεραν στην ανακοίνωση, υπογραμμίζοντας “την αντιπολιτευτική απελπισία του ΣΥΡΙΖΑ”.

Κυβερνητικές πηγές πάντως, μετά τις εξηγήσεις που έδωσε η κ. Σπυράκη και τη συνέντευξή της σε τηλεοπτικό κανάλι, παρέπεμπαν στις σχετικές δηλώσεις, τονίζοντας ότι οι εξηγήσεις της θεωρούνται επαρκείς.

Το βέβαιο πάντως είναι ότι το προεκλογικό κλίμα των τελευταίων ημερών, διανθισμένο με σκανδαλολογία αλλά και την πλούσια σε αποκαλύψεις επικαιρότητα, θα εκτινάξει την πολιτική αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών στα ύψη, κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού στη Βουλή, το Σάββατο.


 

Πηγή: skai.gr