Προϋπολογισμός: Ξεκινά το απόγευμα η συζήτηση στην Ολομέλεια

Το Σάββατο η «μάχη» των αρχηγών - Τα μεσάνυχτα ολοκληρώνεται η συζήτηση και ξεκινά η ονομαστική μυστική ψηφοφορία

Αρχίζει το απόγευμα στην ολομέλεια της Βουλής, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η πενθήμερη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού, για το 2023.  

Το ενδιαφέρον αναμένεται να κορυφωθεί το Σάββατο, 17 Δεκεμβρίου 2022, με τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλ. Τσίπρα και των αρχηγών των κομμάτων.

Η συζήτηση του προϋπολογισμού θα ολοκληρωθεί – το αργότερο – τα μεσάνυχτα του Σαββάτου. Αμέσως μετά, θα ακολουθήσει ονομαστική φανερή ψηφοφορία.

Το νομοσχέδιο με τίτλο «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2023» έχει ήδη γίνει δεκτό, κατά πλειοψηφία, από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Οι βουλευτές της ΝΔ ψήφισαν υπέρ του σχεδίου νόμου, ενώ οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ25, καταψήφισαν.

Στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους έχουν ήδη ενσωματωθεί μέτρα ύψους 4,2 δισ. ευρώ, αλλά και αποθεματικό 1 δισ. ευρώ για νέες ενισχύσεις, με προτεραιότητα στις επιδοτήσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Ο προϋπολογισμός του 2023 είναι ο πρώτος κρατικός προϋπολογισμός τα τελευταία δώδεκα έτη, που καταρτίζεται εκτός του πλαισίου μνημονιακής επιτήρησης ή ενισχυμένης εποπτείας.

Για το 2023 έχει συμπεριληφθεί το σύνολο των δημοσιονομικών μέτρων, ύψους 3,1 δισ. ευρώ από εθνικούς πόρους και 1,1 δισ. ευρώ από συγχρηματοδοτούμενους πόρους, που εξαγγέλθηκαν στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και επιπλέον 1 δισ. ευρώ για αυξημένες δαπάνες αντιμετώπισης του αυξημένου πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης.

Όσον αφορά τις παρεμβάσεις για το επόμενο έτος, συνολικού ύψους 4,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,1 δισ. ευρώ θα χρηματοδοτηθούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, αφορούν κυρίως μέτρα ελάφρυνσης στο σκέλος των φόρων, αλλά και ασφαλιστικού χαρακτήρα όπως:

Η μόνιμη κατάργηση της καταβολής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στους υπαλλήλους του δημοσίου, στους συνταξιούχους και στον ιδιωτικό τομέα από το 2023, με σκοπό την αύξηση του πραγματικού εισοδήματός τους (ετήσιο δημοσιονομικό κόστος 1,24 δισ. ευρώ)

Επιπλέον, για το έτος 2023 προβλέπεται η διάθεση πόρων ύψους 8,3 δισ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και 7 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, εκ των οποίων 3,6 δισ. ευρώ από το σκέλος των επιχορηγήσεων, στο οποίο
έως σήμερα έχουν ενταχθεί 440 έργα και εμβληματικές επενδύσεις ύψους 13,7 δισ. ευρώ


 

Πηγή: skai.gr