Η ενδυνάμωση της Ελλάδας προκαλεί εκνευρισμό στην Τουρκία - Πώς απαντά η Αθήνα

«Η Ελλάδα δεν τρομοκρατείται και δεν απειλείται», απαντά η Αθήνα στο παραλήρημα Ερντογάν - Συνεχείς και σε καθημερινή βάση οι απειλές από την Άγκυρα

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Τείχος ισχύος έναντι του νέου πολεμικού κρεσέντο του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν ορθώνει η Αθήνα, διαμηνύοντας ότι εντός τους ΝΑΤΟ δεν χωράνε νοοτροπίες Βόρειας Κορέας. «Είναι απαράδεκτο και καθολικά καταδικαστέο να διατυπώνονται απειλές για πυραυλική επίθεση εναντίον της Ελλάδας από σύμμαχο χώρα, μέλος του ΝΑΤΟ. Οι νοοτροπίες Βόρειας Κορέας δεν μπορούν και δεν πρέπει να υπεισέλθουν στην Βορειοατλαντική Συμμαχία» διεμήνυσε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας από τις Βρυξέλλες όπου βρέθηκε για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είχε προηγηθεί το νέο παραλήρημα του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επιστράτευσε εκ νέου τους πυραύλους Tayfun επιστρέφοντας στην επιθετική ρητορική κατά της Αθήνας.  Επιχειρώντας να προσελκύσει το «κουρασμένο» εσωτερικό του ακροατήριο και να ενισχύσει το ηγετικό του προφίλ στη χειμαζόμενη κατά τα άλλα Τουρκία, μιλώντας σε νέους της Σαμψούντας επιτέθηκε εκ νέου στην Ελλάδα απειλώντας τη με χτύπημα από του  τουρκικούς πυραύλους.

«Τώρα αρχίσαμε να φτιάχνουμε τους πυραύλους μας. Αυτή η παραγωγή φυσικά τρομάζει τους Έλληνες. Λες Tayfun και τώρα ο Έλληνας φοβάται. Λέει ότι θα χτυπήσει την Αθήνα. Ε, θα τη χτυπήσει φυσικά. Αν δεν καθίσεις ήσυχα, αν προσπαθείς να αγοράζεις πράγματα για τα νησιά από την Αμερική και από εδώ και από εκεί, ε τότε, μια χώρα όπως η Τουρκία μάλλον δεν θα κάτσει να κοιτάζει, κάτι θα πρέπει να κάνει».

Απειλές τις οποίες αντέκρουσε και ο κυβενρητικός εκπρόσωπος υπενθυμίζοντας για πολλοστή φορά στην Άγκυρα ότι η Ελλάδα ούτε τρομοκρατείται, ούτε εκφοβίζεται.

«Ο κ. Ερντογάν νομίζει ότι όσες φορές επαναλαμβάνει το παράλογο και το άδικο μπορεί να το κάνει λογικό και δίκαιο. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Η χώρα ούτε τρομοκρατείται, ούτε πανικοβάλλεται, ούτε απειλείται. Η χώρα μας είναι απολύτως αποφασισμένη, είναι πάντοτε προετοιμασμένη, σε ετοιμότητα, να υπερασπιστεί τη διεθνή νομιμότητα, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα» τόνισε ο Γιάννης Οικονόμου.

Προκλητικές δηλώσεις και από τον Ακάρ

Tη σκυτάλη των προκλήσεων πήρε, μετά τον Τούρκο πρόεδρο και ο Χουλουσί Ακάρ, που επιχείρησε  και πάλι να αντιστρέψει την πραγματικότητα.  «Η Ελλάδα καταβάλλει κάθε προσπάθεια να αυξήσει την ένταση με παράλογες και παράνομες αξιώσεις, με συνεχείς προβοκατόρικες ενέργειες και επιθετική ρητορική. Δεν είναι ποτέ δυνατό να επιτρέψουμε οποιοδήποτε τετελεσμένο γεγονός» ισχυρίστηκε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας.

Ρητορική και ψεύδη που η Αθήνα, αρνείται να ακολουθήσει με τον Έλληνας Υπουργός Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο να αναφέρεται στην στρατηγική της χώρας μας και την ενίσχυση της αποτρεπτικής της ισχύος, γεγονός που τροφοδοτεί συνεχώς τον τουρκικό εκνευρισμό. «Η δουλειά μας είναι να δυναμώνουμε τη χώρα μας. Ίσως αυτή η ενδυνάμωση να προκαλεί έναν πρόσθετο εκνευρισμό στους γείτονες. Θα δυναμώσει κι άλλο η Ελλάδα, θα δυναμώσουν κι άλλο οι Ένοπλες Δυνάμεις και ας είμαστε προετοιμασμένοι για επίδειξη αυτού του εκνευρισμού σε κάθε περίπτωση» ξεκαθάρισε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Στο Παρίσι ο Ν. Δένδιας

Σε αυτό το περιβάλλον και με την Τουρκία να συνεχίζει να εκτοξεύει απειλές κατά συμμάχου της εντός του ΝΑΤΟ, «ζηλέυοντας» την δόξα του αναθεωρητισμού της Μόσχας,  ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας θα βρίσκεται σήμερα  στο Παρίσι, όπου θα συμμετάσχει στη Διάσκεψη Αλληλεγγύης για την Ουκρανία.

Ειδικότερα, πρόκειται για διεθνή Διάσκεψη υψηλού επιπέδου για την υποστήριξη του λαού της Ουκρανίας, με κύριο στόχο την κάλυψη των άμεσων αναγκών και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Η Διάσκεψη θα διεξαχθεί σε επίπεδο Αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, Υπουργών Εξωτερικών, καθώς και Προέδρων Διεθνών Οργανισμών. Στη Διάσκεψη θα συμπροεδρεύσουν ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Μακρόν, και, μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Προέδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.​

Πηγή: skai.gr