Η Εύα Καϊλή και το τρίγωνο ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ

Έντονη πολιτική κόντρα με αφορμή το Qatargate και φόντο τις επερχόμενες εκλογές

Του Αντώνη Αντζολέτου

Το Qatar Gate και η φερόμενη εμπλοκή της Εύας Καϊλή είναι μια υπόθεση που δεν υπάρχει αμφιβολία πως πλήττει σοβαρά τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Ο τρόπος που πραγματοποιούνται οι διαβουλεύσεις με ορισμένες τρίτες χώρες πρέπει να επαναξιολογηθεί προκειμένου να υπάρξουν δικλείδες ασφαλείας για το μέλλον. Οι Βρυξέλλες περνούν διαφορετικά τα Χριστούγεννα από ότι είχαν συνηθίσει,  ενώ πολλοί μιλούν για νέα στοιχεία που θα βγουν στο φως της δημοσιότητας το επόμενο διάστημα.

Το ελληνικό πολιτικό σκηνικό, στην προεκλογική περίοδο που βρίσκεται, δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστο από τις εξελίξεις. Ίσως να είναι μια από τις λίγες φορές που στη συζήτηση του προϋπολογισμού, το προσεχές Σάββατο, η οικονομία σε επίπεδο αρχηγών θα περάσει σε δεύτερη ή στην ίδια μοίρα με την  υπόθεση της πρώην ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ και των παρακολουθήσεων.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σήμερα θα μιλήσει στο Ευρωκοινοβούλιο. Μεταξύ Νέας Δημοκρατίας, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν ήδη ξεκινήσει οι τριγμοί. Ο κ.Ανδρουλάκης χαρακτήρισε την Εύα Καϊλή «Δούρειο ίππο της Ν.Δ.» και όλα δείχνουν πως το χάσμα μεταξύ των δυο κομμάτων μεγαλώνει. Στο θέμα των υποκλοπών έρχεται να προστεθεί και η πιθανή ανάμειξη της πρώην βουλευτού του ΠΑΣΟΚ σε υπόθεση διαφθοράς με το Κατάρ. Όσοι υποστήριζαν πως μέχρι τον Μάιο, που ενδεχομένως γίνουν οι εκλογές, τα πνεύματα θα μπορούσαν να ηρεμήσουν, έχουν αναθεωρήσει, καθώς στην πλειοψηφία βλέπουν μια προσπάθεια της Χαριλάου Τρικούπη να  «χρεώσει» στη Ν.Δ. την κ.Καϊλή. Είναι ένα πρόσωπο το οποίο πολιτικά είναι τοποθετημένο σε ένα χώρο μεταξύ των δυο κομμάτων και η σύγκρουση από εδώ και στο εξής αναμένεται να ενταθεί. Ο Γιάννης Οικονόμου στο μπρίφιγκ χαρακτήρισε κωμικοτραγικές τις διαπιστώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και ασφαλώς αναμένεται να υπάρξει συνέχεια.

Έξω από το παιχνίδι δεν θα μείνει ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ που όλα δείχνουν πως τον «απασχολεί» περισσότερο η Νέα Δημοκρατία. Αυτό προέκυψε από την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα στο OPEN, καθώς συμφώνησε με τον Νίκο Ανδρουλάκη πως η Εύα Καιλή λοξοκοιτούσε προς τα δεξιά. Στην Κουμουνδούρου - και όχι μόνο - είχαν κατατάξει την κ.Καϊλή στη δεξιά πτέρυγα της Χαριλάου Τρικούπη. Είχε στηρίξει τον σημερινό πρόεδρο μόνο στη μάχη του 2017 απέναντι στην αείμνηστη Φώφη Γεννηματά. Πέρυσι είχε συνταχθεί με τον Ανδρέα Λοβέρδο. Συνεπάγεται αυτή η εξέλιξη πως ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ θα έρθουν ευκολότερα πιο κοντά; Δεν υπάρχει στον ορίζοντα κάτι τέτοιο. Η αξιωματική αντιπολίτευση θα συνεχίσει να ασκεί μια διακριτική πίεση στον Νίκο Ανδρουλάκη πώς άργησε να προχωρήσει στη διαγράφη της. Ή αλλιώς πως μένει «δέσμιος» προσώπων που τον τραβούν συνεχώς από το «δεξί μανίκι». Η εικόνα του παλαιού «αμαρτωλού» ΠΑΣΟΚ, θυμίζοντας την υπόθεση και την καταδίκη του Άκη Τσοχατζόπουλου, είναι κάτι που θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν έστω και διακριτικά η Πειραιώς και η Κουμουνδούρου. Ο πρόεδρος του κινήματος δεν επιθυμεί να μην μείνει καμία κηλίδα στο ΠΑΣΟΚ. Ο Άκης Τσοχατζόπουλος είχε κοστίσει στο ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2012. Κανείς βέβαια δεν μπορεί να προδικάσει την κατάληξη της τωρινής υπόθεσης, καθώς υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας και η κ.Καϊλή δεν έχει μιλήσει ακόμη. Ο επικεφαλής της Χαριλάου Τρικούπη  δεν φαίνεται επίσης διατεθειμένος να αφήσει να εννοηθεί πως η σύγκρουση με τη γαλάζια παράταξη σημαίνει σύμπραξη με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι σίγουρο πως ο Νίκος Ανδρουλάκης διαφορετικά είχε φανταστεί τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή. Ο ένας χρόνος από την ανάληψη της ηγεσίας του κινήματος σημαδεύτηκε από την υπόθεση της κ.Καϊλή. Και επειδή ακολουθεί η ανακοίνωση των ψηφοδελτίων στο ΠΑΣΟΚ επιθυμούν γρήγορα να αλλάξουν την ατζέντα στις δικές τους προγραμματικές πρωτοβουλίες.

Πηγή: skai.gr