Qatargate: Ο «πολιτικός σεισμός» Καϊλή και η ευρωπαϊκή φούσκα που έσκασε

Στις Βρυξέλλες φοβούνται ότι η τρέχουσα χιονοστιβάδα αποκαλύψεων είναι μόλις η κορυφή του παγόβουνου και αρκετοί ευρωβουλευτές περιμένουν περισσότερες αποκαλύψεις

Της Αθηνάς Παπακώστα 


Το κουβάρι των αποκαλύψεων για την υπόθεση χρηματισμού Ευρωπαίων αξιωματούχων ξετυλίγεται και η ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή συνταράσσεται.  Το "Qatargate" έσκασε σαν βόμβα με την Εύα Καϊλή να βρίσκεται στο επίκεντρο ενός σκανδάλου που σπάει την ευρωπαϊκή φούσκα. 

Διαβάστε ακόμα: Η πρώτη αντίδραση της Εύας Καϊλή: «Είμαι αθώα»

Έχουν συμπληρωθεί ήδη τέσσερα 24ωρα και οι αστυνομικές αρχές του Βελγίου πραγματοποίησαν νέα, δεύτερη έφοδο στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ). Σε αυτή, σύμφωνα με τις βελγικές ομοσπονδιακές εισαγγελικές αρχές κατασχέθηκαν δεδομένα ηλεκτρονικών πηγών από 10 συνολικά κοινοβουλευτικούς βοηθούς. Συνολικά, οι αστυνομικές αρχές του Βελγίου έχουν πραγματοποιήσει 20 εφόδους και έχουν κατασχέσει αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από τρεις διαφορετικές τοποθεσίες. Ειδικότερα, 600.000 ευρώ βρέθηκαν στο σπίτι υπόπτου, αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε μία βαλίτσα σε δωμάτιο ξενοδοχείου και περίπου 150.000 ευρώ σε διαμέρισμα που ανήκει σε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο βελγικός Τύπος αναφέρει ότι πρόκειται για χρήματα σε διαμέρισμα της κ. Καϊλή και χρήματα του Ιταλού πρώην ευρωβουλευτή των Σοσιαλδημοκρατών, Πιερ Αντόνιο Παντσέρι. Μέχρι στιγμής, έχουν συλληφθεί έξι αλλά τέσσερις εξακολουθούν να κρατούνται και την Τετάρτη θα παρουσιαστούν ενώπιον του προδικαστικού τμήματος. 

"Προτιμάμε να κρυώνουμε, παρά να μας πληρώνουν". Με αυτά τα λόγια η  πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα συνέχισε μία συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία την οποία ξεκίνησε ενώπιον του ΕΚ στο Στρασβούργο τονίζοντας ότι "αυτές ήταν οι δυσκολότερες ημέρες της καριέρας μου". 

Για την Μετσόλα το "Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δέχεται επίθεση, η ευρωπαϊκή δημοκρατία δέχεται επίθεση". Μίλησε για "κακόβουλους παράγοντες" οι οποίοι "συνδέονται με τρίτες χώρες" και "φέρονται να έχουν εργαλειοποιήσει ΜΚΟ, συνδικάτα, άτομα, βοηθούς και βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου". 

Όπως είπε ήταν προγραμματισμένο "να ανακοινώσω την έναρξη της διαπραγματευτικής εντολής για την έκθεση για την απαλλαγή των κατόχων διαβατηρίων του Κατάρ και του Κουβέιτ από την υποχρέωση έκδοσης βίζας. Υπό το πρίσμα των ερευνών, η έκθεση αυτή πρέπει να σταλεί πίσω στην επιτροπή". Υπογράμμισε ότι οι υπηρεσίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχουν συνεργαστεί με τις βελγικές αρχές συντονισμένα και στενά και αποκάλυψε ότι συνόδεψε Βέλγο δικαστή και την αστυνομία σε κατ'οίκον έρευνα το Σαββατοκύριακο. Το μήνυμα Μετσόλα είναι σαφές: τίποτε κάτω από χαλί. Ατιμωρησία δεν θα υπάρξει, το Κοινοβούλιο θα είναι στην πλευρά του νόμου. 

Όσον αφορά στην Εύα Καϊλή όλα τα καθήκοντα και οι ευθύνες που σχετίζονται με τον ρόλο της ως Αντιπροέδρου της έχουν αφαιρεθεί ενώ, όπως ξεκαθάρισε έχει συγκληθεί "'έκτακτη συνεδρίαση της Διάσκεψης Προέδρων για να δρομολογηθεί η διαδικασία του άρθρου 21 προκειμένου να τερματιστεί η θητεία της ως Αντιπροέδρου". Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η κ. Καϊλή στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της χειριζόταν θέματα Μέσης Ανατολής εκπροσωπώντας την πρόεδρο Μετσόλα. Την ίδια στιγμή, η ομάδα Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) επικαλούμενη επίσης το άρθρο 21 του κοινοβουλευτικού κανονισμού διαγράφει την 44χρονη από την ομάδα S&D και καλεί κάθε Ευρωβουλευτή των Σοσιαλιστών που έχει κοινοβουλευτικούς βοηθούς υπό έρευνα θα πρέπει "να παραιτηθεί από κάθε θέση ευθύνης και να απέχει από οποιαδήποτε δραστηριότητα εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου". 

Την παραίτηση του έχει υποβάλει από την ομάδα των ευρωσοσιαλδημοκρατών ο Μαρκ Ταραμπέλα στο σπίτι του οποίου έγινε έφοδος το Σάββατο. Ο Ταραμπέλα , ο οποίος ήταν ήταν αντιπρόεδρος της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις σχέσεις με την Αραβική Χερσόνησο, δεν προσήχθη και δεν κρατείται προς το παρόν. H Μαρία Αρένα, ευρωβουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών έχει πλέον παραιτηθεί από πρόεδρος της υποεπιτροπής του ΕΚ για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στη θέση αυτή είχε διαδεχθεί τον Πιερ Αντόνιο Παντσέρι. Από την Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του ΕΚ έχει αποχωρήσει και ο Πιέτρο Μπαρτόλο ενώ από ορισμένα από τα καθήκοντα του έχει αποχωρήσει και ο Αντρέα Κοτζολίνο, βοηθός του οποίου ήταν ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι. 

Στις Βρυξέλλες φοβούνται ότι η τρέχουσα χιονοστιβάδα αποκαλύψεων είναι μόλις η κορυφή του παγόβουνου και αρκετοί ευρωβουλευτές περιμένουν περισσότερες αποκαλύψεις. Στα πηγαδάκια στο Στρασβούργο πολλοί συζητούσαν ότι αναμένουν οι έρευνες να επεκταθούν και σε άλλα πρόσωπα το επόμενο χρονικό διάστημα. Από τις συζητήσεις δεν απουσίαζε και η παρατήρηση του γαλλικού και του γερμανικού Τύπου ότι το κύρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δέχθηκε ένα ισχυρό πλήγμα. Ήδη - ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται ο αγώνας του Σώματος κατά της διαφθοράς στην Ουγγαρία - ο πρόεδρος της χώρας Βίκτορ Όρμπαν σχολίασε κουνώντας το δάχτυλο μέσω Τουίτερ ότι "και μετά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανησυχεί σοβαρά για τη διαφθορά στην Ουγγαρία". 

Από την πλευρά της, η Κομισιόν και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έκαναν λόγο για κατηγορίες "άκρως ανησυχητικές και πολύ σοβαρές" με τον εκπρόσωπο της Επιτροπής, Έρικ Μάμερ να εκδίδει ανακοίνωση στην οποία υπογραμμίζεται ότι "η πρόεδρος στηρίζει όλο το Σώμα των Επιτρόπων". Αφορμή στάθηκαν δημοσιεύματα τα οποία αφορούν στον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής, κ. Μαργαρίτη Σχοινά με τον κ. Μάμερ να επισήμαινε ότι αναφορικά με τις δηλώσεις του για τα εργασιακά δικαιώματα στο Κατάρ"οι θέσεις που έχει λάβει είναι σύμφωνες με αυτές της Επιτροπής. Δεν υπάρχουν αποκλίσεις, ούτε διαφορές". Την ίδια στιγμή και ο Βαγγέλης Δεμίρης, στενός συνεργάτης του κ. Σχοινά με μήνυμα του στο Τουίτερ διαψεύδει ότι ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν βρίσκεται υπό διερεύνηση από τις αρχές του Βελγίου.

Το ιταλικό άρωμα είναι έντονο στο Qatargate. Ο Αντόνιο Παντσέρι, 67 ετών και πρώην ευρωβουλευτής έχει προσαχθεί και παραμένει στη φυλακή στις Βρυξέλλες με την σύζυγό και την κόρη του να βρίσκονται σε κατ'οίκον περιορισμό σε διαφορετικά σπίτια. Κατά τη διάρκεια νεας εφόδου κατασχέθηκαν 17.000 ευρώ, έγγραφα και υπολογιστές ενώ σύμφωνα με τη RAI οι ιταλικές εισαγγελικές αρχές συναίνεσαν στο αίτημα έκδοσης στο Βέλγιο της συζύγου και της κόρης του. Στη φυλακή παραμένει και ο Ιταλός σύντροφος της Εύας Καϊλή και επί σειρά ετών εργαζόμενος στο Ευρωκοινοβούλιο, Φραντσέσκο Τζιόρτζι. Τέλος στη φυλακή βρίσκεται και ο Φ., λομπίστας των Βρυξελλών. Όλοι τους κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και διαφθορά. Την Τετάρτη θα παρουσιαστούν ενώπιον του προδικαστικού τμήματος. 

Στις Βρυξέλλες κανείς δεν κοιμάται ήσυχος αφού ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλο διαφθοράς και παράνομου χρήματος μόλις έσκασε. Κάποιοι όμως  υπενθυμίζουν και την έρευνα της εισαγγελίας για την υπόθεση προμήθειας εμβολίων της Pfizer μιλώντας για παρατυπίες με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να είχε αναλάβει προσωπικά τη διαπραγμάτευση...