Προανακριτική: Στο «κάδρο» της ΝΔ ο Νίκος Παππάς - «πέσατε σε ξέρα» η απάντηση του ίδιου

Τον πρώην Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Παππά, βάζει πλέον στο «κάδρο» της Προανακριτικής Επιτροπής η ΝΔ, αποδίδοντας στον ίδιο και τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο,  ύποπτο ρόλο εγγυητών της εξέλιξης ανοιχτών ποινικών υποθέσεων, με αφορμή  τις καταγγελίες του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή για εκβίασή του κι απόπειρα δωροληψίας από τον κ. Παπαγγελόπουλο στο γραφείο του Νίκου Παππά – παρουσία του δεύτερου -  στο Μέγαρο Μαξίμου το 2015 με φόντο την αντιδικία του με τον εκδότη της εφημερίδας «δημοκρατία» Γιάννη Φιλιππάκη και την προσπάθεια εξωδικαστικού συμβιβασμού τους.

Με αφορμή τη σημερινή κατάθεση του Νίκου Παππά στην Επιτροπή και τη συνέχισή της την προσεχή Τρίτη, πηγές της ΝΔ, υποστήριζαν ότι και μόνο η παρουσία του Νίκου Παππά και του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου κατά την υπογραφή του roadmap στο οποίο αναφέρονταν ως δεδομένες πράξεις και αποφάσεις της Ελληνικής Δικαιοσύνης είναι στοιχείο επιβαρυντικό. 

«Ο Φιλιππάκης "έδωσε" Παππά. Τη στιγμή που ο Νίκος Παππάς κατέθετε πως οι ρυθμίσεις του roadmap Μιωνή - Φιλιππάκη είναι απαράδεκτες και πρέπει να κληθούν αυτοί που το υπέγραψαν να εξετασθούν διότι αναφέρονται οι πράξεις της ελληνικής Δικαιοσύνης, με σημερινό έγγραφο του ο Εκδότης Γιάννης Φιλιππάκης που κατατέθηκε στην Προανακριτική Επιτροπή, αποκάλυψε τον πραγματικό ρόλο του τέως υπουργού και του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.  Συγκεκριμένα ο ίδιος ο Γιάννης Φιλιππάκης αποκάλυψε πως στις 15/5/2018 δηλαδή 2 μήνες ΜΕΤΑ την υπογραφή του συμφωνητικού - roadmap που αναφερόταν σε πράξεις αρχειοθέτησης κακουργημάτων με αντάλλαγμα χρηματικό πόσο, έγινε συνάντηση στο γραφείο του Νίκου Παππά παρουσία του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου κι εκπροσώπου του επιχειρηματία Μιωνή με θέμα "τήρηση των εκατέρωθεν δεσμεύσεων του συμβιβασμού".  Δηλαδή Παππάς και Παπαγγελόπουλος θα εγγυώνται την ΑΡΧΕΙΟΘΕΤΗΣΗ υπόθεσης για εγκληματική οργάνωση ως προς τη λίστα Λαγκάρντ!!!!!», ανέφεραν μεταξύ άλλων «γαλάζιες» πηγές.

Οι ίδιες πηγές χαρακτήριζαν την εν λόγω εξέλιξη ως παραδοχή ότι οι κ.κ. Παππάς και Παπαγγελόπουλος «από κοινού παρουσιάστηκαν και συμμετείχαν ως εγγυητές της πορείας ανοικτών ποινικών υποθέσεων».

Την ίδια ώρα, μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο Νίκος Παππάς, ζήτησε να κληθούν στην Επιτροπή και οι δικηγόροι των κυρίων Φιλιππάκη και Μιωνή για το περιεχόμενο του συμβιβασμού τους. Επανέλαβε τη θέση ότι η επίμαχη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου επί υπουργίας του έγινε κατόπιν αιτήματος της ισραηλινής κυβέρνησης και επέμεινε ότι δεν επρόκειτο για ιδιωτική διαφορά αλλά για μια άτυπη διακρατική υπόθεση. Όπως υποστήριξε άλλωστε τότε ο κ. Μιωνή ήταν εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού και εν συνεχεία μέλος οργανισμού για τη μετεγκατάσταση των Εβραίων που τελούσε υπό τον ίδιο τον πρωθυπουργό του Ισραήλ.

Σε ερώτηση γιατί στο ραντεβού στο Μέγαρο Μαξίμου κλήθηκε ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, έναντι του πολιτικού του προϊστάμενου, Σταύρου Κοντονή, ο κ. Παππάς ισχυρίστηκε ότι ήταν αίτημα του κ. Μιωνή.

Κάνοντας, δε, μία πολιτική εκτίμηση για τη στάση της πλειοψηφίας αναφορικά με τις καταγγελίες του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή, ο Νίκος Παππάς υποστήριξε ότι «έπεσαν σε ξέρα με τη Novartis και προσπαθούν να πιαστούν από τον Μιωνή», ενώ κατά την εξέτασή του από την Επιτροπή φέρεται να υποστήριξε ότι δεν διαπίστωσε ποτέ ζήτημα παραδικαστικού κυκλώματος.

Κατά την κατάθεση του κ. Παππά στην Προανακριτική Επιτροπή, φέρονται να διημείφθησαν μεταξύ άλλων τα εξής:

Θ. Πλεύρης: Ο κ. Παπαγγελόπουλος ζήτησε να «καλυφθούν τα έξοδα» στη συνάντηση για την οποία κατέθεσε ο κ. Μιωνής.

 Ν. Παππάς: Ο κ. Παπαγγελόπουλος έκανε μία πραγματολογική διαπίστωση.

Θ. Πλεύρης: Όσα είπε εδώ ο κ. Μιωνής είναι ψευδή;

Ν. Παππάς: Επαναλαμβάνω ο μόνος λόγος που έγινε εκείνη η συνάντηση ήταν να δοθεί μια εξωθεσμική λύση.

Θ. Πλεύρης: Έγινε δεύτερη συνάντηση με τον κ. Παπαγγελόπουλο για το ζήτημα;

Ν. Παππάς: Ναι. Ένας εκπρόσωπος του κ. Μιωνή, ο κ. Φιλιππάκης και ο κ. Παπαγγελόπουλος κι εγώ. Και σε αυτή τη συνάντηση έγινα κοινωνός των αδιεξόδων συνεννόησης.

Ρωτήθηκε ακόμα και για τα δικαστικά βήματα που προεξοφλούνταν στο συμφωνητικό μεταξύ των δυο αντίδικων πλευρών:

Θ. Πλεύρης: Το έγγραφο που μας κατέθεσε ο κ. Μιωνής περιγράφει συγκεκριμένες δικαστικές πράξεις που θα γίνονταν.

Ν. Παππάς: Αυτό είναι πολύ σοβαρό. Και γι’ αυτό πρέπει να καλέσει η Επιτροπή όσους συνέταξαν αυτό το χαρτί. Πρόκειται για σημείο καμπής. Να έρθουν εδώ οι εκπρόσωποι και των δύο πλευρών για να εξηγήσουν πώς τα έγραψαν αυτά. Είναι προβληματικό για όποιον το έχει συνεννοηθεί. Καλέστε εδώ και τον Φιλιππάκη και τον δικηγόρο  του και τους δικηγόρους του Μιωνή.

Θ. Πλεύρης: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε στο σποτάκι του μήνυμα εναντίον Παπασταύρου στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015;

Ν. Παππάς: Γιατί είχε δημοσιευθεί η λίστα Λαγκάρντ.

Θ. Πλεύρης: Είπατε ότι ενημερωθήκατε στη δεύτερη συνάντηση για το αδιέξοδο

Ν. Παππάς: Ναι. Εγώ δεν μπήκα στην ουσία της υπόθεσης

Θ. Πλεύρης: Ξαναρωτώ. Έγιναν τρεις συναντήσεις και υπάρχει και ένα συμφωνητικό που αναφέρεται σε παρεμβάσεις στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης

Ν. Παππάς: Και εγώ σας ξαναλέω: Καλέστε όσους το συνέταξαν. Εγώ το 2016 παραβρέθηκα στη συνάντηση και το 2018 διαπιστώθηκε πάλι σε συνάντηση το αδιέξοδο συνεννόησης.

Όσον αφορά την εμπλοκή Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση, απέκλεισε το να υπήρχε παραδικαστική διάσταση. Ο διάλογος με τον εισηγητή της ΝΔ φέρεται να ήταν ο εξής:

Θ. Πλεύρης: Μετά από όσα ακούσατε από τον κ. Μιωνή, σας ρωτάω ειλικρινά, πέρασε ποτέ από το μυαλό σας ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος και οι συνεργοί του είχαν στήσει παραδικαστικό μαγαζί και έκαναν δουλειές μαζί;

Ν. Παππάς: Σε καμία των περιπτώσεων. Πουθενά

Θ. Πλεύρης: Έχετε εκμυστηρευτεί ποτέ σε κανέναν ότι καταλαβαίνετε ότι ο Παπαγγελόπουλος και κάποιοι συνεργοί του έχουν τη δική τους ατζέντα και βγάζουν λεφτά από το παραδικαστικό; Δεν αναφέρομαι μόνο για εκμυστηρεύσεις στην Ελλάδα μπορεί να έγιναν και στο εξωτερικό. Για παράδειγμα στις Η.Π.Α., στο Ισραήλ ή στην Κύπρο. Σας υπενθυμίζω ότι έχετε ορκιστεί για την κατάθεσή σας.

Ν. Παππάς: Όχι ποτέ

Θ. Πλεύρης: Έχετε εκμυστηρευτεί ποτέ σε κανέναν στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό ότι ο κ. Παπασταύρου θα πληρώσει λόγω Σαμαρά; Σας υπενθυμίζω ότι έχετε ορκιστεί για την κατάθεσή σας.

Ν. Παππάς: Ποτέ

Θ. Πλεύρης: Έχετε εκμυστηρευτεί ποτέ σε κανέναν στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό τη σκέψη ότι η καταδίωξη του κ. Παπασταύρου θα σταματούσε μόνο αν σας έδινε κάτι εναντίον της κυρίας Γκραμπόφσκι;  Σας υπενθυμίζω ότι έχετε ορκιστεί για την κατάθεσή σας.

Ν. Παππάς: Ποτέ

Θ. Πλεύρης: Τους κ.κ. Ντ. και Τα. από το ΣΔΟΕ που ο κ. Μιωνής κατήγγειλε ότι παράτυπα μεθόδευσαν να παραμεριστεί η επίσημη έκθεση  ελέγχου του ΣΔΟΕ τον Ιούλιο του 2015 που αθώωνε τον Παπασταύρου για να γίνει επανέλεγχος από άλλο κλιμάκιο, τους γνωρίζετε; Τους έχετε μιλήσει ποτέ;

 Ν. Παππάς: Όχι. Δεν τους γνωρίζω

Θ. Πλεύρης: Τον κ. Δ., τον Γενικό Γραμματέα, τον γνωρίζετε; Του έχετε μιλήσει ποτέ εσείς για να μεθοδευτεί η καταδίκη του Παπασταύρου;

Ν. Παππάς: Όχι

Θ. Πλεύρης: Γνωρίζετε ότι η εγκληματική οργάνωση για την οποία κατηγορήθηκαν ο Μιωνής, ο Μεταξάς, ο Παπασταύρου αρχειοθετήθηκε τον Ιούνιο του 2019; Ότι τα εντάλματα του Μεταξά ακυρώθηκαν; Ότι το πρόστιμο του κ. Παπασταύρου 3 εκ. ακυρώθηκε και τα χρήματα του επιστράφηκαν; Γνωρίζετε ότι έχουν βγει αποφάσεις δικαστηρίων που αθωώνουν τον Παπασταύρου στην ουσία των όσων κατηγορήθηκε; Πιστεύετε ότι αδικήθηκαν αυτοί οι άνθρωποι, στοχοποιήθηκαν, καταλύθηκε σε βάρος τους το τεκμήριο αθωότητας, όπως κατήγγειλε ο κ. Μιωνής την προηγούμενη Τετάρτη;

Ν. Παππάς: Αυτό το έχω ακούσει. Δεν έχω γίνει κοινωνός.

Θ. Πλεύρης:  Γνωρίζετε ότι τον Απρίλιο του 2016 ήρθε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της Κύπρου δικαστική συνδρομή που αθώωνε τους Μιωνή-Παπασταύρου;

Ν. Παππάς: Ναι το έχω ακούσει.

Θ. Πλεύρης: Μήπως το θάψιμο του αθωωτικού εγγράφου για Παπασταύρου-Μιωνή είχε σχέση αφενός με την εκβίαση του Μιωνή και αφετέρου με την πολιτική εκμετάλλευση του θέματος σε βάρος της κυρίας Γκραμπόφσκι που ξεκινάει την ίδια περίοδο, τον Απρίλιο του 2016, από τον ίδιο τον τότε Πρωθυπουργό;

Ν. Παππάς: Δεν γνωρίζω.

Η κατάθεση του Νίκου Παππά στην Προανακριτική Επιτροπή θα συνεχιστεί την προσεχή Τρίτη.

Η Επιτροπή αποφάσισε να διαβιβάσει αμελλητί στην Ολομέλεια της Βουλής τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει μετά τις καταθέσεις Σ. Μιωνή, Γ. Τσατάνη, Π. Αθανασίου, Ε. Κυβέλου, Ν. Παππά και ενδεχομένως και άλλων, προτείνοντας την διεύρυνση του κατηγορητηρίου επί των τεσσάρων αρχικών αδικημάτων κατά του κ. Παπαγγελόπουλου.

 

Πηγή: skai.gr