Κλείσιμο

Πράσινο φως για διεύρυνση κατηγορητηρίου κατά Παπαγγελόπουλου

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Το πράσινο φως για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου κατά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου επιπλέον των τεσσάρων αρχικών ενδεχόμενων αδικημάτων για τα οποία ερευνάται, έδωσε στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής, που γνωμοδότησε για τον ορθό νομικό τρόπο με τον οποίο μπορεί να υλοποιηθεί η πρόθεση των βουλευτών της πλειοψηφίας, ώστε η διαδικασία να είναι πλήρως θωρακισμένη.

Πλέον ανοίγει ορθάνοιχτα ο δρόμος για τη δρομολόγηση όλων των απαραίτητων διαδικασιών, οι οποίες θα οδηγήσουν πιθανότατα και σε παράταση των εργασιών της Επιτροπής.

Το Επιστημονικό Συμβούλιο γνωμοδότησε ομόφωνα ότι η Προανακριτική έχει κάθε δικαίωμα επέκτασης του υφιστάμενου κατηγορητηρίου για τον πρώην αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης, αρκεί να λάβει γι' αυτό συμπληρωματική έγκριση από την Ολομέλεια της Βουλής μέσω της κατάθεσης νέας πρότασης με τα νέα αδικήματα, υπογεγραμμένη από 30 βουλευτές.

Υπό αυτά τα δεδομένα, οι βουλευτές της ΝΔ αναμένεται να καταθέσουν το προσεχές διάστημα συγκεκριμένη πρόταση προς ψήφιση στην Ολομέλεια, η οποία θα αφορά νέα αδικήματα ή παρεμφερή αλλά για άλλες υποθέσεις, βάσει ενδείξεων που προκύπτουν από τις καταθέσεις των ανώτατων εισαγγελικών λειτουργών Ε. Ράικου, Π. Αθανασίου, Γ. Τσατάνη, που φέρονται να έχουν καταγγείλει παρεμβάσεις και μεθοδεύσεις του πρώην Υπουργού σε σημαντικές δικαστικές υποθέσεις με στόχο την ενοχοποίηση και επιχειρηματιών, αλλά και τις πρόσφατες "βόμβες" του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή για εκβιασμό του και το αδίκημα της δωροληψίας εκ μέρους του κ. Παπαγγελόπουλου.

Μέχρι στιγμής ο κ. Παπαγγελόπουλος ερευνάται για το ενδεχόμενο τέλεσης των εξής 4 αδικημάτων: ηθική αυτουργία στο αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας κατά φυσική αυτουργία και άμεση συνέργεια δικαστικών λειτουργών, πρόκληση και προσφορά για την τέλεση εγκλήματος, ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος, ηθική αυτουργία σε ψευδορκία. Αν η νέα πρόταση γίνει αποδεκτή από την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών, δηλαδή 151, στη μυστική ψηφοφορία που προβλέπεται, τότε η Προανακριτική θα μπορεί εφόσον το αποφασίσει να παραπέμψει τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο σε Ειδικό Δικαστήριο και για τα νέα αδικήματα και υποθέσεις. Σημειώνεται ότι κατά τη σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια δικαίωμα λόγου θα έχει και ο κ. Παπαγγελόπουλο

Στα ενδιαφέροντα καταγράφεται και το γεγονός ότι το Επιστημονικό Συμβούλιο, ανοίγει το δρόμο και για διώξεις πιθανών συμμέτοχων - συνεργών, που θα κρίνει η Προανακριτική Επιτροπή, επισημαίνοντας πως τυχόν άσκηση δίωξης κατά Υπουργού καταλαμβάνει υποχρεωτικά και τυχόν συμμετόχους.