Παρακολουθήσεις: Νέος γύρος σύγκρουσης στη Βουλή σήμερα για την εξεταστική

Η κυβερνητική πλειοψηφία έχει προτείνει εξαρχής τη διεύρυνση της έρευνας και σε προηγούμενες περιόδους σε βάθος δεκαετίας, μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν έχει βρει υποστηρικτές στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Έχοντας στη φαρέτρα τους τα πολιτικά επιχειρήματα και τα δεδομένα που ανέδειξε η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, τα κόμματα παίρνουν εκ νέου σήμερα θέσεις μάχης στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου θα συζητηθεί η πρόταση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση.

Μία συζήτηση, η οποία αναμένεται να ανατροφοδοτήσει και να συντηρήσει το ακραίο κλίμα πόλωσης και όξυνσης που προκαλεί η υπόθεση των παρακολουθήσεων, παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία των βουλευτών παραδέχεται ότι το κλίμα στην Εθνική Αντιπροσωπεία είναι αναντίστοιχο με τις αγωνίες και τους προβληματισμούς που διακατέχουν την κοινωνία και τις περιφέρειές τους.

Πέρα από την πολιτική αντιπαράθεση, όμως, η οποία κατά τα φαινόμενα θα ακολουθήσει το κλίμα που «εγκαινιάστηκε» από τους πολιτικούς αρχηγούς την περασμένη Παρασκευή, το διακύβευμα αυτή τη φορά θα έχει και  διαδικαστικές προεκτάσεις καθώς θεωρείται δεδομένη η υπερψήφιση της πρότασης και η σύσταση της επιτροπής που θα διερευνήσει την υπόθεση.

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ άλλωστε ζητά συγκεκριμένα τη διερεύνηση της παρακολούθησης του  Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ  και την παράλληλη εξέταση της προσπάθειας παγίδευσης του κινητού του τηλεφώνου από το κακόβουλο λογισμικό predator αλλά και σε ποιες περιπτώσεις άλλες περιπτώσεις πολιτικών και άλλων προσώπων έχουν επιχειρηθεί παγιδεύσεις.

Αντιθέτως η κυβερνητική πλειοψηφία έχει προτείνει εξαρχής τη διεύρυνση της έρευνας και σε προηγούμενες περιόδους σε βάθος δεκαετίας, προκειμένου να «διαγνωσθούν» τα διαχρονικώς κακώς κείμενα και να απαλειφθούν μια και καλή, για τη θεσμική θωράκιση των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας και τη βελτίωση χρόνιων παθογενειών της ΕΥΠ. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν έχει βρει υποστηρικτές στα κόμματα της αντιπολίτευσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να καλεί τη ΝΔ, αν επιμείνει σε αυτή την πρόταση, να προχωρήσει στη σύσταση δεύτερης εξεταστικής επιτροπής. 

Μία ενδιάμεση πρόταση, η οποία επίσης αποτελεί σημείο τριβής και όξυνσης είναι η διεκδίκηση του ΚΚΕ, παράλληλα με τη διερεύνηση της υπόθεσης του Νίκου Ανδρουλάκη, η εξεταστική επιτροπή να ψάξει και τις καταγγελλόμενες συνακροάσεις, το 2016, στο τηλεφωνικό κέντρο του Περισσού. Πρόταση επί της οποίας ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 φαίνεται να συμφωνούν.

Σε κάθε περίπτωση η σημερινή συνεδρίαση της Βουλής αναμένεται να ψηφίσει τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση των παρακολουθήσεων και από εκεί και πέρα η διερεύνηση της υπόθεσης, οι μάρτυρες που θα συμβάλλουν σε αυτή αλλά και η εξέλιξη της έρευνας θα κριθούν και θα εξαρτηθούν από τις αποφάσεις που θα λαμβάνει η ίδια η εξεταστική από τη στιγμή που θα συγκροτηθεί και θα προγραμματίσει τις εργασίες της.