Η νέα τουρκική προπαγάνδα κατά της Ελλάδας με τους S-300 – Πού το πάει η Άγκυρα

Πήγες που μελετούν τους τακτικισμούς της Άγκυρας, εκτιμούν ότι η Άγκυρα επιδιώκει σκηνικό έντασης με στόχευση κυρίως τις ΗΠΑ, οι οποίες εξαιτίας των S-400, έχουν επιβάλλει κυρώσεις στη γείτονα. 

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Δεν έχει τέλος η «ευρηματικότητα» της Τουρκία στην προπαγάνδα κατά της Ελλάδας με το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας με καθυστέρηση πέντε ημερών να ισχυρίζεται ψευδώς, ότι στις 23 Αυγούστου Τουρκικά αεροσκάφη παρενοχλήθηκαν από το ρωσικής κατασκευής σύστημα αεράμυνας S-300 της Ελλάδας που βρίσκεται στην Κρήτη και πως το ραντάρ παρακολούθησης στόχων και καθοδήγησης πυραύλων του συστήματος S-300 κλείδωσε με το ραντάρ του το  F-16, το οποίο ήταν σε αποστολή αναγνώρισης στα 10 χιλιάδες πόδια δυτικά της Ρόδου.

Ανυπόστατοι ισχυρισμοί που διαψεύστηκαν κατηγορηματικά από πηγές του Υπουργείου Άμυνας αποδίδοντας την προπαγάνδα της Άγκυρας στην προσπάθεια καλλιέργειας εντυπώσεων στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

Πήγες που μελετούν τους τακτικισμούς της Τουρκίας, εκτιμούν ότι οι Τούρκοι θέλουν να δημιουργήσουν σκηνικό έντασης με στόχευση κυρίως τις ΗΠΑ, οι οποίες υπενθυμίζουν ότι -εξαιτίας των S-400-  έχουν επιβάλλει κυρώσεις στη γείτονα. 

Με τη σημερινή διαρροή λοιπόν, το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν αποκλείεται να θέλει  να προβάλλει  ως επιχείρημα ότι η Ελλάδα έχει ανάλογες τεχνολογίες με S-300 που ενεργοποιεί απέναντι σε συμμαχικές χώρες του ΝΑΤΟ. Γεγονός που απορρίπτουν κατηγορηματικά στρατιωτικές πηγές  που  επισημαίνουν  ότι η Ελλάδα διαθέτει τα συστήματα S300 από το 1999 και δεν έχουν ενεργοποιηθεί.

Οι νέοι  τουρκικοί ισχυρισμοί έρχονται μάλιστα σε συνέχεια  ανάλογων διαρροών της Άγκυρας , περί  δήθεν ελληνικών παρενοχλήσεων επιχειρώντας να εμπλέξουν και το ΝΑΤΟ ενώ, όπως εκτιμούν αναλυτές, η τουρκική κλιμάκωση στοχεύει πάντα και στο εσωτερικό ακροατήριο.

Όπως σχολίασε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο διεθνολόγος και βουλευτής της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου «Η Τουρκία παίζει και πάλι το παιχνίδι του μουτζούρη κατηγορώντας την Αθήνα για πράγματα που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα είναι μία δύναμη ευθύνης και σταθερότητας στη Μεσόγειο. Η προσπάθεια  να δημιουργήσει αρνητικές εντυπώσεις για την Ελλάδα εντός της συμμαχίας του ΝΑΤΟ πέφτουν πάντα στο κενό. Εμείς συνεχίζουμε να πιστεύουμε στην αξία του διαλόγου και για το τέλμα την ευθύνη της φέρει η Τουρκία στο ακέραιο».

Σε κάθε περίπτωση η νέα προπαγάνδα της Τουρκίας δείχνει με ένα ακόμη τρόπο την απόγνωσή της  λόγω της  απομόνωσής της από τους δυτικούς συνομιλητές της, αλλά και  τον εκνευρισμό της έναντι της αμυντικής και διπλωματικής ισχύος της Ελλάδας.