Παναγιωτόπουλος από Αίγυπτο: Αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων με γνώμονα το διεθνές δίκαιο

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις και «οι αναδυόμενες προκλήσεις ασφάλειας και οι απειλές στην Ανατολική Μεσόγειο από τις αποσταθεροποιητικές, παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας» βρέθηκαν στο επίκεντρο συνομιλιών που είχε, σήμερα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και τον Αιγύπτιο ομόλογό του στρατηγό Μοχάμεντ Ζάκι.

Ο Ν. Παναγιωτόπουλος συνομίλησε με τον πρόεδρο της Αιγύπτου και τον Αιγύπτιο υπουργό Άμυνας στο πλαίσιο τριήμερης επίσκεψης που πραγματοποιεί στη χώρα.

Μεταξύ άλλων, ο Ν. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι «εξετάσαμε τρόπους αντιμετώπισης αυτών των απειλών» προκειμένου τα κοινά συμφέροντα των δύο χωρών «να διαφυλαχθούν με την ενδυνάμωση της αμοιβαίως επωφελούς στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ τους».

Όπως ανακοινώθηκε, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου στο Προεδρικό Μέγαρο του Καΐρου και κατά τη διάρκεια της συναντήσεως επιβεβαιώθηκε το εξαιρετικό επίπεδο συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, καθώς και η βούληση για περαιτέρω ανάπτυξη της στρατηγικής συνεργασίας.

Ακολούθησε η συνάντηση του Ν. Παναγιωτόπουλου με τον στρατηγό Ζάκι στο υπουργείο Άμυνας της Αιγύπτου, η οποία διεξήχθη σε ιδιαίτερα εγκάρδιο κλίμα.

Η αιγυπτιακή πλευρά επεσήμανε το ενδιαφέρον της για την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας με την Ελλάδα τόσο επίπεδο εκπαίδευσης και πραγματοποίησης κοινών στρατιωτικών γυμνασίων, όσο και στην αμυντική βιομηχανία με την ανάπτυξη συμπράξεων προς το κοινό όφελος.

«Κατά τις συνομιλίες», τόνισε σε δήλωσή του ο Ν. Παναγιωτόπουλος, «επιβεβαιώθηκε το εξαιρετικό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών καθώς και η βούληση Ελλάδας και Αιγύπτου, για περαιτέρω ανάπτυξη της στρατηγικής τους συνεργασίας στον αμυντικό τομέα».

Ειδικότερα, με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, ο Ν. Παναγιωτόπουλος συζήτησε θέματα εξοπλισμών και επίκαιρα ζητήματα συνεργασίας στον αμυντικό και αμυντικοτεχνικό τομέα.

«Διαπιστώσαμε», είπε ο Έλληνας υπουργός, «ότι η διμερής αμυντική συνεργασία ευρίσκεται σε πάρα πολύ καλό επίπεδο με την πραγματοποίηση, σε ετήσια βάση, μεγάλου αριθμού στρατιωτικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, κοινών ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων υψηλής επιχειρησιακής αξίας, τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο».

«Κορωνίδα», συνέχισε ο Ν. Παναγιωτόπουλος, «αυτών των ασκήσεων αποτελεί βεβαίως η κοινή άσκηση «Μέδουσα», που διεξάγεται τις τελευταίες ημέρες στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξάνδρειας. Το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου, θα έχουμε τη χαρά να παρακολουθήσουμε την τελική φάση της άσκησης. Όπως γνωρίζετε η διακλαδική άσκηση «Μέδουσα» αποτελεί διακλαδική άσκηση Ελλάδας και Αιγύπτου, με συμμετοχή αεροναυτικών δυνάμεων και δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων από την Κύπρο και για πρώτη φορά φέτος, από τη Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Αυτό είναι μια απτή απόδειξη της βούλησης των χωρών αυτών να προάγουν, μέσω της συνεργασίας τους στον αμυντικό τομέα, την ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Ο Ν. Παναγιωτόπουλος επισκέφθηκε επίσης το μουσείο «6ης Οκτωβρίου» και κατέθεσε στεφάνους στο Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη και το Μνημείο Σαντάτ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ