Ομιλία Παπανδρέου στην Κυπριακή Βουλή

Σε ειδική συνεδρίαση της Κυπριακής Βουλής θα μιλήσει την Τρίτη ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στο πλαίσιο τις διήμερης επίσημης επίσκεψης του στην Κύπρο.

Ο κ. Παπανδρέου θα έχει επίσης συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, αλλά και Επιτροπές Αγνοουμένων.

Στις επαφές των κ. Παπανδρέου και Χριστόφια διαπιστώθηκε πλήρης σύμπτωση απόψεων, τόσο σε ό,τι αφορά τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, τις ευρωτουρκικές σχέσεις, αλλά και τα διεθνή και περιφερειακά προβλήματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως η πείνα, οι κλιματικές αλλαγές και η παγκόσμια οικονομική κρίση.

Ο έλληνας πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η αποδοχή της Τουρκίας στην ΕΕ προκειμένου να γίνει πλήρες μέλος, περνάει από την αποδοχή του κοινοτικού κεκτημένου και της ελεύθερης χωρίς κατοχικά στρατεύματα Κύπρου.

Από την πλευρά του, ο προεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας σημείωσε ότι "εκεί όπου διαπιστώνονται ελλείμματα δεν πρέπει να υπάρξουν εκπτώσεις".

Ο κ. Χριστόφιας πρόσθεσε πως στόχος της Λευκωσίας δεν είναι η τιμωρία της Τουρκίας, αλλά η εκπλήρωση των υποχρεώσεων της και, πρωτίστως, η θετική συμβολή της στην επίλυση του Κυπριακού.

Ο πρόεδρος της κυπριακής δημοκρατίας περιέγραψε το πλαίσιο λύσης της διζωνικής δημοκρατίας με μία κυριαρχία και μία ιθαγένεια, πολιτική ισότητα και τερματισμό της κατοχής και τόνισε ότι η Τουρκία δεν έχει κάνει τίποτα από όσα είναι υποχρεωμένη να κάνει στο δρόμο για την Ευρώπη.
Πηγή: skai.gr