Διπλή σύγκρουση Μητσοτάκη – Τσίπρα στη Βουλή

Δύο συγκρούσεις «κορυφής» αναμένονται εντός του Δεκεμβρίου- Στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για τις παρακολουθήσεις και σε εκείνη για τον προϋπολογισμό

Του Αντώνη Αντζολέτου

Το «ψωμί και το τυρί» μιας παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου είναι οι συγκρούσεις των πολιτικών αρχηγών. Τι ψάχνει το κάθε κόμμα; Το λάθος στο οποίο θα υποπέσει ο αντίπαλος αρχηγός που θα κάνει τη διαφορά. Η μάχη των επιχειρημάτων, των προτάσεων και των τελικών εντυπώσεων εξακολουθεί να είναι σημαντική, ωστόσο ένα «φάλτσο» μπορεί να είναι η βάση για τη χάραξη μιας νέας στρατηγικής. Αυτός είναι ο λόγος που τα κομματικά επιτελεία της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ ήδη προετοιμάζονται για τη διπλή σύγκρουση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή.

Το νομοσχέδιο της πλειοψηφίας για το απόρρητο των επικοινωνιών και τις αλλαγές στην ΕΥΠ θα εισαχθεί στην αρμόδια Επιτροπή την άλλη εβδομάδα και σύμφωνα με τον μέχρι τώρα σχεδιασμό θα ψηφιστεί στην Ολομέλεια από τις 5 έως τις 7 Δεκεμβρίου. Θεωρείται σίγουρο πως ο πρωθυπουργός θα δώσει το παρών στη συνεδρίαση, καθώς θα επιχειρήσει να κάνει σαφές πως η κυβέρνηση δεν θέλει να αφήσει καμία σκιά στην υπόθεση των παρακολουθήσεων και είναι αποφασισμένη να αλλάξει τα πάντα σε σχέση με τη λειτουργία της ΕΥΠ. Θα προτάξει τη συγκεκριμένη διαδικασία που θεσπίζεται όσον αφορά τα πολιτικά πρόσωπα, καθώς δεν υπάρχει μέχρι σήμερα. Την άρση του απορρήτου για λόγους ασφαλείας θα μπορεί να ζητά μόνο η ΕΥΠ και ο πρώτος που θα ενημερώνεται και θα πρέπει να δώσει άδεια είναι ο πρόεδρος της Βουλής και στη συνέχεια οι δύο εισαγγελικοί λειτουργοί. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο θεωρούν πολύ σημαντικό πως με το νομοσχέδιο επανέρχεται η ενημέρωση ενός πολίτη ότι είχε τεθεί υπό παρακολούθησης υπό την προϋπόθεση ότι δεν διακυβεύεται ο σκοπός για τον οποίο διατάχθηκε η άρση και μετά την πάροδο 3 ετών από την ολοκλήρωση της. 

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο πρωθυπουργός πέρασε στην αντεπίθεση από τη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και μετά επιλέγοντας την τακτική του «hard rock» απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Ποια είναι το κεντρικό αφήγημα; Πως η κυβέρνηση κρίνεται από το συνολικό έργο της και όχι από ατεκμηρίωτες καταγγελίες. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι βέβαιο πως θα μιλήσει στη Βουλή για τα κενά του νέου νόμου, θα κάνει προτάσεις για αλλαγές και θα επιμείνει πως είναι σε εξέλιξη μια επιχείρηση συγκάλυψης, καθώς η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές και δεν θα έχει γίνει γνωστός ο λόγος για τον οποίο τέθηκε υπό παρακολούθηση ο Νίκος Ανδρουλάκης. 

Το επόμενο «debate» στη Βουλή είναι το πιο σημαντικό, καθώς έτσι θα λήξει η χρονιά. Στην ψήφιση του προϋπολογισμού το βράδυ του Σαββάτου της 17ης Δεκεμβρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης παίρνοντας τη στήριξη των 155 βουλευτών του θα κάνει σαφές προς την πλευρά της αντιπολίτευσης ότι δεν υπάρχει καμία ρωγμή στην πλειοψηφία. Σε μια διαδικασία που ενέχει το χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να δείξει πως το αντιπολιτευτικό μέτωπο της Βουλής μπορεί να μεταφερθεί στις κάλπες. Αναμένεται να επιμείνει στο αίτημά του για άμεση προσφυγή στις κάλπες. Η συζήτηση στην Ολομέλεια για τον προϋπολογισμό θα ξεκινήσει στις 13 Δεκεμβρίου. Η «καύσιμη πολιτική ύλη» έτσι και αλλιώς θα είναι αρκετή αφού θα έχει προηγηθεί στα τέλη Νοεμβρίου η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας όπου έχει αποφασιστεί, με πρωτοβουλία της μειοψηφίας, να καταθέσουν οι Γρηγόρης Δημητριάδης, Γιάννης Λαβράνος, Φέλιξ Μπίτζιος και Ταλ Ντίλιαν.


Ανάμεσα στις «μυλόπετρες» των δυο μεγάλων έχει βρεθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης που έχει το μειονέκτημα πως δεν μπορεί να παρέμβει στη Βουλή. Μέσα σε αυτό το έντονα πολωμένο σκηνικό ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε σε συνέντευξη του στο MEGA ξεκάθαρα τη διαφωνία του σχετικά με την τριετία πέρα από την οποία θα μπορεί κάποιος να ενημερώνεται για την παρακολούθησή του. Και έκανε σαφές πως οι πρωτοβουλίες για ένα θέμα που αφορά άμεσα τον ίδιο και το κόμμα του δεν πρόκειται να σταματήσουν «Με νομοθετική παρέμβαση να επιτραπεί στην ΑΔΑΕ να ενημερώσει και για προηγούμενα χρόνια. Όχι μόνο για το μέλλον και τρία χρόνια μετά. Δηλαδή να ξυπνήσουμε το 2024 και να μάθουμε ότι παρακολουθούσαν καμιά δεκαριά βουλευτές; Τώρα θα μάθουμε, προεκλογικά. Ο κ. Μητσοτάκης θα πάει σε εκλογές με φως και όχι με σκοτάδι για να ξέρει ο ελληνικός λαός ποιοι από το περιβάλλον του έπαιξαν παιχνίδια. Ποιοι είναι παρακολουθούμενοι και για ποιους λόγους. Καθαρό τοπίο. Όποιος φοβάται την αλήθεια, κρύβεται», ζήτησε ο επικεφαλής της Χαριλάου Τρικούπη.

Πηγή: skai.gr