Κλείσιμο

Μητσοτάκης για προσφυγικό: Η Τουρκία να κάνει περισσότερα - Μήνυμα και σε Βερολίνο (video)

Μήνυμα σε Τουρκία για το προσφυγικό, αλλά και έμμεσο μήνυμα στη Γερμανία ως υπέρμαχο της «σφιχτής» δημοσιονομικής πολιτικής, έστειλε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg.

«Η Τουρκία πρέπει να κάνει περισσότερα στο προσφυγικό» ήταν το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη μέσω του Bloomberg λίγη ώρα μετά τη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης για έντιμη επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. «Θέλουμε να βελτιώσουμε την κατάσταση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Έθεσα το θέμα της αύξησης των προσφυγικών ροών. Η Τουρκία πρέπει να κάνει περισσότερα στη εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, είναι συμφωνία που έχει μόνο νικητές» ανέφερε χαρακτηριστικά. Η ΕΕ, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, υποστηρίζει την Τουρκία με κοινοτικούς πόρους για το θέμα των προσφύγων. 

Υπαινιγμοί για Βερολίνο

Σε ό,τι αφορά την οικονομία σημείωσε με νόημα πως «είναι ενδιαφέρον ότι στην Ελλάδα το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται, ενώ η Γερμανία έχει άλλoυ είδους θέματα... Πιστεύω ότι αυτή την περίοδο των αρνητικών επιτοκίων, όπου η νομισματική πολιτική έφτασε στα όρια της, πρέπει να ξανασκεφτούμε τους σφιχτούς δημοσιονομικούς κανόνες που εφαρμόστηκαν για τα κράτη της Ευρωζώνης». 

Η μείωση στα πρωτογενή πλεονάσματα, συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, σίγουρα δεν θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική πειθαρχία. «Το αντίθετο μάλιστα, θα μας επιτρέψει να αποπληρώσουμε το χρέος μας χωρίς να περιοριζόμαστε σε περιβάλλον χαμηλής ανάπτυξης».

«Κάτι πραγματικά αλλάζει στην Ελλάδα όσον αφορά την προσέλκυση επενδύσεων» πρόσθεσε ο  κ. Μητσοτάκης. «Έχουμε μια ισχυρή εντολή για ανάπτυξη που είναι μείζον θέμα μετά από 10 χρόνια κρίσης, κάναμε μια πολύ καλή αρχή. Το επενδυτικό κλίμα κινείται σε σωστή κατεύθυνση, οι αποδόσεις των (ομολόγων) μας πέφτουν, και υπάρχει αίσθηση αισιοδοξίας στην Ελλάδα που μάς επιτρέπει να προωθήσουμε την ατζέντα μας με επιθετικότερο τρόπο. Έχουμε ξεκάθαρο σχέδιο. Θέλουμε να μειώσουμε τους φόρους, να κάνουμε ευκολότερο σε διεθνείς και εγχώριες επιχειρήσεις να επενδύσουν, θέλουμε να δώσουμε λύση στο τραπεζικό μας πρόβλημα. Ο στόχος μου είναι πολύ απλός, θέλω να κάνω την Ελλάδα το success story της ευρωζώνης τα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια» επισήμανε. 

«Η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές και δανείζεται ξανά με πιο λογικά επιτόκια, προτιθέμεθα να αποπληρώσουμε τα υψηλότοκα δάνεια μας στο ΔΝΤ, το βάρος του χρέους μας μειώνεται, αλλά και το χρέος μας θα είναι πολύ πιο βιώσιμο εάν καταφέρουμε να αποκαταστήσουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Χαρακτήρισε ακόμα τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα σαν απομεινάρια του παρελθόντος όταν υπήρχε μικρή εμπιστοσύνη στην Ελλάδα. «Τώρα κινούμαστε πολύ γρήγορα για να αποκαταστήσουμε αυτή την εμπιστοσύνη. Θέλω πρώτα να επανακτήσω την αξιοπιστία της κυβέρνησης με τήρηση των υποχρεώσεών μας το 2020 και με εφαρμογή επιθετικής μεταρρυθμιστικής ατζέντας, και μετά να συζητήσουμε τη μείωση των πλεονασμάτων το 2021.  
Μπορούμε, συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, να πετύχουμε έναν συμβιβασμό που δεν θα θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα και θα μας επιτρέπει να προωθήσουμε  την ατζέντα μας για μείωση των φόρων και να κρατήσει ζωντανή τη συζήτηση για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Νομίζω ότι υπάρχει δυναμική υπέρ των επιχειρημάτων μας.

Για το τραπεζικό σύστημα ο πρόεδρος της κυβέρνησης παρατήρησε ότι «έχουμε κινηθεί γρήγορα ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα στις τράπεζες να απαλλαγούν από μη εξυπηρετούμενα δάνεια και να επιστρέψουν στις ελληνικές τράπεζες να ενισχύσουν την πραγματική οικονομία. Κινούμαστε με μεγάλη αποφασιστικότητα προς αυτή την κατεύθυνση. Η βελτίωση του κλίματος επίσης θα βελτιώσει τους ισολογισμούς των τραπεζών». 
«Χρειαζόμαστε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, την αντιμετώπιση του θέματος των τραπεζών καθώς και τη δημιουργία του αναγκαίου δημοσιονομικού χώρου για μείωση της φορολογίας. Αν αποκαταστήσουμε αυτούς τους τρεις πυλώνες δεν βλέπω το λόγο να μην επιστρέψει η Ελλάδα σε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης» τόνισε.
 

Για ΔΕΗ

Ο πρωθυπουργός σχολίασε επίσης το θέμα της ΔΕΗ, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι στόχος το «σπάσιμο»  δικτύων από την επιχείρηση και η απολιγνιτοποίησή της. «Μέχρι το 2028 πρέπει να κλείσουμε όλους τους λιγνιτικούς σταθμούς ώστε η ΔΕΗ να επικεντρωθεί στις ΑΠΕ» υπογράμμισε.

Πηγή: skai.gr