Μανιαδάκης: Οι εισαγγελείς με πίεζαν να μιλήσω για 5 πολιτικά πρόσωπα

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Για πιέσεις των Εισαγγελέων Διαφθοράς για την ενοχοποίηση πέντε πολιτικών προσώπων και συγκεκριμένα των κ.κ. Αντώνη Σαμαρά, Ευάγγελο Βενιζέλο, Άδωνι Γεωργιάδη, Γιάννη Στουρνάρα και Ανδρέα Λοβέρδο, φέρεται να μίλησε στην Προανακριτική Επιτροπή ο Νίκος Μανιαδάκης, πρώην προστατευόμενος μάρτυρας στην υπόθεση Novartis, κατά την τρίωρη εισήγησή του ενώπιον της Προανακριτικής επιτροπής της Βουλής για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του  Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο ίδιος υποστήριξε ότι η Εισαγγελία Διαφθοράς του πρότεινε συνεργασία αρκεί να έδινε πληροφορίες για χρηματισμούς πολιτικών.

Ήθελαν να τους πω για βαλίτσες

«Ήθελαν να μάθουν αν είδα υπουργούς να χρηματίζονται. Αν είδα βαλίτσες. Τους απάντησα ότι δεν έχω δει τίποτα. Μου απάντησαν “σκέψου το 20 ημέρες γιατί μπορεί να είσαι μέρος μιας παράνομης συναλλαγής και να μην το έχει πάρει χαμπάρι”. Ωστόσο δεν με ξανακάλεσαν», φέρεται να ανέφερε ο ίδιος κατά την εισήγησή του.

Με πίεζαν για Σαμαρά, Βενιζέλο, Στουρνάρα, Γεωργιάδη, Λοβέρδο

Ο κ. Μανιαδάκης αφού περιέγραψε πώς, πότε και για ποιο λόγο εντάχθηκε στο καθεστώς προστασίας μαρτύρων, αναφέροντας ότι οι καταθέσεις δίνονταν σε ένα διαμέρισμα πλησίον της Μιχαλακοπούλου, φέρεται να μίλησε για έντονες πιέσεις των εισαγγελέων Διαφθοράς για πέντε συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα.

«Με ρωτούσαν για πέντε πρόσωπα. Κατά κύριο λόγο για τον Άδωνι Γεωργιάδη. Υπήρξαν έντονες πιέσεις. Για τον κ. Σαμαρά και Στουρνάρα. Επίσης για τους κυρίους Λοβέρδο και Βενιζέλο.  Μου υποδείκνυαν δημοσιεύματα του Documento και υπουργικές αποφάσεις και μου ζητούσαν να συνηγορήσω πως αυτές οι αποφάσεις ήταν επιζήμιες για το ελληνικό δημόσιο», δήλωσε κατά πληροφορίες.

Ο ίδιος, δε, φέρεται να πρόσθεσε πως: «Μου έλεγαν πως τα έχουν “δέσει” και ήθελαν να τα επιβεβαιώσω. Μου έλεγαν οι εισαγγελείς να μη φοβάμαι, καθώς οι κύριοι Σαμαράς και Άδωνις Γεωργιάδης δεν θα επανεκλεγούν».

Μάλιστα ο κ. Μανιαδάκης, φέρεται να υποστήριξε ότι οι πιέσεις εντάθηκαν όταν ο ίδιος άρχισε να αναιρεί με επιχειρήματα τους ισχυρισμούς των άλλων προστατευόμενων μαρτύρων όπως της λεγόμενης Κελέση για τη σχέση του με τον Ανδρέα Λοβέρδο, σημειώνοντας πως η ίδια κατέθετε ότι διάβαζε σε εφημερίδες κάνοντας λάθος ακόμα και το επώνυμο της συζύγου του.

«Μου έλεγαν να μην φοβάμαι, καθώς Σαμαράς και Γεωργιάδης δεν θα επανεκλεγούν»

Ο κ. Μανιαδάκης φέρεται μάλιστα να υποστήριξε ότι κατά τις ανακριτικές διαδικασίες οι εισαγγελείς διαφθοράς του έλεγαν χαρακτηριστικά: «μη φοβάσαι καθώς οι κ. Σαμαράς και Γεωργιάδης δεν θα επανεκλεγούν».

«Επειδή τους υποδείκνυα και τους αποδείκνυα τις αντιφάσεις των προστατευόμενων μαρτύρων άρχισαν να δυσανασχετούν και με πίεζαν ακόμα περισσότερο για πολιτικά πρόσωπα», σημείωσε σε άλλο σημείο της εισήγησής τους κατά πληροφορίες.

Αποκαλυπτικός διάλογος με την Εισαγγελέα Ελένη Τουλουπάκη

Αν και ο Νίκος Μανιαδάκης απέφυγε να μιλήσει ευθέως για εκβιασμό, αίσθηση προκάλεσε ο διάλογος που μετέφερε, κατά πληροφορίες, ανάμεσα στον ίδιο και την Εισαγγελέα Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη το φθινόπωρο του 2018, ενώ ο ίδιος αρνούνταν επί ένα χρόνο επίμονα να καταθέσει εις βάρος πολιτικών προσώπων στοιχεία που δεν γνώριζε κι ενώ τη στιγμή του διαλόγου σε διπλανό χώρο κατέθεταν οι άλλοι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες ο διάλογος φέρεται να έχει ως εξής:

Ε. Τουλουπάκη: Έχουμε μπλέξει με σένα γιατί οι μάρτυρες έχουν καταθέσει πολύ επιβαρυντικά στοιχεία για σένα. 

Ν. Μανιαδάκης: Κυρία Εισαγγελευ συνεργαζόμαστε τόσο καιρό, σας έχω δώσει τόσα στοιχεία και κάθεστε και πιστεύετε αυτούς που ψεύδονται, αφού δεν ξέρουν ούτε το όνομα της γυναίκας μου;. 

Ε. Τουλουπάκη: Δε σε πιστεύουμε. Εξακολουθείς να καλύπτεις τους πολιτικούς. Εντάξει για τον Στουρνάρα, ήταν καθηγητής σου. Καταλαβαίνουμε ότι θέλεις να τον καλύψεις. Δώσε μας στοιχεία για τον Γεωργιάδη. Αν δεν μας δώσεις συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα θα δούμε τί θα κάνουμε μαζί σου. Αν μας κατονομάσεις συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα θα διαπραγματευτώ με τους ανωτέρω για το μέλλον σου.

Δεν ήμουν σύμβουλος του Λοβέρδου - Δεν είχαμε την παραμικρή σχέση

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Νίκος Μανιαδάκης, διέψευσε κατηγορηματικά ότι ήταν σύμβουλος του Ανδρέα Λοβέρδου στο Υπουργείο Υγείας, υποστηρίζοντας πως όλα τα αρχεία του που το πιστοποιούν βρίσκονται ήδη στα χέρια της Εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη. 

"Με συνέδεσαν με έναν υπουργό. Μιλώ για τον κ. Λοβέρδο. Κατηγορούμαι ότι χειραγώγησα τον υπουργό. Επί Λοβέρδου δεν υπήρξα ποτέ σύμβουλος στο Υπουργείο. Ουδέποτε συνεργάστηκα μαζί του. Το επιβεβαιώνουν τα στελέχη του υπουργείου. Με συνέδεσαν αδίκως και ψευδέστατα με έναν Υπουργό που ουδέποτε είχα την παραμικρή σχέση. Τα αρχεία που υπάρχουν στον υπολογιστή μου, και τα έχει η κ. Τουλουπάκη, αποτυπώνουν αβίαστα ότι ποτέ δεν είχα την παραμικρή σχέση με τον Υπουργό Λοβέρδου που ορισμένοι επιχειρούν να με εμπλέξουν», φέρεται να ισχυρίστηκε ο Νίκος Μανιαδάκης.

 Με ενέπλεξαν επειδή δεν είπα πράγματα που δεν έγιναν

Ο ίδιος αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι προέβη σε οποιαδήποτε έκνομη ενέργεια, αποδίδοντας την εμπλοκή του στην υπόθεση στο γεγονός ότι δεν κατέθεσε πράγματα τα οποία δεν συνέβησαν.

«Είμαι κατηγορούμενος για βαρύτατες πράξεις αν κι έχω ελεγχθεί από κάθε αρχή. Αν κι έχουν βγει πορίσματα από το μεικτό κλιμάκιο αφότου άνοιξαν οι λογαριασμοί μου. Αφότου δεν βρέθηκε καμία έκνομη πράξη, επειδή αρνήθηκα να παραδεχτώ πράγματα που δεν έγινα, βρέθηκα εμπλεκόμενα από έναν προστατευόμενο μάρτυρα. Συνεργάστηκα με όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις και με αυτή του ΣΥΡΙΖΑ", φέρεται να τόνισε ο ίδιος ξεκινώντας την εισήγησή του. 

Μου ρήμαξαν τη ζωή – Έχω στοχοποιηθεί

Ο Νίκος Μανιαδάκης κατήγγειλε τη στοχοποίησή του από το 2015 και φέρεται να δήλωσε χαρακτηριστικά «δέκα μήνες τώρα μου έχουν ρημάξει την ζωή τη δική μου και της οικογενείας μου».

Μανιαδάκης: Η Τουλουπάκη με προέτρεψε να μπω και στο πρόγραμμα των ΗΠΑ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζουν όσα φέρεται κατά πληροφορίες να κατέθεσε ο κ. Μανιαδάκης αναφορικά με τους δικονομικούς χειρισμούς της υπόθεσης και το καθεστώς του προστατευόμενου μάρτυρα κόντρα στις απαγορεύσεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες ο Νίκος Μανιαδάκης φέρεται να δήλωσε πως το Νοέμβριο του 2017 κι ενώ ήταν ήδη προστατευόμενος μάρτυρας στην Ελλάδα, η Εισαγγελέας Διαφθοράς τον προέτρεψε να υπαχθεί ταυτόχρονα και στο πρόγραμμα των ΗΠΑ απ’ όπου θα αποκόμιζε οικονομικό όφελος. Γι’ αυτό άλλωστε φέρεται να υποστήριξε πως του όρισαν ραντεβού αρχικά με πράκτορες του FBI.

Μου πρότειναν διττό ρόλο προστατευόμενου μάρτυρα - κατηγορούμενου αλά Ζήγρα

«Τον Φεβρουάριο του 2018 μου ανακοινώθηκε πως η μάρτυρας “Κελέση” με είχε κατηγορήσει πως εγώ είχα πάρει χρήματα από τη Novartis. Μου είπαν πως υπήρχε μεγάλη πιθανότητα να καταστώ κατηγορούμενος για κατάχρηση με ποινή έως ισόβια. Μου πρότειναν να συνεχίσω ως προστατευόμενος - κατηγορούμενος, θυμίζοντάς μου και οι 3 εισαγγελείς την περίπτωση του εξαδέλφου του Άκη Τσοχατζόπουλου (σ.σ. Νίκου Ζήγρα που είχε καταθέσει εναντίον του).

Εγώ άρχισα να αντιδρώ. Ήξερα πως δεν είχα κάνει κάτι. Η πίεση κράτησε εβδομάδες», φέρεται να υποστήριξε ο ίδιος στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης.

Η συγκεκριμένη αναφορά είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει πλήθος συζητήσεων, δεδομένου ότι ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας απαγορεύει τη διατήρηση μάρτυρα σε καθεστώς προστασίας εάν καταστεί με οποιονδήποτε τρόπο ύποπτος στην υπό διερεύνηση υπόθεση.

Δεστεμπασίδης - Μαραγγέλη =  οι προστατευόμενοι Σαράφης – Κελέση

Πάντα σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας στην υπόθεση Novartis, «έδειξε»  και στην Προανακριτική Επιτροπή ξεκάθαρα ως τους προστατευόμενους μάρτυρες με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» τον Φιλίστωρ Δεστεμπασίδη και την πρώην γραμματέα του Μαρία Μαραγγέλη, παρότι αμφότεροι το είχαν διαψεύσει κατηγορηματικά κατά τη δική τους εξέταση από την Επιτροπή της Βουλής.

«Τον  Νοέμβριο 2017, μου είπαν οι εισαγγελείς “σταμάτα την κατάθεσή σου γιατί έρχεται ο άλλος προστατευόμενος μάρτυρας”. Βγαίνοντας από το γραφείο συνάντησα στο ασανσέρ τον Φιλήστορα Δεστεμπασίδη που είναι ο προστατευόμενος μάρτυρας Μάξιμος Σαράφης. Μάλιστα επειδή γνωριζόμασταν χαιρετηθήκαμε κιόλας. Κάποια στιγμή που με είχαν φωνάξει για κατάθεση οι εισαγγελείς Διαφθοράς πήγα λίγο νωρίτερα στο ραντεβού και είδα ότι μέσα στο γραφείο ήταν η κ. Μαραγγέλη και κατέθετε».

Πώς αποφάσισε να γίνει προστατευόμενος μάρτυρας

Ο κ. Μανιαδάκης  δήλωσε επίσης κατά πληροφορίες ότι :«Συνεργάστηκα με όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις επειδή κατείχα το αντικείμενο. Όταν μπήκε η χώρα στην κρίση, η υγεία είχε το μεγαλύτερο μνημόνιο. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές είχαν εθνικό χαρακτήρα στον τομέα της υγείας. Έγινε η μεγαλύτερη αποκλιμάκωση δαπανών σε καιρό ειρήνης. Τα 2009 η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη ήταν 5,2 δις ευρώ. Στο τέλος του 2014  η δαπάνη έπεσε στα 1,9 δις ευρώ. Συμβούλευα ταυτόχρονα 16 κυβερνήσεις. Ινδονησία. Καζακστάν. Ταξίδευα συνεχώς».

Ο ίδιος κάνοντας μία ανασκόπηση των λόγων που αποφάσισε να συνεργαστεί με τη Δικαιοσύνη και του τρόπου που εντάχθηκε σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων, άφησε να εννοηθεί ότι αισθάνθηκε πως στοχοποιήθηκε. Φέρεται να υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι:

-το 2015: τον πλησίασε έλληνας δικηγόρος και του πρότεινε να καταθέσει στις ΗΠΑ κατά της Novartis με άλλους δύο μάρτυρες. Αρνήθηκε και κατόπιν υπήρξαν ανώνυμες καταγγελίες εναντίον του

-Μάρτιο 2015: διατάχθηκαν αλλεπάλληλοι οικονομικοί έλεγχοι για τον ίδιο. Ολοκληρώθηκαν το 2017. Διέρρευσαν σε συγκεκριμένα έντυπα. Αποφάσισε να πάει στη δικαιοσύνη.

-το 2017 η ανώνυμη καταγγελία του 2015 συσχετίσθηκε με τη δικογραφία Novartis

διατάχθηκε νέος έλεγχος από την αρχή παρότι οι αρχικοί ήταν απαλλακτικοί. Τότε του πρότειναν συνεργασία και του ζήτησαν να μιλήσει για βαλίτσες και πολιτικούς

-Οκτώβριο 2017: οι εισαγγελείς Διαφθοράς του πρότειναν να γίνει προστατευόμενος μάρτυρας . Εντάχθηκε στο πρόγραμμα 20/12/2017

Έναρξη με ένταση λόγω αιτήματος Μανιαδάκη για καταθέση παρουσία του δικηγόρου του

Η κατάθεσή του ξεκίνησε σε κλίμα έντασης, καθώς ο κ. Μανιαδάκης υπέβαλε αίτημα να καταθέσει παρουσία του πληρεξούσιου δικηγόρου του λόγω της διπλής ιδιότητάς του ως κατηγορούμενου στην υπόθεση Novartis και ως μάρτυρα στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή.

Το αίτημά του προκάλεσε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, που υποστήριξε ότι η Προανακριτική δεν καλεί κατηγορούμενους αλλά μάρτυρες, αντιδρώντας στη λογική της ΝΔ δια του Θάνου Πλεύρη ότι ως ύποπτος για ψευδή κατάθεση ο κ. Μανιαδάκης πρέπει να καταθέσει με όλες τις δικονομικές εγγυήσεις.

Τελικά ο κ. Μανιαδάκης κι ο δικηγόρος του Θεόδωρος Μαντάς, απέσυραν το αίτημα προς διευκόλυνση της διαδικασίας, με τον μάρτυρα να ξεκαθαρίζει ότι αυτό σηματοδοτεί την πρόθεσή του να απαντήσει σε όλα. 

Στις 17.00 της Τετάρτης η συνέχεια της κατάθεσης Μανιαδάκη

Κατ’ ουσία η πρώτη μέρα παρουσίας του κ. Μανιαδάκη στην Προανακριτική Επιτροπή περιορίστηκε στην εισήγησή του. Η εξέτασή του θα συνεχιστεί στις 5 το απόγευμα της Τετάρτης όπου θα κληθεί να απαντήσει στις ερωτήσεις των μελών της Επιτροπής.

Η κατάθεση του Νίκου Μανιαδάκη, άλλοτε προστατευόμενου μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Γιάννη Αναστασίου», πάντως κρίνεται εξαιρετικά σημαντική για την έρευνα της Προανακριτικής Επιτροπής, καθώς θεωρείται από βουλευτές της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής ως «κλειδί» για την καταγγελλόμενη σκευωρία και τους χειρισμούς του πρώην αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Πηγή: skai.gr