Λιάκουρας σε ΣΚΑΪ: Η αποκλιμάκωση θα έρθει με μεσολάβηση Μέρκελ-Τραμπ κι όχι με κυρώσεις

Την εκτίμηση ότι η μεσολάβηση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ και της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Άνγκελας Μέρκελ, θα διαδραματίσουν σημαντικότερο ρόλο από την επιβολή κυρώσεων της Ε.Ε εξέφρασε ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου του Πανεπιστήμιο Πειραιά, Πέτρος Λιάκουρας μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ. «Η μεσολάβηση στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας παίζει πιο σπουδαίο ρόλο από τις κυρώσεις, οι οποίες μπορεί να φέρουν το αντίθετο αποτέλεσμα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λιάκουρας.

Όπως επισήμανε η λίστα των κυρώσεων που αποφασίστηκε στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών στο Βερολίνο έχουν τον χαρακτήρα της προειδοποίησης στον Ερντογάν και θα ωφελήσουν περισσότερο την Κυπριακή Δημοκρατία από ό,τι την Ελλάδα. «Η Κύπρος έχει μεγαλύτερη ανάγκη τις κυρώσεις, γιατί η Τουρκία παραβιάζει τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Δεν έχει κανένα άλλο μέσο αντίδρασης απέναντι στην Τουρκία, παρά μόνο αυτά τα κυρωτικά μέτρα».

Σύμφωνα με τον καθηγητή Διεθνούς Δικαίου, η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Άγκυρας αφήνει ανοιχτό παράθυρο για διάλογο και ρίχνει τους τόνους. «Ουσιαστικά αυτό που λέει η Τουρκία στην Ε.Ε είναι "χαμηλώστε το θέμα των κυρώσεων για να μη φανώ κι εγώ στο εσωτερικό μου ότι υποχωρώ επειδή φοβάμαι τις κυρώσεις», συμπληρώνει ο κ. Λιάκουρας υπογραμμίζοντας ότι ο Τραμπ με τη Μέρκελ θα είναι εκείνοι που θα φέρουν αποτέλεσμα για να αποκλιμακωθεί η ένταση στη Μεσόγειο και να ξεκινήσουν διερευνητικές επαφές.   
α. 
 

Πηγή: skai.gr