Κλειστός ο δρόμος στα Σκόπια για ΕΕ, ΝΑΤΟ

Στα εθνικά ζητήματα υπάρχουν απαράβατες κόκκινες γραμμές που δεν αλλοιώνονται, δεν παζαρεύονται και δεν εγκαταλείπονται, τόνισε ο πρωθυπουργός στη Βουλή κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την εξωτερική πολιτική μετά από αίτημα του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη.

Ο κ. Καραμανλής κάλεσε τα Σκόπια να εγκαταλείψουν την πολιτική του φανατισμού και της μισαλλοδοξίας, λέγοντας ότι το μήνυμα αυτό δεν είναι μόνο της Ελλάδας αλλά ολόκληρης της συμμαχίας.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει εξαντλήσει το μερίδιο της στην προσπάθεια εξεύρεσης κοινά αποδεκτής λύσης, στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Αυτό

Ο κ. Καραμανλής επανέλαβε ότι όσο το γειτονικό κράτος προκαλεί προβλήματα στις σχέσεις καλής γειτονίας, και ο δρόμος για την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να ανοίξει.

Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι έχει σημειωθεί έξαρση των παραβιάσεων και παραβάσεων από την πλευρά της Τουρκίας, ωστόσο, όπως είπε, καμία διεκδικητική κίνηση και αμφισβήτηση δεν έμεινε και δεν θα μείνει ανταπάντητη.

Επίσης, κατηγόρησε την Τουρκία ότι δεν τηρεί το πρωτόκολλο επανεισδοχής λαθρομεταναστών δυσκολεύοντας έτσι και τη συνεργασία της • • με την Ε.Ε.

Για παταγώδη αποτυχία στην εξωτερική πολιτική, κατηγόρησε από την πλευρά του την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ άλλων, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εγκατέλειψε την μεγαλύτερη κατάκτηση στην Ε.Ε., δηλαδή τις αποφάσεις του Ελσίνκι, έμεινε πιστή στο δόγμα της μικρής και ανίσχυρης Ελλάδας, θεώρησε πως ο ρόλος για τη χώρα είναι να διαλέγει αφεντικά.

Παραλάβατε την Ελλάδα της αισιοδοξίας και του κύρους... που έβαζε και πετύχαινε στόχους... και παραδίδετε μία Ελλάδα, με το λαό της απαισιόδοξο, τη διεθνή κοινότητα να μας αγνοεί, ή να μας μνημονεύει μόνο για τα αρνητικά που συσσωρεύει η διακυβέρνησή σας, είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εξουθένωσε την ελληνική οικογένεια και την ελληνική οικονομία.

Η εξωτερική πολιτική δεν είναι βαράτε τ' άρματα, σχολίασε η Αλέκα Παπαρήγα και εξαπέλυσε επίθεση στα δύο μεγάλα κόμματα, κατηγορώντας τα ότι έχουν την ίδια πολιτική κατεύθυνση και προσήλωση, ενώ οι διαφορές και οι αντιθέσεις τους είναι για το ποιος τις χειρίζεται καλύτερα.

Χρειάζεται ηγεσία, στόχος, επιλογές, επαναπροσδιορισμός κριτηρίων και επαναπροσδιορισμός συμμαχιών, είπε ο Αλέκος Αλαβάνος και ζήτησε από την υπουργό Εξωτερικών να διοργανώσει μια μεγάλη συζήτηση για την εξωτερική πολιτική με θέμα τις αδυναμίες και τις προοπτικές που υπάρχουν σε συνθήκες παγκόσμιας κρίσης.

Ακόμα, επανέλαβε την πρόταση του για μείωση των εξοπλιστικών προγραμμάτων,

Διμέτωπη επίθεση σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ άσκησε ο Γιώργος Καρατζαφέρης και διευκρίνισε πως η ανταπόκριση του κόμματός του στο κάλεσμα Καραμανλή για συναίνεση ενόψει της οικονομικής κρίσης είναι βοήθεια για την κρίση και τίποτε άλλο.

Επίσης, είπε πως δεν υπάρχει καλύτερος φίλος των Αμερικανών από τον κ. Παπανδρέου, προσθέτωντας ότι τη φιλία με τους Αμερικανούς τη μοιράζεται με την υπουργό Εξωτερικών, Ντ. Μπακογιάννη.

Για εργολαβία μεταξύ των δύο δεξιών κομμάτων χαρακτήρισε την επίθεση του προέδρου του ΛΑΟΣ ο Γιώργος Παπανδρέου.

Δε με αγγίζει η λάσπη και η εργολαβία, δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη και πρόσθεσε ότι η σύμπλευση των δύο κομμάτων δεν είναι μύθος της Νεοδεξιάς, είναι τίτλος τιμής γιατί όπως είπε μέσα από τις δομικές διαφορές που υπάρχουν συμπλέουμε σε βασικές αρχές.

Επίσης, καταλόγησε στο Γ. Παπανδρέου προσπάθεια τεχνητής ανεύρεσης διαφορών με αοριστολογίες και γενικότητες, ενώ επεσήμανε πως η Ελλάδα είναι ώριμη δημοκρατία που ασκεί πολιτική στην ΕΕ και δια της ΕΕ.

Όχι στις πρόωρες εκλογές

Απέκλεισε εκ νέου ο πρωθυπουργός το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και ξεκαθάρισε ότι δε σκέφτεται εκλογές, δε ζητάει λευκές επιταγές και δε θέλει συγκυβέρνηση.

Παράλληλα επισήμανε κατηγορηματικά ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να συνεργαστεί με πολιτικούς χώρους με τους οποίους έχει μεγάλες διάφορες, υπονοώντας το ΛΑΟΣ.

Επίσης, χαρακτήρισε αλαζονικό το αίτημα για διενέργεια εκλογών.

Δεν είναι αλαζονικό το αίτημα για εκλογές, σχολίασε ο Γιώργος Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ δε δίνει σανίδα σωτήριας στη ΝΔ και τις πολιτικές της.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Καρατζαφέρης απάντησε ότι δε διεκδικεί και δε θέλει καμία συνεργασία. Παράλληλα εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του ΠΑΣΟΚ για την κριτική που ασκεί στην κυβέρνηση για την οικονομία. Όπως είπε η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορεί να νοικοκυρέψει τα δικά της οικονομικά, πώς θα νοικοκυρέψει της χώρας.

Πρόσθεσε ότι θα προσφέρει στο ΠΑΣΟΚ πέντε εκατομμύρια ευρω, άτοκα, από το ταμείο του ΛΑΟΣ, για να μπορέσει το κόμμα να βρει χρήματα για την προεκλογική του εκστρατεία, καθώς χρωστά στις τράπεζες 55 εκατομμύρια ευρω και δεν μπορεί να δανειστεί άλλο.

Η Αλέκα Παπαρήγα επισήμανε ότι το κόμμα της δε κάνει προεκλογική δουλεία μέσα στη Βουλή.
Πηγή: skai.gr