Για διεθνή θέματα μίλησε ο Στεφανόπουλος

Ο κ. Στεφανόπουλος, μιλώντας προς την ελληνική κοινότητα των Βρυξελλών, υποστήριξε ακόμη την «αντίρρηση» της χώρας μας για τη χρήση του ονόματος «της Μακεδονίας μας» και υπογράμμισε την ανάγκη μιας φιλικής ένταξης στην ελληνική κοινωνία των ξένων μεταναστών.
Αναλυτικότερα, μιλώντας σε Έλληνες που παρευρέθησαν στη δοξολογία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών των Βρυξελλών, όπου χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Παντελεήμων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε πως η Ελλάδα - ως χώρα υποδοχής μεταναστών πλέον - «πρέπει να δείχνει στους ξένους επισκέπτες της την ίδια αγάπη και στοργή που δέχθηκαν κι οι δικοί της μετανάστες τα περασμένα χρόνια. Είμαστε υποχρεωμένοι να τους εντάξουμε στην ελληνική κοινωνία και να δεχθούμε τους μετανάστες φιλόξενα», προσέθεσε ο κ.Στεφανόπουλος, σημειώνοντας εν συνεχεία ότι «δεν είναι ευχάριστο να αναλογίζεται κάποιος ότι η Ελλάδα στην κλίμακα των 15 χωρών της ΕΕ βρίσκεται στην τελευταία θέση, η οποία βελτιώθηκε (λόγω της διεύρυνσης) στην κλίμακα των 25».
Αναφερόμενος, εξάλλου, στην ελληνική πολιτική έναντι της Τουρκίας - στην οποία, δήλωσε ότι έχει ο ίδιος «προσχωρήσει ενσυνειδήτως και απολύτως» - ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι αυτή επιδιώκει «τον εξευρωπαϊσμό και τον εκδημοκρατισμό των θεσμών της Τουρκίας», με την ελπίδα ότι έτσι «θα αλλάξουν οι αντιλήψεις της και θα κατανοήσει πως, στη σύγχρονη εποχή, οι διαφορές μεταξύ των κρατών δεν λύνονται με απειλές ή με τη βία, παρά με συμβιβασμούς και διάλογο, βάσει των αρχών του διεθνούς δικαίου».
Σε ό,τι αφορά το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στη δυσκολία που έχουν οι ξένοι συνομιλητές του να κατανοήσουν «γιατί αρνούμεθα σε μια χώρα να φέρει ένα όνομα που δεν της ανήκει, ένα όνομα που είναι γεμάτο από ελληνική ιστορία και το οποίο εκ μέρους τους εκφράζει αλυτρωτικές επιδιώξεις». Ο κ.Στεφανόπουλος υπογράμμισε σχετικά ότι η ΠΓΔΜ «μας απειλεί πολιτιστικά κι εθνικά, με τις θεωρίες της περί ευρύτερης Μακεδονίας, ένα μέρος της οποίας - τάχα - κατέχουν αυτοί και το άλλο μέρος κατέχουμε εμείς αδικαιολογήτως και παρανόμως. Όλα αυτά λοιπόν», συνόψισε ο πρόεδρος, «εκφράζονται στην αντίρρησή μας να αποδεχθούμε ένα όνομα που δεν τους ανήκει, ένα όνομα που είναι καθαρά ελληνικό».
Πηγή: skai.gr