Φάμελλος: Δεν ακούτε τους απόδημους, τους εμπλέκετε στα κομματικά σας συμφέροντα

 Ο κ. Φάμελλος ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τροπολογία που περιγράφει ξανά την πρόταση του κόμματος για τη δημιουργία τεσσάρων εκλογικών περιφερειών αποδήμων

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει και έχει και σήμερα ξεκάθαρα τοποθετηθεί υπέρ της ψήφου όλων των Ελλήνων και των Ελληνίδων του εξωτερικού, με την πρόταση να εκλέγεται συγκεκριμένος αριθμός βουλευτών και να υπάρχει το δικαίωμα και η δυνατότητα αυτή σε όλους τους Έλληνες του εξωτερικού», τόνισε ο Σωκράτης Φάμελλος στη συζήτηση στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για την ψήφο των αποδήμων, καλώντας τον πρωθυπουργό να απαντήσει γιατί δεν αποδέχεται αυτή την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία «είναι και η πρόταση των αποδήμων».

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τροπολογία που περιγράφει ξανά την πρόταση του κόμματος για τη δημιουργία τεσσάρων εκλογικών περιφερειών αποδήμων, ώστε οι Έλληνες του εξωτερικού, να εκλέγουν τους δικούς τους εκπροσώπους, όπως παγίως ζητούν οι ίδιοι. «Να μας απαντήσετε: θέλετε να υπάρχει η φωνή των αποδήμων μέσα στο κοινοβούλιο;», σημείωσε απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι φέρνει ένα νομοσχέδιο «εσπευσμένα, πρόχειρα, χωρίς καμία διάθεση για συναίνεση μια ρύθμιση, γιατί τώρα κρίνει ότι την συμφέρει η σύνθεση του κοινοβουλίου για να περάσει αυτό που επιθυμεί» και ότι έτσι «υπονομεύει και καταστρατηγεί τη συνταγματική πρόβλεψη και το πνεύμα του Συντάγματος».

Ο κ. Φάμελλος τόνισε ότι «η ομογένεια δεν πρέπει να ενσωματωθεί στην εγχώρια κομματική αντιπαράθεση με όρους κομματικού ακροατηρίου» και πως γι' αυτό η πρόταση της τροπολογίας του ΣΥΡΙΖΑ «αλλά και της ομογένειας, είναι το ενιαίο υπερκομματικό ψηφοδέλτιο, η κυβέρνηση όμως το απορρίπτει». «Όταν ρωτάτε υποκριτικά αν θέλουμε να μετρούν οι ψήφοι των αποδήμων, εμείς θέλουμε να υλοποιηθεί αυτό που οι απόδημοι ζητούν, να μη μετρούν κομματικά οι δικές τους ψήφοι, αλλά να έχουν δικό τους ενιαίο διακομματικό και υπερκομματικό ψηφοδέλτιο. Σε αυτό πρέπει να τοποθετηθείτε», υπογράμμισε. Σχολίασε δε ότι αυτό το ερώτημα αποκαλύπτει την αγωνία της κυβέρνησης, που «είναι η ψηφοθηρία». «Δεν σας ενδιαφέρει να υπάρχουν εδώ μέσα βουλευτές των αποδήμων και αυτό αποτελεί προσβολή στους ανθρώπους αυτούς», «γιατί δεν ακούτε τους απόδημους και τους εμπλέκετε στα κομματικά σας συμφέροντα», είπε.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι είναι αναγκαίο να διευκολυνθούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και οι εντός επικράτειας Έλληνες που εργάζονται μακριά από τις εκλογικές τους περιφέρειες. Σχολίασε ότι προκαλεί εντύπωση ότι η κυβέρνηση δείχνει ενδιαφέρον για το πώς θα διευκολυνθούν οι Έλληνες του εξωτερικού, «αλλά δεν κάνει τίποτα για τους Έλληνες που λόγω βιοπορισμού είναι σε άλλες περιφέρειες». Είπε ότι αυτή η επιλογή της κυβέρνησης «δείχνει και το μέγεθος της υποκρισίας», τονίζοντας ότι για να αποκαλυφθεί αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κατέθεσε και τη σχετική τροπολογία.

Ξεκινώντας την ομιλία του με τις εξελίξεις σχετικά με τις πυρκαγιές ο κ. Φάμελλος είπε ότι «η δηλούμενη και διαφημισμένη ετοιμότητα δεν απεικονίζεται στο πεδίο» και κάλεσε την κυβέρνηση «να σταματήσει να διαχειρίζεται επικοινωνιακά με το δόγμα “εκκένωση-αποζημίωση” και να κάνει μπαλάκι τις ευθύνες της στους δήμους». Ζήτησε την πλήρη ενεργοποίηση της δημόσιας πολιτικής πρόληψης των δασικών πυρκαγιών του 2019, ενίσχυση της δασικής υπηρεσίας και της πυροσβεστικής, καλύτερο συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων, εφαρμογή των πορισμάτων της επιτροπής Goldammer.

Η δευτερολογία

«Το ζήτημα της διαχείρισης της κλιματικής κρίσης είναι πάρα πολύ σημαντικό» τόνισε κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, κατηγορώντας την κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι έχει επιλέξει «να μην υπάρχουν κανόνες και να λειτουργούμε σε συνθήκες άγριας Δύσης».

   Σχολίασε ότι η κυβέρνηση επαίρεται για τη δημιουργία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Όμως, είπε, πρόκειται για ένα υπουργείο που έχει το νόμο του σε αναστολή εφαρμογής απ' το 2020, που δεν έχει οργανόγραμμα, που το θέμα του κλίματος το έχει κόψει στη μέση. «Έχει αφήσει τη χωροταξία και τις περιβαλλοντικές πολιτικές στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τη διαχείριση των επιπτώσεων επί της χωροταξίας, ενώ έχει πάει κατ' επίφαση τη διαχείριση της κλιματικής κρίσης στο υπουργείο της Πολιτικής Προστασίας», είπε. «Αυτό δεν είναι επιτυχία, αυτό είναι το υπουργείο του διχασμού της κλιματικής πολιτικής», σχολίασε, προσθέτοντας ότι «δεν ήταν αντικείμενο σχεδιασμού αλλά επικοινωνιακό πυροτέχνημα». Υποστήριξε ότι εξαιτίας αυτού του διχασμού οι μελέτες προσαρμογής που έπρεπε να είχαν ολοκληρωμένες όλες οι περιφέρειες και είχαν προκηρυχθεί από την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχουν ολοκληρωθεί «και δεν ξέρουμε και σε ποιο υπουργείο θα είναι, ποιος είναι ο πολιτικός προϊστάμενος».

   Έθεσε το ερώτημα «τι έκανε η ΝΔ για την πρόληψη για τις πυρκαγιές», για να τονίσει ότι «με το που ανέλαβε ο κ. Χατζηδάκης στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σταμάτησε το πρόγραμμα δασικής προστασίας». Πρόσθεσε ότι υπάρχουν 3.500 κενές θέσεις δασοπυροσβεστών. Σχετικά με το αν υπάρχει ενσωμάτωση των καινοτόμων εργαλείων στη ζωή μας όπως ζήτησε ο πρωθυπουργός, σχολίασε ότι η δημόσια πολιτική πρόληψης δασικών πυρκαγιών που παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ το '19 και το πόρισμα Γκολντάμερ μιλούσε για τα προληπτικά σχέδια πρόληψης στις μικτές ζώνες δάσους-κατοικίας. «Δεν προχώρησαν». «Τι βλέπουμε σήμερα; Ότι ο κ. Σκυλακάκης μίλησε για συμμετοχή των ιδιωτών στη διαχείριση των δασών. Αυτό θέλετε να κάνετε; Ψάχνετε από την πίσω πόρτα να βάλετε ιδιώτες μετά από μια καταστροφή;», συνέχισε. Κατηγόρησε την κυβέρνηση πως ούτε στήριξε τις δασικές υπηρεσίες, σταματώντας 500 προσλήψεις δασολόγων που ήταν προγραμματισμένες από τον ΣΥΡΙΖΑ. Πρόσθεσε ότι και σήμερα η Γενική Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών «λόγω της αλλαγής οργανογράμματος της κυβέρνησης, μεταφέρθηκε από το υπουργείο Υποδομών στο νέο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, χωρίς να υπάρχει ολοκληρωμένο οργανόγραμμα και έμειναν τα στελέχη αυτά κανά μήνα χωρίς να έχουν διοικητικές εντολές».

   Απαντώντας επίσης στον πρωθυπουργό έθεσε το εξής ερώτημα: «αν μιλάμε για ένα ολοκληρωμένο υπόβαθρο για την προώθηση της πράσινης μετάβασης, γιατί δεν ολοκληρώθηκε -και πάει για το 2024- το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ που είχε προκηρυχθεί από τον Σταθάκη; Γιατί δεν έχουμε τα Προεδρικά Διατάγματα για τις περιοχές Natura 2000 που είχαν ανατεθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και είχαν εγκατεστημένους μελετητές από το 2019;». «Γιατί αυτό επέλεξε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, να μην υπάρχουν κανόνες, να λειτουργούμε σε συνθήκες άγριας Δύσης», σχολίασε. Πρόσθεσε ότι η ΝΔ είναι το κόμμα που οι ευρωβουλευτές του καταψήφισαν το νόμο για την αποκατάσταση της φύσης στο Ευρωκοινοβούλιο μαζί με τις μαύρες πολιτικές δυνάμεις της Ευρώπης και εδώ μας μιλάτε για πράσινη πολιτική».  
Αναφορικά με την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, επανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει και θα υποστηρίξει την τροπολογία που κατέθεσε, «που είναι κι αυτή που θέλουν οι απόδημοι». «Οι απόδημοι θέλουν να έχουν τους βουλευτές τους εδώ, να κρίνουν και να κρίνονται και να υποστηρίζουν τα δικαιώματα τους. Αυτό εμείς προτείνουμε. Εσείς προτείνετε μόνο την ψηφοθηρική εκμετάλλευση της ψήφου των αποδήμων, θέλετε να τους μετράτε ως κουκιά».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ