Κλείσιμο

Επιταχύνουμε τις μεταρρυθμίσεις

Μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις ακολουθώντας τη λαϊκή εντολή της 16ης Σεπτεμβρίου, έδωσε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής μιλώντας την Τετάρτη στην πρώτη συνεδρίαση της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ. Δεν υποκύπτουμε σε αντιδράσεις από συντεχνίες σημείωσε με έμφαση στην ομιλία του.

Ειδικότερα, πρωθυπουργός έδειξε αποφασισμένος να προωθήσει το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων,
Η κυβέρνηση ήδη κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις σε διάλογο για το ασφαλιστικό ανέφερε. Στόχος είναι ένα σύγχρονο, δίκαιο και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα. Κανένας δεν έχει δικαίωμα να συντάσσεται με τους βολεμένους. Κανένας δεν έχει δικαίωμα να υπονομεύει το μέλλον των επόμενων γενεών. Η ακινησία και η άρνηση είναι η πιο αντιλαϊκή επιλογή διότι είναι αδιέξοδη, δήλωσε με έμφαση ο πρωθυπουργός.

Προχωρούμε σταθερά στην τροχιά των μεγάλων αλλαγών και των γενναίων μεταρρυθμίσεων, με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, τόνισε επίσης ο κ. Καραμανλής.

• • Οι πολίτες επέλεξαν διακυβέρνηση εμπιστοσύνης, σημείωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι το μήνυμα των πολιτών είναι ότι απαιτούν να κινούμαστε πιο γρήγορα και αποτελεσματικά. Δεν έχουμε περιθώριο για καθυστερήσεις, δεν υποκύπτουμε σε αντιδράσεις από συντεχνίες και ομάδες συμφερόντων, είμαστε ισχυροί στην κοινωνία, λειτουργούμε σαν μια δυνατή γροθιά στα προβλήματα του τόπου.

Αφήνοντας δε αιχμές για την στάση του ΠΑΣΟΚ προεκλογικά ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι ορισμένοι επέλεξαν το συντηρητισμό, το λαϊκισμό και σημείωσε ότι η στείρα άρνηση, το όχι σε όλα ,δεν ωφελεί τον τόπο.

Σε ό,τι αφορά τον εκλογικό νόμο, ο πρωθυπουργός είπε ότι δοκιμάστηκε. Θέλουμε έναν εκλογικό νόμο που να ενισχύει την κυβερνητική σταθερότητα χωρίς να θίγει την αναλογικότητα.

Υπογράμμισε μάλιστα, ότι ο νέος εκλογικός νόμος θα έρθει στην αρχή και όχι στο τέλος της τετραετίας.

Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στην αναθεώρηση του Συντάγματος. Επιδίωξή μας είναι να προχωρήσουμε στην αναθεώρηση του Συντάγματος, ιδίως των διατάξεων για τη διαφάνεια και την ανώτατη παιδεία, αλλά η ευθύνη ανήκει σε όλη τη Βουλή. Η αποτελεσματικότητα εξαρτάται από την αξιοπιστία όλων, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Καραμανλής απέφυγε δε να αναφερθεί τα τεκταινόμενα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι σεβόμαστε την ιστορική πορεία όλων των παρατάξεων, δεν εμπλεκόμαστε στα εσωκομματικά ζητήματα κανενός.

Προβαίνοντας σε έναν σύντομο απολογισμό της πρώτης θητείας ανέφερε ότι η κυβέρνηση πέτυχε να δημιουργήσει τις βάσεις για ισχυρή οικονομία, δυναμική ανάπτυξη, βελτίωση της αποτελεσματικότητας του κράτους. Στόχος πρόσθεσε, είναι η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης και στο περιβάλλον και η ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής.

Τολμήσαμε, είπε ο κ. Καραμανλής χαρακτηριστικά, στοχευμένες μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς, αποκαταστάθηκε η αξιοπιστία της οικονομίας, ενισχύθηκε η ανάπτυξη, δημιουργήθηκαν στέρεες βάσεις για ένα δίκαιο κοινωνικό κράτος.

Στο εξής τόνισε ο πρωθυπουργός, διασφαλίζουμε τη δημοσιονομική εξυγίανση, με στόχο τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς μέχρι το 2010. Στόχος μας είναι η μετάβαση σε ένα κράτος αυξημένων δυνατοτήτων για ένα κράτος πιο αποτελεσματικό.

Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε και στα εθνικά θέματα σημειώνοντας ότι στόχος είναι η πλήρης αποκατάσταση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, καθώς επίσης η εξεύρεση βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο Κυπριακό. Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση υποστηρίζει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας, επισημαίνοντας ότι πλήρης ένταξη σημαίνει και πλήρη συμμόρφωση στις ευρωπαϊκές αρχές.

Για το ζήτημα της ΠΓΔΜ είπε ότι η επιμονή σε αλυτρωτική προπαγάνδα και η αδιαλλαξία στην εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης στο θέμα της ονομασίας υπονομεύει το δρόμο τους για το ΝΑΤΟ και την Ευρώπη.

Η συμμαχία του κεφαλαίου, της ΕΕ και των κομμάτων τους, δεν είναι η πλειοψηφία, αλλά μία μικρή μειοψηφία, εχθρός του λαού, που στρέφεται ενάντια και στους εργαζόμενους ψηφοφόρους τους. Τα μέτρα τους είναι ταξικά, υπέρ της πλουτοκρατίας, απάντησε το ΚΚΕ στην ομιλία του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με το ΚΚΕ, αν ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση της ΝΔ προωθούσαν στο Ασφαλιστικό φιλολαϊκά μέτρα, δεν θα χρειάζονταν κανένα διάλογο. Θα τα έπαιρναν και ο λαός θα τους χειροκροτούσε, δίχως διάλογο. Αλλά επειδή τα μέτρα τους είναι αντεργατικά αντιλαϊκά, γι’ αυτό ακριβώς επιζητούν τον 'κοινωνικό διάλογο.

Από την πλευρά του το ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι με τον προϋπολογισμό η κυβέρνηση άνοιξε τα χαρτιά της για δυσβάσταχτα οικονομικά μέτρα και μεταρρυθμίσεις ενάντια στους εργαζομένους στα λαϊκά στρώματα και τη νεολαία.

Κάνει λάθος η ΝΔ αν νομίζει ότι οι κοινωνία δεν θα αντιδράσει. Ο κόσμος θα ξαναβγεί στους δρόμους υπερασπίζοντας τις κατακτήσεις και τα δικαιώματα του καταλήγει το ΣΥΡΙΖΑ.
Πηγή: skai.gr