Κλείσιμο

Ενισχύονται ΝΔ - Καραμανλής

Προβάδισμα τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων στην πρόθεση ψήφου εξακολουθεί να διατηρεί η ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με το μηνιαίο βαρόμετρο του Σκάι και της VPRC που διενεργήθηκε την τελευταία προεκλογική εβδομάδα.

Ειδικότερα, η ΝΔ συγκεντρώνει 42,5%, το ΠΑΣΟΚ 38,5%, το ΚΚΕ 8%, ο ΣΥΝ 4,5%, ο ΛΑΟΣ 4% και λοιπά κόμματα 2,5%. Παράλληλα, η ΝΔ παραμένει το δημοφιλέστερο κόμμα, με το 53% των ερωτηθέντων να εκφράζεται θετικά και το 41% αρνητικά, ενώ για το ΠΑΣΟΚ το 43% θετικά και το 51% αρνητικά.
Στο ερώτημα "ποιος είναι καταλληλότερος για την πρωθυπουργία" ο Κώστας Καραμανλής ενισχύει τη θέση του, συγκριτικά με το βαρόμετρο του προηγούμενου μήνα, με 54%, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου παρουσιάζει ελαφρά άνοδο (24%).
Εξάλλου, το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να αδυνατεί να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, κάτι που αποδεικνύεται από το ότι οι αρνητικές γνώμες για τη Χαρ. Τρικούπη (51%) εξακολουθούν να υπερτερούν των θετικών (43%), εν αντιθέσει με τη Ν. Δ., που έχει σαφώς μεγαλύτερη δημοφιλία (53% έναντι 41%).
Σε σχέση με το κρίσιμο ζήτημα της διαφθοράς και της διαπλοκής στον δημόσιο βίο, η εντύπωση που τείνει να παγιωθεί στους πολίτες είναι ότι τα πράγματα βαίνουν από το κακό στο χειρότερο, παρά τις μεγαλόσχημες προεκλογικές δεσμεύσεις. Μόνο το 16% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι με την κυβέρνηση της Ν. Δ. «έχει καλυτερέψει η κατάσταση» σε σχέση με τις ημέρες του ΠΑΣΟΚ, ενώ το 84% απαντά ότι η κατάσταση είτε έχει παραμείνει η ίδια (40%) είτε έχει περαιτέρω χειροτερέψει (44%).
Τέλος, το 74% των ερωτηθέντων προεξοφλούν ως βέβαιη την κλιμάκωση των κοινωνικών συγκρούσεων τους αμέσως προσεχείς μήνες, φωτογραφίζοντας βέβαια τον χώρο της εκπαίδευσης.
Σχεδιαγράμματα βαρόμετρου Οκτωβρίου
Πηγή: skai.gr