Διαβάθμιση χώρων, «διχασμός» και δικαιώματα: Τι απαντούν Γεραπετρίτης - Γεωργιάδης

«Όχι απλώς δεν διχάζουμε την κοινωνία αλλά αντιθέτως φροντίζουμε για την κοινωνική συνοχή και τη δημόσια υγεία», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης απαντώντας σε ερώτημα για την κριτική πως ο διαχωρισμός των κλειστών χώρων σε αμιγείς και μεικτούς οδηγεί σε διχασμό και καταπατά δημοκρατικά δικαιώματα.

Πρόσθεσε ότι ο διαχωρισμός αφορά μόνο σε ορισμένες ψυχαγωγικές δραστηριότητες υψηλού κινδύνου εντός εσωτερικού χώρου και σε εξωτερικούς με μεγάλο συνωστισμό.

«Δεν μιλούμε για περιορισμούς σε εξωτερικούς χώρους. Όλοι λειτουργούν σήμερα για όλους αδιαβαθμίτως και άρα δεν υφίσταται κανένας περιορισμός«, σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η ίδια πρακτική εφαρμόζεται σε χώρες του εξωτερικού όπως τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Δανία.

Ανέφερε επίσης ότι δεν θα επιλέξει η πολιτεία τη διαβάθμιση του χώρου αλλά ο ίδιος ο ιδιοκτήτης επιχειρηματίας.

Ο υπουργός Επικρατείας πρόσθεσε ότι καθώς το αγαθό του εμβολιασμού προσφέρεται καθολικά «δεν μπορούμε τους εμβολιασμένους να τους κρατάμε πίσω από οποιεσδήποτε δραστηριότητες κοινωνικού χαρακτήρα».

Διαβεβαίωσε ότι οι ατομικές ελευθερίες θα διασφαλιστούν απολύτως και ειδικά για τα προσωπικά δεδομένα εξήγησε ότι η ψηφιακή εφαρμογή το μόνο που θα ελέγχει θα είναι η ακεραιότητα των πιστοποιητικών που προσκομίζονται και δεν θα κρατάει κανένα απολύτως αρχείο. Σχετικά με το θέμα η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνέργεια με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης πρόσθεσε ότι από πλευράς Πολιτείας δεν γίνεται κανενός είδους διαχωρισμός αλλά αυτό που υπάρχει είναι ένας συγκεκριμένος υγειονομικός κίνδυνος που διαφέρει ανά άτομο από το αν έχει εμβολιαστεί ή όχι.

«Εμείς προσαρμόζουμε τις κοινωνικές μας δραστηριότητες σε αυτό τον υγειονομικό κίνδυνο και ο καθένας απολύτως ελεύθερα επιλέγει εάν θα εμβολιαστεί ή όχι και άρα επιλέγει με βάση ποια κριτήρια θα κινηθεί», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Πηγή: skai.gr