Κλείσιμο

Κάλεσμα για γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης από Μοσκοβισί και Ντομπρόφσκις

Έκκληση για ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης απηύθυναν ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις, λίγες ημέρες πριν το κρίσιμο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Βιέννη, μία ημέρα μετά την επίσκεψή του στην Αθήνα, ο κ. Μοσκοβισί εξέφρασε την ελπίδα πως θα υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στους θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση πριν τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

«Μία συμφωνία […] για το ελληνικό πρόγραμμα είναι απολύτως απαραίτητη […] με λίγη προσπάθεια από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές μου φαντάζει εφικτή», σημείωσε, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Τόνισε πως η Αθήνα είναι διατεθειμένη να προβεί σε συμβιβασμούς, εφόσον της δοθεί το απαραίτητο περιθώριο ώστε να προστατεύσει τα πιο αδύναμα στρώματα που έχουν πληγεί από την κρίση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πρότεινε χθες στον κ. Μοσκοβισί μείωση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ κατά μία μονάδα, στο 12%, και του ΕΝΦΙΑ για τα χαμηλά εισοδήματα ως αντισταθμιστικά κοινωνικά μέτρα για να υπάρξει συμφωνία.

«Είναι σαφές πως χρειάζεται πλέον να δείξουμε στον ελληνικό λαό πως υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ της λιτότητας», επισήμανε ο επίτροπος.

Προειδοποίηση πως τυχόν καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις θα επιφέρει κόστος σε όλες τις πλευρές έστειλε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος Ντομπρόφσκις, σημειώνοντας πως η επιλογή είναι ανάμεσα στην σκληρή προσπάθεια για συμφωνία και την επικίνδυνη διολίσθηση στην αβεβαιότητα.

«Θεωρώ ότι η επιλογή είναι εμφανής», δήλωσε, μιλώντας στο ελληνικό σάιτ Euro2day.

Ο κ. Ντομπρόφσκις διευκρίνισε πάντως ότι η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να συγκριθεί με το 2015, όταν η χώρα μας κινδύνευσε με πτώχευση και έξοδο από την ευρωζώνη.
Πηγή: skai.gr